Ivana Grešlíková bloguje od roku 2013 a darí sa jej vyžiť z cestovania

Ivana Grešlíková cestuje a bloguje od roku 2013. Ako jednej z mála na Slovensku sa jej darí vyžiť z cestovania. Presnejšie, živí ju blogovanie o cestovaní a až 11 mesiacov v roku sa presúva a zdržiava v rôznych kútoch sveta. To ma zaujalo. Žiť podobným štýlom je zrejme snom mnohých z vás. Teda, nech sa páči, tu je rozhovor...

Ciao Ivana, ako si sa vlastne dostala k cestovaniu?

Začalo to cestami do susedných krajín s rodičmi ešte keď som bola malá, najmä na Ukrajinu, odkiaľ je mamka. Pokračovalo to výletmi do rôznych krajín na filmové a literárne festivaly keď som pracovala v časopise Ukrajinský Žurnál v Prahe.

Neskôr som nejaký čas žila v Londýne a Frankfurte, kde to celé vypuklo. Môj milý dostal nápad vydať sa na cestu okolo sveta, čo sa napokon pretavilo do životného štýlu. Pozvoľna sa presúvame po svete a popritom pracujeme online.

Ivana Grešlíková

Doba je dnes taká, že samotné cestovanie stráca na adrenalíne. Letenku kúpiš online, online si objednáš hotel a priamo z letiska ťa doň odvezie taxi. V podstate, sterilná záležitosť. Ako cestuješ ty, máš všetko vopred naplánované, ideš naisto?

Ako kedy, ako kde. Plánujem maximálne letenky s ohľadom na počasie v danej krajine a kde budem spať prvé dva-tri dni v novom meste. Aby som sa rozkukala a našla ubytovanie vo štvrti, kde by sa mi páčilo ostať na mesiac aj dlhšie.

Ak plánujem nejaký trek v krajine, pozriem si dopredu kde je lepší východiskový bod, aké sú možnosti ubytovania v horách aby som neostala nocovať pod stromom, keďže necestujem so stanom.

Inak ale konkrétne miesta, galérie, trhy a zážitkové aktivity riešim až na mieste. Osvedčilo sa mi pýtať sa na tipy kde sa najesť a čo vidieť miestnych a ostatných cestovateľov priamo v meste, dedine, kde plánujem ostať na dlhšie. Z čoho potom vznikajú spontánne výlety a hlavne človek môže objaviť miesta, ktoré nie sú na mape.

Ivana Grešlíková

Čo bol napríklad častý jav v Kirgizsku a Indii. Stačilo začať sa baviť s majiteľmi guest housov o tom, čo ma baví, a už chrlili tipy kam sa môžem vybrať, aké tam vedú skratky, kedy je tam najlepšie počasie… Často sami vzali auto, motorku a odviezli ma tam alebo sme na trek išli spolu. Podobné momenty nenaplánuješ.

Ivana Grešlíková

Túto otázku kladiem dosť často: Považuješ samú seba za cestovateľku?

To sa ako definuje? :) Vyhýbam sa akýmkoľvek formulkám, skôr ti viem povedať, čo robím. Cestujem, lebo moja práca súvisí s travel blogingom a tiež lebo ma to aj po piatich rokoch čo sme na cestách stále baví. Či to sedí na definíciu cestovateľky, neviem :)

Ivana Grešlíková

Dnes už môže cestovať každý, kto má dostatočný príjem. Ešte stále sa však nájde aj dosť takých, ktorí cestujú stopom, či vopred neplánujú. Vidíš ty osobne rozdiel, medzi turistom, dovolenkárom a cestovateľom?

Vidím, ale veľmi to neprežívam. Každý cestuje ako uzná za vhodné, ako mu to dovolí jeho rozpočet a počet dní dovolenky v roku.

Nefandím “bedekrovým” výletom, kedy človek behá po Ríme a odškrtáva si všetky fontány a mosty so sprievodcom v ruke. Američania už majú na to trefný výraz FOMO - “fear of missing out”, kedy sa na cestách naháňaš za pamiatkami a atrakciami lebo sa bojíš, že o niečo prídeš ak vynecháš nejaké múzeum alebo túru s vyhliadkou.

Ivana Grešlíková

Tiež nesúhlasím s all inclusive dovolenkami kvôli negatívnemu dopadu na životné prostredie, ale to, či sa niekto rozhodne objavovať svet s cestovkou alebo na vlastnú päsť s kemping výbavou v ruksaku, je jeho osobná vec.

V súčasnosti sa o tebe dá povedať, že si digitálna nomádka. Čo to znamená?

Znamená to, že pracujem online popri tom, ako cestujem 11 mesiacov v roku mimo Slovenska. Pričom sa v rôznych krajinách zastavujem na pár týždňov až mesiacov. S priateľom Gianni Bianchini máme cestovateľský blog Nomad is Beautiful, čo je náš hlavný zdroj príjmu.

Ivana Grešlíková

Blogujeme o cestovaní, pohybujeme sa po svete v závislosti od toho, aké sú tam vízové podmienky a internetové pripojenie. Občas spolupracujeme na väčších kampaniach s regionálnymi alebo štátnymi oddeleniami pre rozvoj turizmu, ktorým pomáhame s propagáciou ekoturistiky vo vybraných regiónoch. Okrem toho blogujem v slovenčine na ivanagreslikova.com.

