Jordánsko | dovolenka v Oriente na vlastnú päsť

Blízky Východ bol odjakživa príťažlivým miestom, kde sa pretínali križovatky obchodných ciest, historických udalostí aj náboženstiev. Jordánsko patrí v celom regióne k najstabilnejším krajinám a hoci je pomerne malým kráľovstvom, má v sebe toľko lákadiel, že vás to sem pritiahne a ani nebudete vedieť ako.

  • Kráčať starobylou Petrou? Objavovať farebnú púšť Wadi Rum? Kúpať sa v Červenom mori? Hľadať stopy Rimanov v ruinách Jerashu? To všetko a ešte viac je práve Jordánsko.

Kedy ísť

Najlepším obdobím na návštevu Jordánska a celkovo Blízkeho Východu je jar alebo jeseň. Vonku už nie je horúčava a spaľujúce slnko a vašu návštevu si viete celkom pekne užiť.

jordansko

Jar je ideálnym obdobím na návštevu Jordánska. Krajina je po zime ešte stále krásne zelená, živá a bude hrať viacerými farbami. Teploty sa pohybujú okolo 20-25 stupňov, čo je na poznávanie krajiny skutočne skvelá teplota. Na juhu v Aqabe je ešte o pár stupňov viac. Jar je zároveň aj sezónou a tak na turisticky exponovanejších miestach budete stretávať viac ľudí.

Leto. V Jordánsku vie byť pekne spaľujúce a únavné. Obrovskou výhodou je, že mnohí sa letných horúčav zľaknú a nevyberú sa sem, čo bude pre vás znamenať často prázdnejšie pamiatky a málo známe miesta budete mať pre seba. Treba však počítať s teplotami nad 35 stupňov, no viac krát sa stane, že ortuť teplomera bude ukazovať viac.

Jeseň je teplá, suchá po lete, ale veľmi príjemná v týchto končinách a ak nemôžete cestovať na jar, vyberte si práve koniec septembra alebo október. V Novembri už na mnohých miestach bude chladnejšie a bude to cítiť.

Zima je zaujímavým obdobím na návštevu Jordánska, treba však počítať s tým, že môže byť chladno a teplota v Ammáne padne aj na jednociferné čísla. Viaceré hostely či lacnejšie hotely nemajú kúrenie a preto napríklad v januári môžete v noci „mrznúť“. Počítajte aj s tým, že je najviac zrážok, ktoré môžu narušiť vašu cestu. V Mŕtvom mori sa okúpete aj vo februári, to bude mať príjemnú teplotu, hoci vzduch bude chladnejší.

  • Medzi najlepšie mesiace patrí apríl, máj, septemberoktóber.

Vízum alebo ako sa do Jordánska dostať?

Jordánsko pre občanov Slovenska a Českej Republiky (ako aj celej Európskej únie) má vízovú povinnosť. Nie je však komplikované do Jordánska cestovať, pretože ak prilietate na medzinárodné letisko, víza si viete za niekoľko minút vybaviť priamo po prílete. Váš cestovný pas musí byť platný ešte 6 mesiacov po vašom návrate z krajiny.

Existujú tri druhy víz, ktoré v Jordánsku môžete dostať:

  • 1.Vízum (jednovstupové) platné na 1 mesiac: cena – 40 JOD
  • 2.Vízum (dvojvstupové) platné na 3 mesiace: cena – 60 JOD
  • 3.Vízum (viacvstupové) platné na 6 mesiacov: cena – 80 JOD

Poplatok za vízum platíte priamo na letisku pri jeho vybavovaní a uistite sa, že máte rezerváciu aspoň na prvú noc pobytu, pretože sa na to zvyknú pri vstupe do krajiny pýtať.

Ak sa rozhodnete vojsť do Jordánska po zemi, tak treba myslieť na to, že Jordánci už prestali vydávať svoje vízum aj na prechode Wadi Araba aj na prechode King Hussein Bridge a v takom prípade už musíte mať vízum nalepené v pase, ktoré vybavíte na ambasáde vo Viedni (http://www.jordanembassy.at/)

  • Ohľadom víz existujú aj výnimky a to ak sa do Jordánska chystáte na 1-dňový výlet do Petry z okolitých krajín. Vtedy vízum neplatíte, pretože platíte extra predražené vstupné do Petry (cca 90 JOD).

