Irán pre začiatočníkov: cestovanie, bezpečnosť, zaujímavosti

Krajina starobylých Peržanov sa dnes premenila na moderný a príťažlivý Irán. Staroveké dejiny, Hodvábna cesta, príbehy šáhov či islamská revolúcia. Každé storočia prinieslo tejto krajine niečo unikátne, čo ju zmenilo a vytvarovalo do dnešnej podoby. Irán sa v posledných rokoch teší mimoriadnej popularite a aj napriek zlému mediálnemu obrazu sa do krajiny vyberie čoraz viac ľudí, aby videli na vlastné oči, že patrí k najkrajším krajinám sveta s tými najpríjemnejšími ľuďmi.

Vidieť mestá ako Širáz so svojimi záhradami, Yazd s púštnou krajinou, Esfahán s dokonalými perzskými pamiatkami či Mašad so svojou obrovskou svätyňou je len niekoľko ťahákov. Môžete sa prechádzať ruinami starobylých miest, pozrieť si arménske kláštory, prejsť čajovými políčkami pri Kaspickom mori alebo vyjsť na najvyšší vrch celej krajiny. Irán je veľký zážitok.

Kedy ísť

Irán sa dá navštíviť celoročne, ale ak máte na výber vyberte si jar alebo jeseň, kedy je tu klíma najpríjemnejšia.

  • Apríl – Máj je v krajine najlepšie počasie, vhodné na spoznávanie jeho pamiatok, miest či zaujímavostí. Je to však aj hlavná sezóna v Iráne a za posledné roky tu cítiť nápor turistov a preto na to treba byť pripravený. Teploty sú príjemné, na juhu už začínajú horúčavy, ale v centrálnom Iráne budete mať okolo 23-27 stupňov
  • Júl – August. Najhorúcejšie mesiace v krajine. Sezóna sa skončila, mestá aj pamiatky sú prázdnejšie, no teplo tu skutočne cítiť. V kopcoch na severe či pri Kaspiku je príjemne, ale v centrálnom Iráne na miestach akými je Yazd nie je prekvapením zažiť 40-45 stupňov. Najhorúcejší je Chuzestán na hraniciach s Irakom, kde to môže atakovať aj päťdesiatku.
  • September – November už opadnú letné horúčavy a teploty sa pohybujú podobne ako na jar, hoci je ešte o kúsok teplejšie najmä na juhu krajiny. Sezóna sa pomaličky opäť rozbieha a mestá aj pamiatky budú plnšie.
  • December – Marec vládne v Iráne chladné počasie. Samozrejme nie všade, pretože je to obrovská krajina, ale tradičné turistické miesta ako Teherán, Esfahán či Širáz budú chladné. Môžu sa objaviť aj zrážky a na niektorých miestach padne teplota len na pár stupňov.

Majte na pamäti

Now Ruz (Perzský nový rok) – Pri plánovaní svojej cesty do Iránu majte na pamäti, že 21.3 je v Iráne (aj iných oblastiach s perzskou kultúrou) tzv. Now Ruz, teda Nový rok a krajina oslavuje. Počítajte teda s obmedzeniami, že nie všetko môže fungovať, hotely sú o čosi drahšie a rýchlejšie sa minú a tiež na dopravu treba myslieť dopredu, pretože sa „celá“ krajina presúva a navštevuje. Nie je problém cestovať počas tohto obdobia, ale treba na to myslieť

Ramadán – počas ramadánu má množstvo ľudí pocit, že by sa do Iránu nemali vybrať, ale nie je to pravda. Ramadán nie je pre cestovateľa žiadnym obmedzením a všetko v krajine funguje normálne. Nebudete síce jesť a piť na ulici, ale inak vás to vôbec neovplyvní.

Vízum alebo nie?

K návšteve Iránu budete potrebovať platný cestovný pas a iránske vízum. Vízum si môžete vybaviť dopredu na iránskej ambasáde (Viedeň, Praha...) alebo jednoducho priamo po prílete na medzinárodné letisko. Na pozemnej hranici vám vízum do Iránu nevydajú!!!

  • POZOR: Váš cestovný pas nesmie obsahovať pečiatku z Izraela. V takomto prípade vízum nedostanete!!!
  • Po novom americkom zákone, ktorý je v platnosti treba mať na pamäti, že po návšteve Iránu (ale aj Iraku, Sýrie, Jemenu a Sudánu) nemôžete následne cestovať do USA iba na vybavenú ESTU. V takomto prípade budete musieť žiadať o vízum do USA na americkej ambasáde.

Vízum na letisku

Dostať iránske vízum na letisku je dnes najjednoduchším spôsobom ako sa k nemu dostať. Týka sa to len medzinárodných letísk v Iráne (Teherán, Mašad, Esfahán, Širáz, Tabríz...)

Ohľadom iránskeho víza sa najviac diskutuje či mať alebo nemať referenčné číslo. Kedysi sa vízum bez neho získať nedalo, ale dnes ho už prakticky nepotrebujete a po prílete dostanete vízum bez problémov. Vydáva sa minimálne na 15 dní, no po novom už aj na 30 dní. Podľa toho na akom letisku pristávate, môže procedúra trvať hodinu, ale aj dve.

Treba mať na pamäti, aby ste však so sebou mali:

  • poistenie do zahraničia zahŕňajúce Irán
  • fotografia pasového formátu (radšej dve alebo tri)
  • kópia pasu (nemusia ju pýtať, ale môžu, tak sa radšej pripravte)
  • ubytovanie potvrdené na prvú noc (skutočné, môžu ho overiť)
  • peniaze v hotovosti na vízum (ich cena sa líši podľa letiska, 50-60 € Teherán, 89 € Mašad...)

Vízum na ambasáde

Ak chcete ísť do Iránu po zemi alebo chcete mať jednoducho pokoj na letisku a nechce sa vám vízum vybavovať tam, vízum si vybavíte na iránskej ambasáde (pre Slovákov je najbližšia vo Viedni na ulici Jaueresgasse 9, denne od 9:00-12:00, víkend zatvorené)

Ak žiadate vízum cez ambasádu, musíte mať referenčné číslo, ktoré vám za poplatok cca 20-30 € vydá iránska cestovná kancelária, prípadne slovenská za ďalší poplatok. Ako náhle je vaše číslo hotové, spárujú ho na ambasáde s vašim menom, žiadosťou, ktorú tam podáte osobne a do 2-4 týždňov máte vízum hotové za cca 55 €. Na počkanie si zaplatíte cca 85 €.

Ako do Iránu?

Letecky

Najrýchlejším a najpohodlnejším spôsobom ako sa dostať do Iránu je letecká preprava. Ešte pred rokmi to s letmi do Iránu nebolo veľmi dobré, ale dnes sem už lieta viacero spoločností a to nielen do Teheránu. Pre naše zemepisné končiny je najrýchlejším spojením rakúska spoločnosť AUSTRIAN, ktorá má z Viedne priame lety do Teheránu, ale dokonca aj do Esfahánu a Širázu, podľa čoho si viete naplánovať zaujímavý výlet.

