HoryZonty za účasti výzmaných horolezcov i dobrodruhov

Horolezec Peter Hámor spolu s režisérom dokumentu Vrcholová príťažlivosť Rasťom Hatiarom otvoria vo štvrtok 8. novembra 13. ročník festivalu dobrodružných filmov HoryZonty v Trenčíne. Zastrešovať ho bude Kino Hviezda a Klub Lúč.

Dvojica príde predstaviť film Vrcholová príťažlivosť, ktorý získal ocenenie Grand prix za najlepšiu snímku na Medzinárodnom festivale horských filmov v Poprade. Aj druhým festivalovým hosťom bude horolezec. Michal Sabovčík spolu s paraglajdistom Jurajom Koreňom sprostredkujú obecenstvu zážitky z expedície v Antarktíde, počas ktorej vyliezli a zleteli z jednej, doteraz nedotknutej a ani nepomenovanej hory v Antarktíde.

O tom, že dobrodružstvo nie je len pre chlapov, príde porozprávať mladá Češka Monika Benešová, ktorá minulý rok prešla sama pešo v americkej divočine 4200 kilometrov dlhú trasu z Mexika až do Kanady. Za päť mesiacov mala v nohách 4300 kilometrov a nastúpala dokopy približne 150 tisíc výškových metrov, čo je, ako keby človek vyšiel šestnásťkrát na Everest.

Novinkou v programe HoryZontov je i pásmo s názvom Trvalo udržateľné dobrodružstvo, v rámci ktorého sa návštevníkom HoryZontov predstavia tri lokálne komunity, zaoberajúce sa ekológiou a trvalo udržateľným rozvojom. Budú medzi nimi aktivisti zo Zelenej hliadky Trenčin, majitelia prvého bezobalového obchodu v Trenčíne Bezobalis a vyznávači konceptu Zero waste.

Festival HoryZonty sa koná aj vďaka podpore Mesta Trenčín, Trenčianskeho samosprávneho kraja, Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Audiovizuálneho fondu.

Viac na www.horyzonty.sk