Ak však chcete ušetriť a viete, že v Jordánsku sa chystáte navštíviť niekoľko pamiatok, pouvažujte nad kúpou JORDAN PASS. V jeho cene máte vízum, ale aj vstupné do ďalších 40 pamiatok (aj do Petry). Ak v Jordánsku budete dlhšie ako 3 noci, máte právo na to, aby ste si Jordan Pass kúpili a môžete po jeho kúpe výrazne ušetriť. Najzákladnejší stojí 70 JOD (len vízum + Petra vás inak vyjde na 90 JOD). Kúpiť si ho môžete tu:

https://www.jordanpass.jo/

  • Pri odchode z krajiny sa platí na hranici 10 JOD za osobu. Ak odlietate, túto cenu už máte započítanú v cene letenky.

wadi rum

Ako do Jordánska?

Letecky

Najrýchlejším a najpohodlnejším spôsobom ako sa dostať do Jordánska je letecká preprava. Najdôležitejším medzinárodným letiskom v Jordánsku je letisko Queen Alia ležiace cca 30 kilometrov od Ammánu.

Najrýchlejšie sa do Jordánska dostanete z našej zemepisnej šírky priamym letom z Viedne (3h 30min) a na výber máte niekoľko spoločností:

Od októbra (Ryanair) a novembra (Laudamotion) sa spustia aj prvé lowcost linky smer jordánsky Ammán za vynikajúce ceny:

Ak by ste chceli letieť do prímorského mesta AQABA, tak najlepšie spojenie nájdete cez Istanbul (Atatürk) spoločnosťou Turkish Airlines. Odletieť môžete z Prahy, Viedne, Budapešti či z Košíc a s prestupom sa dostanete nielen do Aqaby, ale aj Ammánu ak potrebujete:

TURKISH AIRLINES

Po zemi

Do Jordánska sa viete pohodlne dostať aj po zemi, ale vojna v Sýrii či Iraku odsekla dvoje hranice a tak je síce dnes situácia obmedzenejšia, no nie je tu žiaden problém ak sa samozrejme vyhnete spomenutým krajinám.

Palestína - Izrael

Medzi Jordánskom a Svätou zemou ako môžeme nazvať obe spomenuté krajiny existuje niekoľko prechodov, ale najčastejšie sa hovorí o troch najdôležitejších.

Tým najfrekventovanejším je prechod na priamej línii medzi Ammánom a Jeruzalemom a teda ide o hraničný prechod King Hussein Bridge / Allenby Bridge. Ak vstupujete odtiaľto do Jordánska, musíte mať vízum do krajiny vybavené, pretože na hranici ho nedostanete. Počas šabatu sa hranica uzatvára už okolo 15:00, tak na to treba myslieť. Z hranice sa napokon dostanete bez problémov do Ammánu. Ak opúšťate týmto prechodom Jordánsko v smere na Jeruzalem, môže vám prechod trvať pokojne aj dve, tri hodiny podľa toho koľko ľudí sa tu bude nachádzať.

Most Šejk Husejn Bridge – je málo frekventovaný prechod ležiaci severne od Allenby Bridge a využíva sa najčastejšie na prepravu tovaru. Môžete ním samozrejme prejsť aj ako turista.

Veľmi zaujímavým a obľúbeným prechodom je aj južný prechod Arava Border, ktorý spája jordánske mesto Aqaba a izraelský Eilat na opačnej strane. Je to jediný prechod v južnom Jordánsku a preto je pomerne frekventovaný aj návštevníkmi, ktorí dovolenkujú v neďalekom Egypte a idú na výlet do Jordánska. Egypt a Jordánsko spolu hranicu nemajú. Problém je bezproblémový, no opäť môžete počítať s časovým zdržaním na jednej aj druhej strane.

Saudská Arábia

Hranica medzi Saudskou Arábiou a Jordánskom je otvorená, ale povedzme si pravdu, skôr teoreticky, pretože vízová politika Saudskej Arábie je natoľko komplikovaná a zložitá, že ešte zrejme niekoľko rokov potrvá, kým budú tieto prechody používať aj cudzinci. Najfrekventovanejším prechodom je hranica Al-Omari východne od Ammánu. Iné nájdete na juhu krajiny v Al Mudawara a potom Durra neďaleko Aqaby.

Loďou

Do Jordánska sa dá pricestovať aj štýlovo a to trajektom z Egpyta. Nemusíte tak prekračovať hranicu na trase Egypt – Izrael a Izrael – Jordánsko, ale nasadnete na trajekt a pohodlne sa odveziete priamo do prístavu v Aqabe. Trajekt premáva na trase Nuweiba – Aqaba, no počítajte s tým, že jeho cena sa vám môže zdať vysoká na región v ktorom sa nachádzate, no nezabudnite, že si ušetríte kopu nervov z dvojitej hranice. Cena lístku z Nuweiby do Aqaby sa pohybuje medzi 35-40 euro.

Ako cestovať po Jordánsku?