Najkvalitnejšia spoločnosť lietajúca do Iránu „od nás“ je TURKISH AIRLINES, kde môžete odletieť z Viedne, Budapešti alebo z Košíc. Pripravte sa však na to, že budete musieť prestupovať na istanbulskom letisku (IST). Turkish vás však odvezie do Teheránu, Esfahánu, Širázu, Tabrízu či Mašadu.

Najlacnejšou alternatívou sa často ukáže let tureckej spoločnosti PEGASUS z Viedne s prestupom v Istanbule (SAW), odkiaľ pokračujete do Iránu. Pri dobrej letenky vás táto cesta môže vyjsť na cca 200 €.

Priamy let zo strednej Európy do Teheránu trvá cca 4h 20min

Najdôležitejším medzinárodným letiskom je Letisko Imáma Chomejního v Teheráne (IKA), cca hodinu cesty od hlavného mesta Iránu. Do mesta sa dnes už dostanete linkou metra, alebo rýchlejšie a drahšie taxíkom.

Medzinárodné letiská má aj Širáz, Esfahán či Mašad

Po zemi

Pozemná cesta do Iránu už roky fascinuje cestovateľov či dobrodruhov a pred niekoľkými rokmi, kedy do Iránu neboli tak zaujímavé letecké spojenia, to bola bežná záležitosť. Mnohí sa v Iráne zastavili aj pri pozemnej ceste do Indie. Dnes sa po zemi do krajiny dostáva čoraz menej ľudí, ale ak by ste nad touto alternatívou rozmýšľali, o zážitky budete mať postarané.

Najpriamejšou cestou zo Slovenska je linka: Bratislava – Sofia – Istanbul – Tabríz alebo Teherán. Z Bratislavy sa odveziete autobusom do Sofie (cca 16-17 hodín), odtiaľ vlakom alebo autobusom do tureckého Istanbulu (cca 9-10 hodín) a v istanbulskej štvrti Aksaray nájdete niekoľko iránskych cestovných kancelárii, kde za cca 30-35 USD kúpite lístok na autobus do Iránu či už to Tabrízu alebo Teheránu (cca 40-50 hodín).

Ak chcete cestu rozplánovať na kúsky vyberte sa v Turecku po linke: Istanbul – Ankara – Erzurum – Dogubeyazit – Maku – Tabríz

Priame vlakové spojenie z Turecka už dnes do Iránu nepremáva.

Do Iránu môžete prísť samozrejme aj na vlastnom dopravnom prostriedku, len si vopred vybavte všetky potrebné povolenia.

Irán má otvorené hranice aj s okolitými krajinami a tak sa do Iránu dostanete po zemi aj z Pakistanu, Afganistanu, Turkmenistanu, Azerbajdžanu, Arménska, Iraku a Turecka.

Loďou

Do Iránu sa dokonca viete dostať aj lodným spojením z neďalekých Spojených arabských Emirátov. Loď z Dubaja odchádza do iránskeho prístavu Bandar-e Abbas, ale treba mať na pamäti, že v tomto prípade už musíte mať v pase nalepené iránske vízum, pretože ho v prístave nevybavíte.

Ako cestovať Iránom?

Irán je ideálnou krajinou na to, aby ste ju precestovali pomocou miestnej, lokálnej dopravy. Vôbec nepotrebujete vlastné auto a dostanete sa aj tak takmer všade kam si zmyslíte. Lokálna doprava je lacná, rýchla a pomerne spoľahlivá. Ako na cestovanie Iránom?

Autobus:

Autobusová doprava je v Iráne najrozšírenejším spôsobom dopravy a jej hustá sieť vám dovolí dostať sa takmer do všetkých väčších aj menších miest. Je pomerne lacnou a spoľahlivou, tak je šanca, že to bude práve autobus z okna ktorého Irán budete spoznávať.

Autobusová doprava v Iráne má dve základné kategórie:

Vyššia trieda „VOLVO“

  • V iránskom ponímaní ide o prvú triedu. Často sú kvalitné, modernejšie a klimatizované (niekedy až priveľmi, vezmite si si sebou niečo teplejšie). Na palube autobusu dostanete malé občerstvenie a pri dlhších presunoch sú pohodlné. Rozdiel medzi prvou a druhou triedou v Iráne je niekedy len zopár eur, ale kvalitou sa nedajú porovnať.

Druhá trieda „MERCEDES“

  • Ak sa vás na stanici opýtajú „Volvo alebo Mercedes?“ a vy si vyberiete Mercedes, vybrali ste si druhú triedu. Lístok stojí o niečo menej ako v prípade vyššej triedy a môžete mať pocit, že v tomto autobuse máte na nohy menej miesta a je akýsi stiesnenejší. Premávajú častejšie, než Volvo a tak sa vám veľa krát stane, že ak prídete na autobusovú stanicu, na vyššiu triedu budete musieť čakať, ale Mercedes odchádza o chvíľku.

Lístky na autobus kupujete priamo na stanici alebo ich viete vybaviť aj v hosteli či v meste v kancelárii autobusovej spoločnosti. Ak prídete na stanicu, overte si kedy ide prvý autobus, pretože vás nadháňači môžu priviesť do ich spoločnosti a autobus odíde až o dve či tri hodiny a medzi tým už dva autobusy vašim smerom odišli.

Ak cestujete počas nového roku, veľa liniek môže byť vypredaných a je väčší problém dostať sa presne na ten daný spoj, ktorý ste si vyhliadli. Celá krajina sa presúva hore dole a preto je doprava vyťaženejšie, než počas iných mesiacov.

Pri autobusoch platí ešte jedno upozornenie. Dopredu si zistite z ktorej autobusovej stanice odchádza váš spoj. Iránske mestá majú často niekoľko staníc a autobusy z nich odchádzajú podľa svetových strán. Teherán má štyri stanice a ak idete smer juh, teda Esfahán či Širáz musíte isť na „južnú stanicu“ a podobne. Radšej si dva krát overte, ktorá je vaša, aby ste kvôli tomuto detailu nezmeškali váš spoj.

Vlak:

Vlaková doprava nie je v Iráne dopravou číslo jedna, ale s každým ďalším rokom si získava viac priaznivcov vďaka tomu, že štát rozširuje železnice a spojenia. Nie je tak hustá ako autobusová doprava a vlakom sa nedostanete všade, ale medzi veľkými mestami spojenie nájdete. Vlak je často pomalší, než autobus, hoci sa hovorí o rýchlo tratí medzi Teheránom a Esfahánom. Autobus je flexibilnejší na cestovanie, ale vlak je väčším zážitkom.

Informácie o vnútroštátnych vlakových linkách a lístkoch nájdete na webovej stránke iránskych železníc (http://www.iranrail.net/)

Lietadlo:

Irán je obrovská krajina a prepraviť sa z jedného konca na druhý často zaberie aj celý deň. Ak nemáte čas, alebo nechcete tráviť čas v autobusoch či vlakoch, tak je na výber letecká doprava. Aj Iránci ak majú peniaze, radšej lietajú po svojej krajine. Veľké mestá majú pomerne dobré letecké spojenie a ceny za letenky sa pohybujú len v rádovo niekoľko desiatok eur. Pri akcii za lietadlo zaplatíte len o čosi viac, než za autobus.

