Je najsevernejším bodom Európy slávny Nordkapp alebo Knivskjellodden?

Nordkapp alebo Severný mys je 308 metrov vysoký skalný výbežok, ktorý je často označovaný ako najsevernejší bod Európy. Je tomu tak zrejme najmä kvôli komerčným dôvodom, lebo sa tu nachádza autom ľahko dostupný turistický areál, ktorý celoročne navštevuje obrovské množstvo ľudí z celého sveta. Skutočne najsevernejším bodom Európy je však morom obmývaný výbežok Knivskjelodden, ktorý je síce od Nordkappu na dohľad, no dostať sa sem možno len po niekoľko hodinovej túre. 

Nordkapp kontra Knivskjellodden

Knivskjellodden je tak prehliadaným súrodencom svojho slávnejšieho brata a titul najsevernejšie miesto Európy je mu odopieraný už po celé desaťročia. Knivskjellodden je však ťažko dostupný skalnatý výbežok a leží ešte o 1 457 m severnejšie než Nordkapp. Vedie sem iba pešia trasa z centrálnej náhornej plošiny polostrova Nordkapphalvøya, na ktorom tiež leží mys Nordkapp. Pritom oba body sú vzájomne za dobrej viditeľnosti na dohľad. Knivskjelodden je od Nordkappu oddelený iba zálivom Knivskjelbukta

norsko

Knivskjellodden trek dlhý 16 kilometrov

My sme sa rozhodli vydať aj na skutočne najsevernejší bod Európy. Samozrejme, dali sme aj Nordkapp, no využili sme aj možnosť na krásnu turistiku. Vyrazili sme tak po značenom chodníku. Ten začína pri ceste číslo 69, približne 7 kilometrov pred plošinou Nordkappu. Leží tu malé a nenápadné parkovisko, takže majte oči otvorené. Terén na trase nie je nijako zvlášť náročný. Cesta je väčšinou po kamennom chodníku a klesá z hora nadol a zdola nahor.

Knivskjellodden trek

Knivskjellodden trek

Knivskjellodden trek

Keď sme tu boli my, tak riadne fučalo a nebola núdza ani o hmlu. No väčšinou boli krásne, no drsné výhľady na okolitú krajinu. Tá sa mi podmanila svojim severským čarom a divokosťou. Stáda sobov, strmé skalnaté brala  padajúce do mora, zelené tráva, potoky a rozbúrené more. Pre mňa nezabudnuteľná túra, ktorú odporúčam každému. Cesta je rovnaká tam aj späť a každým smerom je to 8 km, celkové prevýšenie zhruba 350 metrov. Zablúdiť by ste nemali, chodník je dobre značený mohylami z kameňov. 

Knivskjellodden trek

Knivskjellodden trek

Mali by ste vedieť aj o Kinnarodden

Najsevernejší bod pevninskej Európy je totiž južnejšie položený Kinnarodden - stovky kilometrov východne odtiaľ cez more. Knivskjellodden aj Nordkapp totiž ležia na ostrove.

Obaja ciele Nordkapp aj Knivskjellodden ležia na ostrove Mageroya v provincii Finnmark na úplnom severe Nórska. Ako ste sa už určite dovtípili, najväčšiu slávu ostrovu prináša samozrejme Nordkapp, ktorý je hlavnou turistickou atrakciou.

Podmorský tunel medzi pevninou a ostrovom bol postavený v rokoch 1993 - 1996, s dĺžkou 6,87 km a hĺbkou 212mm pod hladinou mora bol nejaký čas jedným z najdlhších a najhlbších podmorských tunelov na svete.

norsko

Téma na debatu

Ale ak sa obe tieto miesta Nordkapp aj Knivskjellodden nachádzajú na ostrove, tak by sme za najsevernejší bod Európy mohli považovať nórskej súostrovie Svalbard (Špicbergy).

A aby toho nebolo dosť, tak absolútne najsevernejšie miesto Európy leží vlastne na ruskom území, konkrétne na súostroví Zem Františka Jozefa. Najsevernejší bod dosahuje na Rudolfovom ostrove na myse Fligeli v Severnom ľadovom oceáne. Z tohto miesta je to už len 911 kilometrov k severnému pólu. Záleží od toho, či možno považovať Zem Františka Jozefa za Európu. Každý nech si vyberie svoju pravdu.

Na záver trasa na Knivskjellodden:

  • Začiatok: parkovisko pri ceste č. 69 (cca 7 km pred Nordkapp)
  • Ako sa dostať na začiatok a koniec treku: Iba autom alebo na bicykli
  • Trasa: Cesta tam aj späť je rovnaká.
  • Čas: cca 6 hodín
  • Vzdialenosť: 16 km (jedna cesta 8 km)
  • Kedy vyraziť: Jún - September (všetko čo potrebujete vedieť o Nórsku: Nórsko - všetko čo treba vedieť v jednom článku)
  • Poplatky: Žiadne
  • Odporúčania: Teplé veci odolné voči silnému vetru a dažďu