Janov/Genova - mesto kostolov a chrámov

Je august. Sledujem včely a rozmýšľam, že podľa zákonov aerodynamiky by ich krídelká nemali byť schopné udržať ich malé tučné telíčka vo vzduchu - včely to však zrejme nezaujíma čo si myslím a lietajú aj tak. Spojitosť s článkom? Takmer žiadna - jedine, žeby som vás tým namotivoval k tomu aby ste menej mysleli na to čo je nemožné a viac na to ako tieto “nemožné” prekážky prekonať. Cestujte čo najviac, stačí len vyraziť.

Ak aj po tejto múdrosti stále pokračujete v čítaní tohto článku, tak si určite pozrite aj ďalšie ponuky od CK DAKA a zažite podobný výlet ešte toto leto.

Piazza de Ferrari - dosah na všetko

Po príchode do Janova nás autobus vyložil neďaleko Piazza de Ferrari, čo je námestie, ktoré je akýmsi finančným, ale aj obchodným centrom mesta. Len čo tam dôjdete, ihneď pochopíte, prečo je toto námestie nepravidelného tvaru srdcom mesta. Celé námestie je obklopené opulentnými budovami pochádzajúcimi väčšinou z 19. a 20. storočia, v ktorých sídlia rôzne finančné inštitúcie. Avšak okrem toho tu nájdete tiež jedno z najznámejších talianskych divadiel, Teatro Carlo Felice. Dominantou námestia je fontána, ktorá je naozaj špeciálna zo všetkých strán - v tomto mi môžete veriť, bola taká krásna, že som sa k nej musel vrátiť ešte 3x a celé námestie si obzrieť z každej strany.

janov genova

Na obrázku na ľavej strane môžete vidieť Palác Nová burza – Palazzo della Nuova Borsa - je to jedna z najkrajších budov v Janove s výnimočnou architektúrou a výzdobou, ktorá zviditeľňovala finančnú silu burzy. Budova bola dokončená v roku 1912.

Milovníci kultúry iste poznajú už vyššie spomenuté Teatro Carlo Felice. Je to hlavné divadelné centrum Janova a jedno z najznámejších divadiel v Taliansku. Postavené bolo v roku 1828 a počas druhej svetovej vojny bolo výrazne zničené a prešlo rozsiahlou rekonštrukciou.

janov genova

Všetky najdôležitejšie pamiatky, ktoré by ste chceli vidieť (Casa di Christoforo Colombo, Cattedrale di San Lorenzo alebo iné katedrály), sú v dobrej pešej vzdialenosti a počas cesty sa určite nebudete nudiť, keďže každá ulica má svoju povahu a čaro.

janov genova

Acquario di Genova

Kto by si teraz už rád oddýchol od kultúry a poznávania, môže zavítať do starého prístavu Porto Antico, kde sa nachádza promenáda a mólo s reštauráciami a kinosálmi. V severnej časti možno navštíviť najväčšie európske akvárium Acquario di Genova. Jeho prehliadku ocenia malí aj veľkí turisti. Jednotlivé úseky vám predstavia žraloky, tučniaky, medúzy, rôzne tropické ryby a voľne žijúce živočíchy Antarktídy. Jedna z oblastí je venovaná plazom a obojživelníkom dažďových pralesov. Majú tu dokonca miestnosť virtuálnej reality, ktorá ponúka skúsenosť z cesty do hlbín, a priestor pre tvorbu rýb s hernými stanicami, kde si môžete vytvoriť svoju ideálnu rybu a umiestniť ju do virtuálneho akvária.

janov genova

Z Talianska to nie je všetko!

Janov toho má stále k ponuke viac než dosť, k spoznaniu celého Janova by ste však potrebovali viac než len jeden deň. Ďalší deň nás už ale čakal zlatý klinec programu od CK DAKA - Cinque Terre.