Kvalitnejšie letecké spoločnosti v Iráne:

Počas ramadánu či nového roku sa môže lety veľmi rýchlo vypredať, tak ak plánujete cestu počas tejto doby, treba na to myslieť. Veľa krát nedokážete kúpiť letenku sami, ale v Iráne vám pomôžu cestovné kancelárie či kancelárie leteckých spoločností. Za dobrú cenu často nájdete letenku aj zo dňa na deň.

Savari:

Savari je iránskou odpoveďou na zdieľané taxíky. Majú často vytýčenú svoju pevnú trasu medzi mestami a čakajú na stanici, kým sa nazbierajú ľudia, aby mohol vyraziť. Ak chcete savari len pre seba, tak platíte aj za prázdne miesta. Je to rýchly spôsob prepravy a na frekventovaných trasách (napr. Teherán – Qom) čakáte len niekoľko minút, kým sa savari zaplní a vyrážate. Cenovo stojí viac, než autobus, ale platíte za rýchlosť a pohodlie.

Stopovanie:

V Iráne je pomerne rozšírené a niekedy supluje dopravu, takže šofér si za neho môže zapýtať peniaze. Iránci sú však milí a zvedaví a málokedy od cudzinca vezmú peniaze, pretože sú radi, že mu pomohli, porozprávali sa a strávili spolu čas. Nie je prekvapením, ak vás šofér pozve na čaj či na obed. Nestopujte so vztýčeným palcom, v Iráne to nie je priateľské gesto.

Peniaze

Oficiálnou menou v Iráne je iránsky riál (IRR). Posledné roky zažíva pomalú devalváciu a preto ak čítate staršie informácie o krajine, vôbec nemusia platiť. Len za posledných 10 rokov sa jeho hodnota prepadla niekoľkonásobne. Iránsky riál má dnes veľa núl tak tu budete mať bankovky aj v nominálnej hodnote jedného miliónu. Mince Iránci majú, ale ich hodnota je tak minimálna, že sa už takmer v bežnom styku ani nepoužívajú.

Za 1 € dostanete v priemere 45 000 IRR

Aktuálny kurz:

http://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=EUR&To=IRR

V Iráne vám platobná karta veľmi nepomôže

Nájdete niekoľko obchodov najmä s kobercami či inými turistickými suvenírmi, kde kartou zaplatíte, pretože platíte do banky v Dubaji, ale kvôli sankciám ju v krajine ani nemáte ako použiť. Určite si preto vezmite so sebou hotovosť a tú zameníte v Iráne za iránske riály. Vo väčších mestách nájdete zmenárne (Teherán na ulici Ferdousi, Esfahán na hlavnom námestí...). Pred odchodom z krajiny sa riálov zbavte, pretože ich v Európe nebudete mať kde zmeniť nazad.

Hoci je iránskou menou riál, stretnete sa s tým, že ceny uvádzané na trhovisku či v hovorovej reči budú v mene zvanej toman. Prvé dni v tom je jemný chaos, ale zvyknete si. Zapamätajte si poučku: 10 000 riálov = 1 000 tomanov. Pri tomanoch, vždy škrtnete nulu. Ak si nie ste istí, spýtajte sa či je cena v riáloch či tomanoch.

Obchodníci na turistických miestach môžu akceptovať aj dolár či euro, ale neberte to ako pravidlo a radšej majte aj iránsku menu.

Jazyk

Oficiálnym jazykom Iránu je perzský jazyk (iránčina), ktorému domáci hovoria farsí. Je to zaujímavý indo-európsky jazyk, ktorý má v sebe akúsi vznešenosť a spevavosť. Jeho otcom je básnik Ferdúsi, ktorý ho v 10.storočí presadzoval namiesto arabčiny. Medzi perzštinou a arabčinou je veľký rozdiel.

Naučte sa základné slovíčka a uvidíte ako to Iránci ocenia. Nesmierne si vážia návštevníkov, ktorí prišli do krajiny niečo sa naučiť a práve niekoľko slov dokáže dokonalo otvoriť dvere k nim.

Okrem perzštiny sa v Iráne používa veľa iných jazykov, tie najbežnejšie sú turečtina a azeri na severozápade krajiny v okolí mesta Tabríz. Arabčina je frekventovaná v provincii Chuzestán a taktiež na západe krajiny v kurdských oblastiach natrafíte na kurdštinu.

Zo svetových jazykov je tu najrozšírenejšia angličtina, ktorou sa dnes už v krajine pomerne dobre dohovoríte. Nie každý hovorí plynule anglicky, ale takmer každý pozná niekoho, kto tento jazyk ako tak ovláda a tak si viete pomôcť. Mladá generácia vie často lepšie angličtinu ako tá staršia. Starší Iránci vás zase vedia prekvapiť francúzštinou, nemčinou či dokonca ruštinou.

Čo ochutnať?

Perzská, alebo ak chceme iránska kuchyňa je veľmi rozmanitá a nie je ani zďaleka o kebaboch ako sa často a nesprávne uvádza. Kebabov tu však nájdete niekoľko druhov a budú patriť medzi tie najlepšie aké ste kedy ochutnali. Okrem toho vedia Iránci pripravovať geniálne aj mnohé vegetariánske jedlá, polievky, no mäso na rôzne spôsoby je to, čo ich kuchyňu vystihuje najviac. Dobrý obed zapijete čiernym čajom a ste v orientálnej rozprávke.

FOODGUIDE z Iránu: http://www.streetfoodhunters.com/iran-co-ochutnat-food-guide/

Čelo kebab: Najtradičnejšie a najbežnejšie jedlo Iránu je Čelo kebab, zvaný aj Kubidé. Nájdete ho všade a po niekoľkých dňoch, keď ho nebudete mať, vám bude chýbať. Ide o mleté, často jahňacie mäso, ktoré sa napichne na ihlu a ugriluje sa na drevenom uhlí. Podáva sa s kopcom ryže a grilovanou rajčinou.

Kebab: V Iráne nájdete niekoľko druhov kebabov. Pod týmto slovom si tu nepredstavte kebab (ako u nás), ale skôr kúsky mäsa napichnutého na špajdli a ugrilovaného. Medzi obľúbené patrí Džudže kebab, teda kurací kebab, ale aj Kebab bachtiari, ktorý pozostáva z viacerých druhov mäsa. Ak objavíte Mahi kebab, dostanete kúsky grilovanej ryby.

