India plná exkrementov a spirituality

Ako sa vyhnúť nepríjemnostiam ak cestujete do Indie? Jediná overená rada je necestovať tam. Hovorilo to mnoho cestovateľov pred nami: „Na prvú návštevu Indie sa nedá pripraviť. Budete ju buď milovať alebo nenávidieť.“ Ja by som to však tak čiernobielo nevidel.

Kto chce trochu pochopiť Indiu musí si uvedomiť, že sa jedná o diametrálne odlišnú kultúru, kde ľudia majú jedinú prioritu - prežiť ... a vy ste pre nich chodiaca pokladnica. Preto vás Indovia neustále bombardujú a nenechajú vás vydýchnuť ani na toalete. Na druhú stanu nám to ako Európanom rozšíri obzory a spirituálne nás to obohatí ... ak sa skôr psychicky nezrútia.

Naša cesta

Plán bol precestovať Indiu na motorke – ten nám nevyšiel a tak sme cestovali vlakom (viac vo videu). Problém bol, že lístok na vlak sme si kúpili v cestovnej kancelárii, kde nás ako turistov samozrejme okradli. K skutočnej cene si prihodili až moc ... Na druhú stranu sme boli v Delhi pozvaný na miestnu svadbu a tým, že nám nepredali motorku nám pravdepodobne zachránili život. Preto je dôležité na akých natrafíte ľudí. Tí dobrí vám z Indického dobrodružstva dokážu spraviť neuveriteľný, krásny a pestrý zážitok, no tí zlí vám z neho spravia peklo.

Nás itinerár bol Delhi - Jodhpur - Udaipur - Jaipur - Agra - Allahabad - Varanasi - Kalkata. S Kalkaty sme ešte vycestovali do Darejeelingu. Každým mestom sme sa posúvali v tom ako moc neznášame Indiu až sa to na polceste v Allahabade zlomilo a začali sme viac preciťovať spiritualitu Indie.

Delhi

Bol to neuveriteľný kultúrny šok. Miestny na nás pozerali ako na zjavenie a človek mal pocit, že ho každú chvíľu niekto okradne, ak nie niečo horšie. Stále cítim tie pohľady ... A  ako je to s hygienou? Počkať! Akou hygienou? V Indii tento výraz neexistuje. Áno trochu zveličujem ale ten extrémny neporiadok, sociálne zariadenia alebo len fakt, že obyčajný ľudia občas vykonávajú potrebu kdekoľvek na ulici... Na Delhi mám aj jeden dobrý zážitok a to z Indickej svadby, na ktorej sme boli hostia. Tu sme mali možnosť vidieť troch iný obraz Indie ale hlavne dosýta sa najesť dokonalého jedla.

Rádžasthán

Boli sme v mestách Jodhpur, Udaipur, Jaipur. Turistické a dosť navštevované miesta. Občas sme tu stretli turistu ale v mestách ako sú tieto sa to stratí. Vždy sme sa s pár ľudmi stretli na hlavných pamiatkach, vymenili si skúsenosti so zažívacími problémami a išli ďalej. Rozdiel bol, keď mali ľudia organizované zájazdy. Vtedy boli z veľkej časti ušetrený každodenným bojom a otázka typu: kde sa najesť a nechytiť ďalšiu črevnú virózu? ako prejsť cez cestu? ako sa dostať s bodu A do bodu B čo najlacnejšie a zároveň minimalizovať otravných Indov?

Agra

Jeden deň bol akurát. V tomto meste sme videli jednu vec a to Taj Mahal. Keď už sme boli v Indii, tak sme museli navštíviť túto ikonu. A povedali sme si, že to využijeme naplno - boli sme tam asi 8 hodín aj keď prehliadka je tak na 2 hodky. Poznáme každú lavičku a každý schodík ...

Allahabad - Varanasi - Kalkata

Tu to pre nás začalo byť zaujímavé po duchovnej stránke. Sú to mestá ležiace na Gange, posvätnej rieke Hinduistov. Videli sme tu slávny Kumbh Mela - nábožensky festival, pálenie mŕtvol, posvätných mužov od popola a kravských výkalov ... absurdity ako vysypanie ostatkov do rieky, v ktorej sa o 20 metrov ďalej kúpu a čistia si zuby ľudia spolu s kravami ... byť svedkom niečoho takého nečudo, že si človek prestavia hodnotový rebríček a nájde nájde v sebe omnoho viac ako materializmus ...

Darjeeling

Väčšinu času sme strávili v osade Tumling. Je to na hraniciach Nepálu a Indie a je to niečo úplne iné ako zvyšok krajiny. Kľud, pokoj a Himaláje. Bol to neuveriteľný pohľad ... na východ slnka sa oplatilo vstávať každý deň. Ideálny spôsob ako nechať vstrebať všetky zážitky s predošlého mesiaca v Indii.

Na záver by som chcel Indiu odporučiť tým ľudom, ktorý radi vychádzajú zo svojej komfortnej zóny alebo ste duchovne stratený. Jediný dôvod prečo sa cestovatelia do Indie vracajú, je že tu nájdu to čo nie je nikde inde na svete - tajomnú spiritualitu.