HoryZonty 2020 - dobrodružná cesta k 15. ročníku

Hoci mal trenčiansky festival dobrodružných filmov HoryZonty v tomto roku namierené do Posádkového klubu, z technických a tiež aktuálne platných protiepidemiologických opatrení, museli organizátori šesť týždňov pred začiatkom festivalu z plánovaného návratu do „ODY“ vycúvať. Napriek zložitej situácii v organizačnom tíme padlo jasné rozhodnutie. Festival dobrodružných filmov HoryZonty 2020 sa uskutoční. No nevyhne sa zmenám.

Novinkou je online festivalová projekcia filmov

Nádeje, že sa festivalový život vráti do starých koľají, zhasli v posledný septembrový týždeň, keď sa zhoršila epidemiologická situácia na Slovensku a nad kultúrnymi, športovými a spoločenskými podujatiami sa stiahli mračná. Mesiac pred HoryZontami sa tak tím pod vedením Márie Dutkovej ocitol na križovatke, na ktorej muselo padnúť rozhodnutie ako ďalej. „Nastala situácia, s ktorou sme síce rátali, ale verili sme v optimistickejší scenár: No sú to práve prekážky, ktoré nás posúvajú ďalej, a tak sme sa po dlhých úvahách a za pomoci ľudí, ochotných podeliť sa o svoj názor a skúsenosti, rozhodli festival posunúť aj do online priestoru. Je to pre nás cesta do neznáma, veľká výzva – technická, aj organizačná,“ hovorí riaditeľka festivalu, ktorá už podniká prvé kroky k tomu, aby v plánovanom termíne HoryZontov, od 5. do 7. novembra 2020, prebehlo všetko ako má nielen naživo v kinosálach, ale aj v internetovom prostredí. Pre divákov to znamená, že o festival nebudú ukrátení ani v čase sprísnených opatrení a najnovšie slovenské a zahraničné outdoorové filmy si budú môcť pozrieť prostredníctvom online projekcií priamo zo svojho domova.

Naživo sa bude premietať v klube Lúč a kine Metro

O divácky atraktívny festival však neprídu ani návštevníci, ktorí sa nechcú vzdať klasickej podoby podujatia. Z dôvodu limitu počtu 50-ich osôb na jednom podujatí sa organizátori rozhodili, že sa festival uskutoční v menších priestoroch, nie v pôvodne plánovanej 600 – miestnej sále Posádkového klubu. Aby sa HoryZontov mohlo zúčastniť naživo čo najviac ľudí, premietať sa bude na dvoch miestach – v klube Lúč a v kine Metro. Program bude totožný, posunutý bude len začiatok premietania, z dôvodu presunu účinkujúcich hostí z miesta na miesto. Lístky do Lúču a Metra budú k dispozícii v predpredaji v KIC na Mierovom námestí v limitovanom množstve. Každý, kto si zakúpi vstupenku, bude mať pri aktuálne platných opatreniach zaručené miesto na daný filmový blok v konkrétnej kinosále, do ktorej si lístok kúpi.

Nebudú chýbať besedy k filmom

Zmenami musela prejsť aj dramaturgia festivalu. „Napríklad s pôvodne plánovaným hosťom Róbertom Gálfym sme sa dohodli, že jeho prezentáciu presunieme na budúci rok. Bolo by veľkou škodou, keby sa jej mohlo zúčastniť tak málo divákov“ vysvetľuje Dutková. O hostí však organizátori návštevníkov celkom neochudobnia, predstavia ich v rámci besied k premietnutým filmom. Na pódiu klubu Lúč a kina Metro predstaví svoj najnovší snímok „Nájdem odvahu“ režisér Viliam Bendík, ktorý si už z festivalu za svoje filmové diela v predchádzajúcich rokoch odniesol niekoľko cien. Do Trenčína príde aj tvorca filmu „Cesta na vrchol“ Adam Lisý spolu s ultrabežcom Mariánom Priadkom a návštevníci sa môžu tešiť aj na Petra Becka Ondrejoviča a Jara Dutku, účinkujúcich v novom dokumente Pavla Barabáša „Salto je kráľ“, ktorého premietanie je na programe v sobotnom večernom bloku. Podrobnejšie informácie k programu a predaju vstupeniek organizátori zverejnia čoskoro.

Zmeny v sprievodných podujatiach

Zmeny čakajú aj sprievodné podujatia. Do internetového priestoru sa presunie aj prezentácia fotografií prihlásených do fotosúťaže. 40 vybraných súťažných fotografií bude zverejnených na stránke, FB profile a instagrame festivalu. Prihlasovanie do fotosúťaže s témou „Slovenský živel“ organizátori presunuli do 25.októbra 2020. O víťazoch rozhodne odborná porta. Zo sobotných sprievodných podujatí organizovaných v centre mesta sa tento rok neuskutoční obľúbený Beh o pohár HoryZontov. Súťaž v vo vynáške nosičskej krošne Nosičov sen ako aj podujatie Tour de HoryZonty v Zátoke pokoja pravdepodobne prebehnú, samozrejme v podobe, ktorá bude rešpektovať aktuálne platné opatrenia.

Podrobnejšie informácie k hlavnému programu festivalu, ktorý sa uskutoční 5.-7.11.2020, ako aj všetky aktualizácie, zmeny a informácie o spustení predpredaja vstupeniek budú postupne k dispozícii na stránke, FB profile a instagrame festivalu.

JL/ 06.10.2020