Dizi (Abgušt): Tradičné iránske jedlo, ktoré sprevádza zaujímavý rituál. Objavíte ho v čajovniach, ale aj menších či väčších reštauráciách a pre mnohých Iráncov je toto jedlo ich najobľúbenejším jedlom. Dizi obsahuje kúsky hovädzieho alebo jahňacieho mäsa a okrem nich v ňom nájdete zemiaky, cícer, rajčiny a cibuľu. Všetko sa to dusí vo vlastnej šťave niekoľko hodín. Napokon si všetko husté necháte v nádobe, polievku vylejete do misky a tĺčikom roztlačíte mäso so zeleninou na kašu. Dokonalé jedlo.

Fesendžun: Stará, perzská kuchyňa milovala prelínanie slaných a sladkých chutí a tak vznikol fesendžun. Predstavte si kuracie alebo hovädzie mäso v omáčke z granátových jabĺk a vlašských orechov. Toto jedlo musíte ochutnať.

Chorme sabzí: Pre mnohých je Chorme sabzí národným jedlom Iránu, ktoré sa jedáva pri oslavách a pri všetkom dôležitom. Ide o dusené mäso na bylinkách vďaka čomu dostane jedlo svoju typickú, špenátovú farbu. Pridá sa fazuľa, sušené citróny, všetko sa spolu podusí a je to. Perzia nie je len o kebaboch.

Zerešk Polo: Kúsky kuracieho mäsa sa podusia v omáčke s rajčinami, cibuľkou, cesnakom či zemiakmi, podfarbí sa kurkumou, korením a napokon šafranom. Jednoduché, no veľmi chutné a obľúbené jedlo. Napokon sa podáva s ryžou a ozdobí sa dráčom.

Kašk-e Bademžan: Baklažánové, vegetariánske jedlo, ktoré je veľmi výdatné, no pre svoju výraznú chuť nemusí ulahodiť každému. Ide o zmes baklažánu, ktorá sa roztlačí na kašu a ta sa premieša s kaškom, teda s typom sušeného jogurtu vyrobeného z kyslého mlieka.

Sup-e Jow: Ak máte radi polievky, s touto polievkou sa v Iráne stretnete najčastejšie. Predstavuje jačmennú polievku, ktorá je hustá, ozdobená zeleninou, cestovinou a výborne zasýti.

Nápoje

Čaj: Čaj je národným a najobľúbenejším nápojom v Iráne. Podobne ako u nás aj v Iráne sa volá čaj a tak si ho môžete ľahko objednať. Čaj sa pije stále, ráno, na obed, večer a samozrejme medzitým. Tradične v čajovniach, ale dostať ho aj priamo na ulici, v reštaurácii, na autobusových staniciach, vlastne kdekoľvek. Iránci pijú čierny čaj, často veľmi sladký. Niekedy nájdete aj čaj podfarbený šafranom, škoricou či kardamónom.

Doogh: Jogurtový nápoj, ktorý sa perfektne hodí ku grilovanému mäsu, kebabom a ťažkým jedlám. Pripomína známy ayran

Pivo: Iránci majú veľmi radi pivo, hoci v krajine nájdete len nealkoholické verzie, ktoré sa s trochou fantázie podobajú na Radler. Je tu niekoľko značiek a nealkoholické pivá nájdete s príchuťami „malt“ a potom ovocných od citrónových až po broskyňové.

Alkohol: V Iráne je alkohol zakázaný a ak vám ho nájdu alebo vás prichytia, môžete sa dostať do problémov. Dá sa tu zohnať pod rukou, ale počítajte s vysokými cenami.

Kde prespať?

V Iráne nájdete ubytovanie všetkých tried od obyčajných hostelov, perzských ubytovní až po luxusné hotely v Širáze či v Teheráne s piatimi hviezdičkami. Všetko je to len otázkou vášho budgetu.

Ak cestujete počas hlavnej sezóny, lepšie ubytovanie sa rýchlejšie vypredá a preto je dobré ak chcete konkrétny hotel spraviť rezerváciu dopredu. Kvôli sankciám však mnohé internetové portály neponúkajú iránske hotely, ale aj na bookingu už niekoľko drahších hotelov nájdete.

Pri objednávaní môžete použiť iránsky portál:

http://en.hotelyar.com

Ak cestujete s obmedzeným rozpočtom, tak lacnejšie ubytovanie na mieste nájdete bez výrazných problémov. Väčšie mestá, kam chodia často turisti majú aj svoje hostely (Teherán, Esfahán, Yazd) za celkom dobrú cenu. Hostely sú väčšinou kvalitné, ale žiaden luxus nečakajte. Mnohé už dnes majú wifi, vedia poradiť, pomôcť s letenkami či lístkami na autobus alebo s výletmi do okolia.

Môžete sa ubytovať aj v perzskej ubytovni, v tzv. mosaferchuné. Niektoré môžu odmietnuť ubytovať turistov či cudzincov, ale väčšia s tým problém nemá. Sú veľmi lacné, lacnejšie než hostel či hotel, ale sú veľmi jednoduché. Sprchy sú často spoločné, anglicky tu hovorí málokto a tým pádom tu pomoc s letenkami, lístkami či výletmi veľmi nehľadajte. Bývajú v nich najčastejšie muži, tak žena sa tu nemusí cítiť práve najlepšie.

Ak ste fanúšikom Couchsurfingu, nájdete v Iráne kopec ľudí, ktorí tiež prepadli tejto móde a nebude problém nájsť si izbu aj takýmto spôsobom. Oficiálne sa však stále berie ako zakázaný a tak pozor na to a veľmi o tom pred úradmi nerozprávať.

https://www.couchsurfing.com/

Posledným tipom prespávania je vonku a aj na toto je Irán ako stvorený. Sám som spal niekoľko nocí vonku. Dá sa pohodlne prespať v parku či v blízkosti autobusových staníc

Bezpečnosť

Hoci sa to na prvé počutie nezdá, Irán patrí medzi najbezpečnejšie krajiny sveta. Neveríte? V tom prípade ste tam ešte nikdy neboli. Irán má v západnom svete veľmi zlú povesť, ktorú média budujú roky a preto pôsobí ako strašiak a mnohých žiaľ od návštevy odradí. Ak sa spýtate kohokoľvek kto v Iráne bol, zistíte, že pravda je niekde úplne inde. Samozrejme aj tu je niekoľko vecí, na ktoré by ste sa v Iráne mali dať pozor.

Najnebezpečnejším momentom v Iráne je doprava a prechádzanie cez cestu. Prvé dni to môže byť problém, ale uvidíte, že ten neskutočný chaos má svoje neviditeľné pravidlá. Chodec tu neznamená nič a nikto vás pri prechode cez cestu nepustí na druhú stranu. Musíte sa odhodlať vykročiť. Ako náhle vás však už šofér vidí, vie že kráčate a registruje vás. Nikdy nezastavujte, aby ste nespôsobili chaos, pokračujte a ste na druhej strane. Sledujte domácich ako to robia oni a naučíte sa to rýchlo.

Nefotografujte vojenské budovy, strategické miesta ako checkpointy, hranice, vládne štvrte, vládne budovy, policajtov alebo vojakov.

Ak sa niekde odohráva demonštrácia, nezúčastňujte sa jej. Neviete o čo ide, kto demonštruje a prečo a veľmi ľahko sa tak viete dostať do problémov.