Jordánsko nie je veľkou krajinou a preto nie je žiaden problém presúvať sa tu verejnou a lokálnou dopravou. Medzi väčšími mestami je pravidelné spojenie a do menších mestečiek často nájdete aspoň mikrobus alebo zdieľaný taxík. V Jordánsku nikde nie je ďaleko a prakticky tu ani nemáte ako absolvovať nočný presun. Z Aqaby na absolútnom juhu krajiny na sever do Ammánu to trvá po zemi cca 5 hodín.

Vlak:

V Jordánsku by sme síce našli koľajnice, pretože tadiaľto viedla slávna Hedžázska železnica (https://en.wikipedia.org/wiki/Hedjaz_Jordan_Railway), ktorá prepájala sýrsky Damašk so Saudskou Arábiou a teda prechádzala cez Irbid či Ammán, ale dnes po nej vlaky z logických dôvodov v spojitosti so Sýriou nepremávajú.

Autobus / Mikrobus:

Najbežnejšou dopravou v Jordánsku je spojenie mikrobusov a autobusov. Ak nebudete mať požičané auto, tak sa tejto doprave v krajine nevyhnete. Je tu celkom slušná sieť liniek a preto sa len výnimočne stane, že by ste mali problém nájsť váš spoj. Na kratšie vzdialenosti chodia mikrobusy, veľa krát ani nemajú presný čas odchodu, ale odchádzajú keď sa naplnia. Ammán má niekoľko menších staníc a preto sa vopred informujte, ktorá je tá vaša podľa destinácie. Mikrobusy sú lacnou záležitosťou a dostanete sa aj do menších miest.

Jordánske autobusy sú kvalitné, najdominantnejšou značkou je JETT, ktorá spája aj Ammán s Aqabou a teda prechádza naprieč takmer celou krajinou. Lístky si môžete kúpiť aj vopred, no nie je problém to vybaviť aj priamo na stanici pred odchodom autobusu.

http://jett.com.jo/

Shared Taxi

V Jordánsku sa môžete stretnúť aj s tzv. zdieľanými taxíkmi, teda s prepravou, ktorá je vykonávaná pomocou osobných áut jazdiacich na rôznych trasách. Je to lacnejšia alternatíva, než taxík, pretože ho zdieľate s niekoľkými ďalšími ľuďmi idúcimi vašim smerom. Najčastejšie sa s touto formou dopravy stretnete na autobusových staniciach, kde okrem bežných autobusov môžete stretnúť ľudí s autami čakajúcimi na pasažierov.

Taxi

Ak chcete ísť pozrieť menej známe miesta, ruiny starovekých miest mimo či ruiny pevností a hradov nemáte často k dispozícii verejnú dopravu a tak musíte siahnuť po taxíku. Tie sú v Jordánsku drahé, no nájdete ich takmer všade. VŽDY pred tým, než sa dohodnete na trase, dohodnite sa na cene. Nikdy nenastupujte bez toho, aby ste nevedeli koľko budete platiť. Na konci sa môžete vyhnúť problémom. Zjednávajte o cene a nikdy neberte tú prvú, ktorú vám ponúknu. 

Lietadlo:

Aj napriek tomu, že Jordánsko nie je veľkou krajinou, tak tu nájdete vnútroštátnu linku medzi južnou Aqabou a severným Ammánom. Po zemi túto trasu prejdete za cca 5 hodín jazdy a let bude trvať cca 45-50 minút. Ak by ste zvažovali túto alternatívu rýchleho presunu, pozrite sa na letenky sem:

https://www.rj.com/

http://www.jordanaviation.jo/

Požičané auto:

Požičať si auto v Jordánsku dnes už nie je žiaden problém, ale treba mať na pamäti, že štýl jazdenia v Jordánsku sa líši od toho európskeho a najmä v mestách to môže byť pre menej skúsených vodičov zaujímavý chaos. Cesty sú však kvalitné a bezproblémové. Prenájom auta na deň stojí cca 35-45 €.

SIXT: https://www.sixt.com

HERTZ: https://www.hertz.com

AVIS: https://www.avis.com

aqaba

Peniaze

Oficiálnou menou v Jordánsku je jordánsky dinár (JOD). Peniaze vymeníte bez problémov v zmenárňach, ktorých nájdete pomerne veľa. Aj bankomaty bez problémov fungujú najmä vo väčších mestách či na letisku v Ammáne alebo Aqabe.

Za 1 € dostanete v priemere – 0,80 – 0,85 JOD

Aktuálny kurz:

https://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=EUR&To=JOD

Jordánske bankovky nájdete v nominálnej hodnote 1, 5, 10, 20 a 50 JOD. Mince v Jordánsku tiež existujú a stretnete sa s nominálnymi hodnotami 5, 10, 25 alebo 50 piastrov.