Ako dlho ti trvalo, pokiaľ si sa dopracovala do tejto pozície?

Že si založíme blog sme vedeli ešte pred cestou. Gianni sa venoval fotografii dlho predtým, ja som písala, takže sme to len skombinovali. Trvalo dva roky, kým sme z toho vybudovali web, ktorý nás dnes živí. Ale o tomto pokecáme osobne u vás v Dobrodruhovi 25. októbra na besede "Ako a či vôbec sa dá uživiť blogom o cestovaní". 

Vieš zo svojej práce pohodlne vyžiť?

Dnes už áno. Na začiatku sme žili z našetreného. Cielene sme si odkladali ešte počas toho, ako sme žili v Nemecku. Počítali sme s tým, že z blogovania nezačneme hneď zarábať veľké milióny.

Ivana Grešlíková

Blogovanie, a hlavne zarábanie z blogu, je beh na dlhé trate. Nič sa neudeje cez noc, ani za mesiac. Treba do toho vložiť hodiny a hodiny práce, samozdelávania sa, ale aj financií. Človek by mal byť tiež pripravený na chyby, hlavne na začiatku. Tomu sa nevyhneš v žiadnom zamestnaní.

Dokedy plánuješ alebo inak povedané, dokedy myslíš, že zostaneš pri tomto životnom štýle?

Ťažká otázka. Po prvom roku behania z krajiny do krajiny v juhovýchodnej Ázii sme výrazne spomalili, nenaháňame sa za pamiatkami a snažíme sa ostať na jednom mieste dlhšie, aj pár mesiacov, hlavne vďaka housesittingu, čo je stráženie domu a domácich zvierat počas toho, ako sú majitelia odcestovaní.

Ivana Grešlíková

Dokedy pri tom ostanem, neviem. Kým ma to baví, nepremýšľam, dokedy.

Dnes túži cestovať a živiť sa tým hádam každý druhý mladý človek. Kto má podľa teba šancu v rámci Slovenska uspieť?

Kto má výdrž a jasnú predstavu čo chce blogom povedať. Dnes na slovenskom trhu nájdeš desiatky blogov o cestovaní. Ja hovorím, že my blogeri sme ako jogurty. Jeden je vyvážene sladký, druhý bez chute, tretí s nádychom exotiky, na jeden máš chuť len raz za čas a niekomu jogurty vôbec nechutia.

Je nás veľa, čo neznamená, že niekto nový sa do travel blog scény na Slovensku nepomestí. Naopak. Napríklad, dnes sa cestovateľské blogy na Slovensku zameriavajú takmer len na písanie. Chýba tu kvalitný vloger, ktorý by ukázal svet inak než len selfíčkom v tielku a plavkách pred kamerou; chýba tu podcast o cestovaní, dobré cestovateľské fotoreportáže.

Ivana Grešlíková

Tých dier na zaplnenie je spústa. Vybudovať kvalitný blog či vlog však nejaký čas trvá. A v tom je problém. Mnohí začínajúci blogeri hľadajú skratky, ktoré však dovedú človeka vždy na začiatok.

Ako je to vo svete, majú ľudia z iných krajín väčšiu šancu uspieť?

Nežijem na Slovensku a moji pracovní partneri nie sú zo Slovenska, takže sa mi ťažko porovnáva.

Odsedieť si to na zadku a vybudovať kvalitný blog alebo vlog si ale musí každý rovnako. Rozdiel je v tom, že za tú istú prácu dostane bloger v zahraničí zaplatené aj päťkrát viac ako u nás. Respektíve už to, že za svoju prácu dostane zaplatené, je prvý rozdiel.

Ak niekto žije doma na Slovensku s rodičmi alebo tu má aj stále zamestnanie, blog má ako koníček a cestuje do zahraničia len raz za čas, tak ten príjem mu môže stačiť. Ak si však na cestách stále a hradíš si dopravu, ubytovanie, stravu a investuješ do techniky a podobne z vlastného vrecka, dlho nevydržíš.

Ak úspech meriaš popularitou, tak si nemyslím, že to v zahraničí majú ľahšie. Vo svete sú všetci čitatelia, resp. fanúšikovia travel blogerov rovnakí. Chcú praktické tipy, osobné príbehy a k tomu pekné fotky alebo videá. Či je ten obsah v slovenčine alebo hindčine, je úplne jedno, pokiaľ je originálny.

Ivana Grešlíková

Myslíš, že je v digitálnom nomádstve budúcnosť, alebo skôr už má svoj vrchol za sebou?

Mediálny hype digitálneho nomádstva trochu utíchol, to je pravda, je však viac a viac takých, ktorí sa rozhodujú si to vyskúšať a aj pri tom zotrvávajú. Usudzujem to z emailov, ktoré dostávam. Mladí ľudia po škole, ale aj ľudia v stredných rokoch hľadajú zmenu a chcú to skúsiť práve v zahraničí, s prácou online. Nie je tomu úplný koniec.

Ivana Grešlíková

Aké sú tvoje ďalšie plány a čo by si odkázala čitateľom Dobrodruh.sk?

Do novembra som na Slovensku, potom plánujem cestu na nový kontinent. Nechám si to ako prekvapenie :) Všetkých čitateľov pozdravujem a prajem len to, aby sa s nikým neporovnávali a vyberali si nové destinácie podľa seba, nie podľa toho, čo hovorí Instagram.