Posledné roky v Iráne existujú tzv. falošní policajti, ktorí si vyhliadnu turistov. Zastavia pri vás v modernom aute, bez uniformy, často v obleku, okuliare na očiach a preukaz v ruke. Tvária sa, že sú turistická polícia alebo tajná polícia a chcú vás prehľadať, skontrolovať fotky, koľko máte peňazí a podobne. Nie sú to policajti! Ich cieľom je spôsobiť zmätok a odľahčiť vás o peniaze či pas. Pamätajte, že v Iráne vás bežne policajti nezastavujú a nekontrolujú. Ak sa vám takéto niečo stane, kráčajte ďalej, alebo chcite ísť na policajnú stanicu, hoci nenasadnite k ním do auta.

Niektoré prihraničné regióny Iránu môže byť komplikovanejšie na cestovanie, ale vždy sa priamo na mieste spýtajte domácich či je práve teraz v poriadku tam cestovať.

Dajte si pozor na vhodné oblečenie v Iráne 

Muži nesmú chodiť v krátkych nohaviciach, hoci krátke rukávy na tričku či košeli nie sú problémom. Pre ženy platí niekoľko obmedzení, ktoré treba dodržiavať. Žena musí mať počas celého iránskeho pobytu na hlave predpísanú šatku (aj v autobuse, na hotelovej recepcii...). So šatkou na hlave už musí žena pristáť na letisku, inak môže byť problém.

Čo sa týka oblečenia, neberte si so sebou krátke sukne, tielka, tričká na ramienkach, priesvitné šaty alebo veľké výstrihy. Irán je konzervatívna krajina a treba to rešpektovať. Najvhodnejšie sú dlhé blúzky s dlhými rukávmi, voľné, široké nohavice, ktoré sú vzdušné, alebo dlhé sukne, ktoré siahajú až po členky. Oblečenie nesmie byť ani priveľmi tesné a obtiahnuté. Čierna farba vôbec nie je podmienkou a sami uvidíte ako krásne sa vedia iránske dievčatá či žeby obliecť. U nich sa inšpirujete a po pár dňoch si kúpite vlastné, miestne oblečenie, ktoré si obľúbite.

Očkovanie, zdravie

Do Iránu nepotrebujete mať žiadne povinné očkovania, ktoré by vám mohli prekaziť návštevu tejto krajiny. Odporúča sa však pred cestou do Iránu absolvovať očkovanie proti hepatitíde A a B. Ktorá platí celosvetovo a je lepšie ju mať kamkoľvek cestujete.

Iné očkovania nie sú vyžadované, hoci sem tam nájdete odporúčania na brušný týfus.

Necestujte do krajiny bez toho, aby ste mali uzatvorené cestovné poistenie. Uistite sa, že vaše poistenie platí aj do Iránu a ak môžete vybavte si vo vašej poisťovni potvrdenie v angličtine, kde sa Irán spomína. Nebudete tak musieť pri prílete na letisku kupovať špeciálne, iránske poistenie.

V horúcich letných mesiacoch je v Teheráne veľké množstvo smogu, ktorý vás bude štípať v nose či hrdle. Ak máte ťažkosti s dýchaním, tak na to myslite.

Vodu v Iráne kupujte balenú. Na niektorých miestach tečie v kohútikoch aj pitná, ale zbytočne neriskujte, aby vám niekoľko glgov vody neprivodilo zbytočné, tráviace ťažkosti. Vodu kúpite všade a je veľmi lacná.

Čo si v Iráne pozrieť?

Irán je obrovská krajina s neobyčajným množstvo zaujímavostí, či už historických alebo prírodných. Môžete tu stráviť mesiac či dva a stále budete mať pocit, že ste nevideli všetko. Tie najbežnejšie pamiatky pohodlne zvládnete aj za desať dní, ale ak chcete ísť Iránu hlboko pod kožu, treba na to mesiace. Aké miesta by ste však počas vašich potuliek nemali vynechať?

Teherán

Teherán je najväčším mestom Iránu a mnohí v ňom vidia nezaujímavé mesto, čo však vôbec nie je pravda. Má v sebe chaos, krásnu kulisu pohoria Alborz, bazárové ulice aj panovnícke paláce. Zaujme však aj obyčajnou atmosférou iránskeho mesta, kultúrou a svojimi čajovňami, podnikmi a reštauráciami.

  • Palác Golestán. Palác panovníkov Kadžarovcov v centre starého, južného Teheránu figuruje na zozname UNESCO. Objavíte tu palácové budovy, miestnosti vykladané zrkadielkami, ale aj múzea, ktoré sa venujú iránskym tradíciami. Súčasťou areálu je aj park s fontánou a okrem toho uvidíte obľúbene miesto panovníka Nasreddína Šáha

  • Teheránsky bazár vystihuje slovíčko labyrint. Je to dokonalý labyrint bazárových uličiek a je najväčším v celej krajine. V piatok je väčšina obchodov zatvorená, ale počas iných dní to tu žije ako v úle. Stovky obchodíkov, predavači kobercov, čaj, aj niekoľko historických mešít, ktoré tu na vás čakajú

  • Šáhové paláce (Saadabad). Medzi najznámejšie pamiatky Teheránu patria slávne Šáhove paláce, ktoré obývala posledná vládnuca dynastia Pahlaví, ktorú v roku 1979 zmietla islamská revolúcia. Paláce ležia v severnom Teheráne na úbočí Alborzu a tak pri prechádzke obrovským parkom cítite čerstvý vzduch (čo je v Teheráne vzácnosť) a vidíte vrcholky krásnych hôr. Nájdete tu Biely palác plný autentickej výbavy, ktorú tu po sebe zanechal Pahlaví, ale aj menší Zelený palác. Celý areál je prešpikovaný múzeami.

  • Pamätník Azadi patrí k symbolom mesta. Stojí v západnom Teheráne a je spomienkou na 2500.výročie perzskej ríše, ktorú šáh Pahlaví oslavoval. Počas revolúcie sa stal symbolom, pretože veľa protestov sa konalo práve v tesnej blízkosti pamätníku. Dnu je malé múzeum

  • Borj-e Milad. Ak máte radi vyhliadky, tak najkrajšiu panorámu celého Teheránu uvidíte tu z TV veže Borj-e Milad, ktorá je najvyššou vežou v celom Iráne. Jej súčasťou je nákupné centrum, luxusná reštaurácia a panoráma mesta s krásnymi horami.

  • Chomejního svätyňa. Leží na periférii Teheránu, no ak vás fascinuje nedávna história, oplatí sa tu zastaviť. Obrovitánska svätyňa dnes ukrýva telo Ajatoláha Chomejního, strojcu islamskej revolúcie z 1979, ktorá zmenila Irán. Dnu sa neplatí vstupné, no nemôžete sem vstúpiť obutí a s fotoaparátom.

Qom

Južne od Teheránu (cca hodinu cesty) nájdete posvätné mesto Qom. Veľa turistov tu nestretnete a tak môžete zakúsiť autentickú atmosféru iránskeho mesta. Spoločne s Mašadom patrí k najposvätnejším miestam Iránu, pretože tu stojí okázalá svätyňa, kde je pochovaná Fatima, sestra imáma Rezu z 9.storočia. Iránci k hrobke chodia na púte a pri troche šťastia sa dnu dostanete aj vy. Okrem svätyne tu nájdete aj dom v ktorom bývali Chomejní a niekoľko zaujímavých mešít s bazárom.

Kašan

Medzi Teheránom a Esfahánom leží historický Kašan. Menej známe miesto je skutočným pokladom, ktorý v sebe ukrýva niekoľko aristokratických domov, ale aj dokonalú perzskú záhradu. Hovorí sa, že traja králi, ktorí prišli do Betlehema pochádzajú odtiaľto. Oplatí sa ponoriť sa do starého mesta a pozrieť si historické, obchodné domy akými je Bourjerudi, Tabatabei či Ameriha. Všetky patrili bohatým obchodníkom v 19.storočí a tak predstavujú to najkrajšie z luxusnej architektúry tohto storočia. Prejdete sa nádvoriami, nahliadnete do súkromných komnát a pokocháte sa krásnymi freskami s kadžarskými výjavmi.

Fin

Len pár kilometrov od Kašanu nájdete záhrady zvané Fin. Predstavujú ukážku typickej a tradičnej perzskej záhrady, ktorá to dotiahla až do UNESCA. Záhrada nie je veľká, ale je v nej neskutočný pokoj a ticho. Okrem koncepcie záhrad uvidíte aj malý palác zo 16.storočia a taktiež kadžarský palác z 19.storočia s freskami.

Abyaneh

Malá, čarovná dedinka je čoraz obľúbenejšia. Leží cca hodinu cesty do Kašanu, no verejná doprava k nej nepremáva a tak sa musíte v Kašane s niekým dohodnúť, aby vás sem doviezol. Abyaneh nie je o pamiatkach, hoci tu nájdete staručkú Piatkovú mešitu a niekoľko starých domov, ale je o atmosfére malého, opusteného mestečka v horách, ktoré sa pomaličky stráca. Domy majú červený nádych vďaka hline, muži tu nosia široké nohavice odrážajúce zoroastriánske tradície a ženy farebný, kvietkovaný čádor.

Esfahán

Bez pochýb sa Esfahán považuje za najkrajšie mesto celého Iránu. Predstavuje výkladnú skriňu perzskej architektúry, ktorú tu po sebe zanechal panovník Šáh Abbás. Esfahán je nádherným miestom a stačí pár chvíľ na to, aby ste to pochopili. Starobylé mosty, arménska štvrť s kostolmi, obrovské námestie plné stavieb, remeselnícke bazárové uličky, staré mešity, paláce a záhrady. K tomu pohoda, skvelé jedlo, čajovne a máte dokonalý obrázok.

  • Emámové námestie (Nesf-e Džahán). Druhé najväčšie námestie sveta je dušou celého Esfahánu. Leží v jeho centre a obkolesujú ho najkrajšie stavby Iránu. Môžete na ňom stráviť hoci aj celý deň a viete, že to bude stáť za to. Ponorte sa za zdobený portál bazáru Qeysarieh do obchodníckeho sveta a pohľadajte staré karavanseráje či sušené ovocie. V mešite šejka Lotfolláha budete užasnutý nad akustikou aj dokonalosťou perzskej architektúry, ktorá sa tu skutočne vyhrala. Nájdete páva? Obrovská Emámová mešita zase prekvapí svojimi rozmermi aj dvojicou minaretov a napokon vyleziete niekoľko poschodí na vyhliadku z panovníckeho paláca Ali Qapu a užijete si panorámu námestia. Nielen pamiatky ho robia unikátnym, ale aj atmosféra. Konské drožky, ľudia vychutnávajúci si tradičnú zmrzlinu faludé a desiatky rodín, ktoré sem prišli na piknik. Na tomto námestí je život.

  • Esfahánske mosty. Mestom preteká rieka Zayandeh a ponad ňu v 17.storočí postavili niekoľko historických mostov. Tým najkrajším je most Si-o-Seh Pol, teda Most 33-oblúkov. Aj v tomto prípade ide o atmosféru, pretože sa po ňom chodia prechádzať domáci, posedieť si na ňom a sledovať život, o tom je táto stavba. Za prechádzku stojí aj most Khaju pod ktorým sem tam stretnete spevákov.

  • Piatková mešita je najväčšou mešitou Esfahánu a mešitou, ktorá sa dostala na zoznam UNESCO vďaka svojej ojedinelej architektúre. Má v sebe totiž štýly všetkých dynastií, ktoré za stáročia ovládali Esfahán či Perziu a tak je múzeom islamskej architektúry.

  • Palác Čehel Sotún. Jeho meno znie v preklade Palác štyridsiatich stĺpov a hoci ich vidíte len dvadsať, ďalších dvadsať nájdete na vodnej hladine. Palác stojí uprostred obrovskej perzskej záhrady s príjemnou čajovňou, no skutočný poklad skrýva vo vnútri, pretože tu nájdete maľby s historickými výjavmi z ktorých sa dá čítať časť perzskej histórie.

  • Arménska štvrť Džolfa. Na brehu rieky Zayandeh vyrástla v 16. a 17.storočí arménska štvrť kam sa nasťahovali arménski obchodníci so svojimi rodinami. Dnes tu Arméni stále žijú, hoci štvrť má povesť dobrej adresy v Esfaháne a tak si tu kupujú domy aj Peržania. Dominantou štvrte je Katedrála Vank, arménska katedrála, ktorá patrí medzi najznámejšie v krajine. Interiér vám kvôli maľbám vyrazí dych. Toto ste v islamskej republike nečakali

  • Ateškáde. Pár kilometrov za mestom sa dvíha skala ozdobená pevnosťou vedľa ktorej ležia ruiny kruhovej stavby. Práve tá je tajomným chrámom ohňa, teda Ateškáde, ktorý tu po sebe zanechali zoroastriáni. K chrámu sa dostanete po 20 minútach šliapania do kopca a ak nebude smog, máte krásny výhľad na okolie.

Varzaneh

Hľadáte najkrajšiu iránsku púšť? Nehľadajte! Už ste našli. Najfotogenickejšia iránska púšť leží neďaleko mestečka Varzaneh. Z Esfahánu je to sem cca 110 kilometrov a z Yazdu dva krát toľko. Väčšina iránskych púšti je kamenistá rovina posiata kríkmi či kameňmi, ale tu vo Varzaneh nájdete romantické pieskové duny vysoké 5 až 50 metrov! Duny ležia cca 15 kilometrov za mestom kam vás privedie taxík a užijete si svoj kúsok púšte, ktorý ešte stále neobjavili turisti.

Yazd

Púštny Yazd sa v Iráne teší mimoriadnej obľube. Leží medzi púšťou Dášt-e Kavír a Dášt-e Lút a to sa podpísalo aj na jeho architektúre. Nájdete tu labyrint starého, hlineného mesta a mnohé stavby, aké ste dosiaľ nikde inde v Iráne nevideli. Mesto je tiež známe svojim starobylým zoroastriánskym náboženstvom a ak sa o ňom chcete niečo dozvedieť, ste na správnom mieste.

  • Amir Čakmak. Ikonické námestie v centre Yazdu je najživším miestom, kde sa každý podvečer stretávajú ľudia. Sedia na tráve, na lavičkách, popíjajú čaj, jedia miestne sladkosti a sledujú život. Symbolom celého námestia je obrovská stavba tzv. Hossejnie s dvomi minaretmi, ktorá pripomína mešitu. Každý rok sa na sviatok Ášura na tomto mieste konajú obrovské oslavy.

  • Staré mesto je dokonalým labyrintom. Začína na prahu Piatkovej mešity, ktorá patrí k najkrajším pamiatkam celého Yazdu a rozlieva sa do okolia. Staré mesto vystihujú hlinené uličky, kde sa pomerne zložito orientuje. Uvidíte tu tzv. veterné veže, teda badghíry, ktoré plnili funkciu starobylej klimatizácie, ale aj kupolovité stavby zvané sardoba, ktoré chránili vodné zdroje. V spleti uličiek objavíte niekoľko tradičných domov, ale aj námestie s tzv. Alexandrovým väzením či Hrobkou dvanástich imámov. Ak chcete vidieť všetko nazrite aj do nich, ale ak aj nie, o nič neprídete. Radšej si poseďte v historickom hoteli Fahadan na jeho nádvorí a na kanvičke škoricového čaju.

  • Chrám ohňa (Ateškáde) je najposvätnejším miestom zoroastriánov žijúcich v Iráne. Už ich tu žije len niekoľko tisícok, no stále majú svoje prastaré pravidlá a rituály. V chráme objavíte posvätný plameň, ktorý horí nepretržite od roku 470. Nehorí na tomto mieste, pretože moderný chrám je starý len takmer sto rokov, ale putoval po posvätných miestach až sa dostal do Yazdu. Vedľa chrámu nájdete múzeum zoroastriánov

  • Veže mlčania patria k symbolom Yazdu. Práve tu za mestom totiž ležia nevysoké veže, ktoré slúžili ako pohrebiská zoroastriánom, ktorý nesmeli znečistiť pôdu, vodu ani oheň a preto ich telá kňazi vytiahli do veže a nechali napospas dravcov. Tento rituál už v Iráne neuvidíte, ale na vežu vyliezť môžete. Najkrajšie svetlo je tu počas západu slnka.

Pasargady

Miesto, kde založili túto výstavnú skriňu celej ríše ma na svedomí Kýros Veľký. Ak sa vydáme po stopách panovníka, jeho cesta nás zavedie na miesto známe ako Pasargady. Práve ono sa stalo miestom posledného odpočinku človeka, v ktorého žilách kolovala perzská kráľovská krv. Buď sa pri nej zastavíte cestou do Širázu alebo sa budete musieť zo Širázu vrátiť cca 120 kilometrov. Dá sa však navštíviť v rámci 1-denného výletu zo Širázu kedy viete spojiť Pasargady, Perzepolis aj nekropole Naqs-e Rostam do jedného výletu. Pasargady sú zapísané aj na zozname UNESCO.

Naqs-e Rostam

Naqs-e Rostam predstavujú hrobky perzských kráľov a rázom sa z neho stala kráľovská nekropola, ktorá svojou krásou predčí aj ostatné perzské pamiatky. Kým egyptskí králi ukrývali svoje hrobky pod zem, tak obávaní králi Perzie si svoje večné príbytky nechali vytesať do skalnatého brala. Toto miesto leží len cca 5 kilometrov od Perzepolisu a tak ho určite nevynechajte ak sa sem zatúlate.

Perzepolis

Miesto, ktoré musí vidieť každý milovník histórie. Perzepolis je akýmsi synonymom pre Perzskú ríšu a jej trosky tu ležia dodnes. Tadiaľto kráčali panovníci akými bol Dáreois či Xerxés a po nich aj Alexander Veľký, ktorý mu zasadil definitívny koniec. Dnu vojdete cez Bránu národov a ocitnete sa uprostred miesta, kde vás obklopia ruiny palácových stavieb. Najkrajšie reliéfy nájdete v paláci Apadana, no za zmienku stoja aj paláce Tačara a Hadíš. Pred odchodom ešte vylezte k hrobke Artaxerxésa a užite si panorámu starovekého mesta.

Širáz

Širáz na juhu krajiny je miestom básnikov, perzských záhrad, bazárových uličiek a umenia. Ľudia si tu užívajú život a každého si opantá svojou príjemnou atmosférou. Jeho bazár patrí medzi najkrajší v Iráne a z jeho záhrad nebudete chcieť odísť. Širáz je aj dokonalým miestom odkiaľ viete podnikať výlety za historickými cieľmi do okolia.

  • Hafézova hrobka. Hrobka perzského básnika Haféza patrí medzi najznámejšie pamiatky nielen Širázu, ale aj celého Iránu. Prúdia k nej davy pútnikov či je ráno alebo podvečer, aby mohli aspoň na chvíľku byť pri ich obľúbenom básnikovi pri ktorom si napokon recitujú jeho verše. Je to miesto s pôsobivou atmosférou a v areály nájdete aj skvelú čajovňu

  • Záhrady Eram. Rajská záhrada Eram je prototypom splynutia tradičnej perzskej záhrady s botanickou záhradou, ktorá je aj na zozname UNESCO. Privítajú vás tu vysoké, staré cyprusové stromy a pri kadžarskom paláci sa započúvate do striekajúcej vody. Chodia si sem oddýchnuť rodiny, ale aj študenti z neďalekej univerzity. V čajovni ochutnajte tradičnú zmrzlinu faludé.

  • Koránová brána. Pri vstupe Širázu pri ceste zo severu natrafíte na obrovskú bránu. Kedysi sa do mesta vstupovali touto bránou a keďže ukrývala posvätný Korán, hovorilo sa jej Koránová brána. Dnes už neslúži, no je miestom, kam chodia miestni radi na piknik. Kúsok od nej môžete navštíviť hrobku básnika Chadžua.

  • Ružová mešita (Nasir-o-Molk) je najznámejšou mešitou Širázu, ktorá sa pravidelne objavuje takmer vo všetkých blogoch. Určite si viete vybaviť krásnu mešitu s farebným sklom, ktoré sa vďaka slnku rozlezie po celom priestore. Posledný rok je už preplnená selfie turistami, ale ak si chcete aspoň trochu vychutnať jej atmosféru príďte skoro, pokojne aj o ôsmej hodiny, vtedy máte ešte šancu vidieť toto miesto bez návalov turistov.

  • Palác Narandžestan – leží neďaleko Ružovej mešity a za nevábnym vstupom objavíte krásnu záhradu s palácom ozdobeným mozaikami, freskami a zrkadielkami. Súčasťou je aj malé múzeum

  • Bazár v Širáze predstavuje dušu mesta. Tvorí ho starý aj nový bazár a obe časti si vás získajú. Miestny bazár patrí medzi najkrajšie v krajine a stále tu môžete vidieť tradičnú, bazárovú architektúru. Pred vstupom stojí Mešita Vakil, ktorú v 18.storočí postavil Karim Khan z dynastie Zand. Oplatí sa do nej vkročiť a potom sa vydať do bazárových ulíc, objaviť karavanseraj Saraj-o-Mošír, posedieť si na džúse z granátových jabĺk, na čaji, nakúpiť sušené figy či pistácie. Orientálny sen.

  • Pevnosť Karima Khana stojí v centre mesta a jeho najznámejším pohľadom je šikmá veža. Nemá ju len Pisa, ale aj širázská pevnosť a vo vnútri sa dozviete, prečo sa táto veža nakláňa. Vnútro pevnosti nie je veľmi zaujímavé a choďte sa do nej pozrieť „ak ste už všetko videli“, pretože je tu prázdna záhrada a len niekoľko miestností, ktoré však boli dávno zničené a len pomaly sa rekonštruujú.

  • Svätyňa Šách Čerách je najposvätnejším miestom Širázu a táto mešita má výstavnú cibuľovitú kupolu typickú pre Širáz. Vo vnútri je pochovaný brat imáma Rezu a preto sem neustále prúdia pútnici. Podľa posledných správ prestali dnu púšťať turistov, ale za pokus to stojí.

Kerman

Neleží na hlavnej iránskej turistickej priamke Teherán-Esfahán-Yazd-Širáz a tým pádom sa počet turistov drasticky zníži. Patrí však k najväčším mestám juhovýchodného Iránu a má v sebe krásnu patinu histórie. Teherán je odtiaľto vzdialený cca 1000 kilometrov. Mesto založili Sasánovci a podobne ako v Yazde aj tu sa zastavil Marco Polo na svojej ceste. Mesto preslávili koberce, ale aj niekoľko historických pamiatok. Ak sa rozhodnete pre Kerman budete spokojní, že ste tu takmer sami spomedzi zahraničných návštevníkov.

Bam

Kedysi slávne mesto sa pýšilo jednou z najdokonalejších hlinených citadel a pevností v Iráne, ale zemetrasenie z roku 2003 ho takmer celé zrovnalo so zemou. Postavili ju ako prví Achajmenovci a hoci niekoľko krát zmenila výzor stala sa symbolom tohto iránskeho kútu. Prechádzala tadiaľto Hodvábna cesta a ľudia sem neváhali ísť aj stovky kilometrov aby sa prešli hlineným labyrintom. Zemetrasenie všetko zmenilo a dnes tu turisti zablúdia len občasne, no stále má v sebe Bam kus atmosféry.

Bandar-e Abbas

Najznámejšie prístavné mesto je zvláštne, pretože v sebe nemá takmer žiadne významné pamiatky, no aj napriek tomu má v sebe akýsi príťažlivý magnet. Je farebné aj šedivé, horúce, špinavé, ale zaujímavé. Môžete tu stráviť nejaký čas v lenivej atmosfére a sledovať aj lokálnych obyvateľov, tzv. Bandarov. Ženy nosia na tvári „vtáčiu masku“ a majú často farebné čádory.

Mašad

Najposvätnejšie miesto celého Iránu vďaka tomu, že práve tu pochovali 8.šiítskeho imáma Rezu. Toho sem vylákal abbásovský kalif a keď videl aký je Reza populárny, nechal ho otráviť. Na jeho hrob sa zabudlo, ale seldžucký sultán Sandžar ho podľa legendy objavil a tak sa Mašad stal populárnym, pútnickým mestom. Toto miesto predstavuje náboženstvo a preto ak vás toto z nejakého dôvodu nezaujíma, Mašad vás nemusí nadchnúť, no ak sem prichádzate s otvorenými očami a túžbou vidieť a naučiť sa viac, Mašad vás očarí a nebudete chápať prečo sem chodí len tak málo ľudí. Neďaleko odtiaľto leží aj mesto Tús s hrobkou básnika Ferdúisho, kam chodia Iránci za oddychom a necelých 120 kilometrov objavíte aj Nišapúr s hrobkou Omara Chajjáma.

Lahidžan

Najposvätnejšie Milujete čaj? Už ste si všimli, že je to iránsky nápoj číslo jedna a ak ho chcete vidieť na živo, prípadne sa prejsť čajovými políčkami, tak musíte prísť sem do Lahidžanu. Čajové políčka nie sú len v Číne, Indii, Srí Lanke či Malajzii, ale aj tu na severe Iránu. V Lahidžane nájdete Múzeum čaju a všetko sa tu okolo čaju točí, pretože tu boli prvé iránske čajové plantáže.

Ardabil

Historické mesto, kde natrafíte najmä na iránskych Azerbajdžancov, pretože Ardabil leží neďaleko tejto kaspickej krajiny. Nestretnete tu len ich, ale aj štatút UNESCO, pretože tu stojí významná svätyňa Šejka Sáfi ad-Dína. Ponoríte sa do nekonečného bazáru, objavíte niekoľko mešít a napokon si posedíte na tradičnom azerskom jedle na námestí. Ardabil je príjemným mestom a ak smerujete po zemi do Azerbajdžanu, nepreleťte ho.

Tabríz

Historické mesto patrí medzi najdôležitejšie v západnom Iráne. Prechádzala ním Hodvábna cesta a dnes je síce moderným centrom, nájdete tu miesta kvôli ktorým sa tu oplatí zastaviť. Najpríjemnejším miestom celého Tabrízu je miestny bazár s nekonečnými uličkami. Predstavte si sušené ovocie alebo oriešky od výmyslu sveta a nájdete ich tam. Pokochajte sa Modrou mešitou, najmä jej interiérom a za oddychom vyrazte do parku Goli s jazierkom a piknikujúcimi domácimi.

Hamadan

Hamadan, alebo ak chceme staroveké mesto Ekbatana, ktoré tu pulzovalo pred ním patrí k najstarším mestám v Iráne. Boli tu Asýrčania, Gréci, Médovia, ktorí tu mali svoje hlavné mesto a samozrejme aj slávna perzská dynastia Achajmenovcov. Vykopávky starej Ekbatany tu stále nájdete, ale tie zaujmú len skutočných fajšmekrov, pretože sa dnes jedná o niekoľko hlinených múrov alebo prázdnych dier, kde kedysi „niečo“ bolo. Okrem toho však Hamadán priťahuje hrobkou slávneho lekára Avicennu, ktorý tu našiel miesto svojho posledného odpočinku. Neobíďte ani hrobku básnika Baba Tahera a napokon sa zatúlajte do miestneho bazáru. Nájdete tu aj významnú židovskú pamiatku s Hrobkou Ester a Mordechaja.