Bankomatové karty viete využiť aj pri platení v niektorých obchodoch či reštauráciách, ale nespoliehajte sa na ne stopercentne. Je dobré mať v Jordánsku so sebou aj hotovosť. Sem tam sa môžete dohodnúť a na turistických miestach zaplatíte aj eurom či dolárom.

S peniazmi je spojené aj zjednávanie. Veľmi typická črta pre arabský či islamský svet. Platí tu jedno pravidlo „kto nezjednáva, platí viac“. Ako zjednávať? Ak vám na niečo v obchode padne zrak, neprejavte nadšenie či radosť, že práve o tú konkrétnu vec máte záujem. Pozerajte ďalej a pýtajte sa na cenu niektorých vecí. Medzi nimi ukážte aj na svoju vyhliadnutú vec. Ak sa spýtate na priamo, cena môže byť vyššia. Následne si vyberte a pýtajte sa na cenu znovu. Ak povie obchodník 10 JOD, skúste 6 JOD a po čase si podáte ruky pri 7 JOD. Niekedy zjednáte niekoľko percent, inokedy polovicu. Neberte to ako súťaž kedy musíte ísť zjednávať do krvi. Berte to ako arabské divadlo, ktoré sa oplatí hrať.

Jazyk

Oficiálnym jazykom Jordánska je arabčina. Patrí do skupiny semitských jazykov a hoci sa arabčinou dohovoríte na mnohých miestach islamského sveta (severná Afrika a Blízky Východ), tak aj táto arabčina sa mení lokálne a tu v Jordánsku prevláda tzv. levantský prízvuk.

Angličtina je pomerne rozšíreným jazykom a najmä na miestach, kam chodia turisti, alebo ktoré patria medzi väčšie ako Ammán či Aqaba s ňou nebudete mať žiaden problém. V odľahlejších horských či púštnych oblastiach nemusí byť angličtina výhrou, ale vždy sa nájde niekto kto ovláda pár slov a pomôže vám.

  • TIP: Naučte sa však základne arabské slovíčka, číslovky, pozdraviť, poďakovať a uvidíte koľko dverí si tým otvoríte. Už len vďaka „šukrán“ (ďakujem) a „Salám alejkum“ (univerzálny pozdrav) sa na vás pozerajú inak.

Ak sa chcete pred cestou pripraviť, tu je niekoľko zaujímavých a dôležitých fráz či slov:

https://www.17-minute-world-languages.com/en/arabic/

Čo ochutnať?

Jordánska kuchyňa nepatrí medzi najznámejšie v rámci Blízkeho Východu, ale rozhodne má čo povedať. Nájdete tu vynikajúce mäsové jedlá, skvelý falafel a potom jedlá s beduínskou tradíciou, ktoré si zamilujete.

Mansaf: Jedlo s beduínskymi koreňmi, ktoré sa považuje za národne jedlo celého Jordánska. Predstavte si kopec ryže ku ktorej sa podáva lahodné jahňacie mäso a výborný biely jogurt.

Musakan: Kúsky grilovaného kuracieho mäsa s orientálnym korením sumac, cibuľkou, korením a orieškami. Najčastejšie sa podáva s ryžou alebo chlebom

Maqluba: Ryža, mäso (najčastejšie hovädzie alebo jahňacie) a zelenina sa dá spoločne dusiť do jedného hrnca a keď je všetko hotové, hrniec sa obráti naruby a jedlo Maqluba je na svete. Vo veľmi voľnom preklade znie jeho meno ako „hore nohami“ kvôli servírovaniu.

Kofta bi Tahini: Veľmi zaujímavé jordánske jedlo, ktorého základom je mleté mäso (kofta) so zemiakmi v omáčke zo sezamu (tahini)

Bamya: Okra v rajčinovej omáčke ku ktorej pridáte neodmysliteľnú ryžu a kúsky mäsa

Falafel: Miestny streetfood, ktorý nikdy neomrzí. Falafel sú vyprážané guľôčky z cíceru a môžete si ich zahryzovať s humusom či tahini alebo si ich necháte dať do pita chleba

Mezze: Typickým jordánskym (aj arabským) predjedlom sú tzv. mezze, malé chuťovky, ktoré by sa koncepciou dali prirovnať k španielskym tapas. Mezze môže byť čokoľvek, ale ak si ho objednáte počítajte s tým, že na stôl vám môže prísť pokojne aj desať či pätnásť tanierikov, kde nájdete všetko od olív cez humus, šaláty ako taboulleh či fattoush, môžete dostať kibbeh alebo baklažánový baba ganúš.

Nápoje

Čaj: Čaj je v Jordánsku, podobne ako v mnohých iných okolitých krajinách, nápojom číslo jedna. Pije sa od rána do večera a to kdekoľvek. Čajovne sú miestom spoločenských udalostí a je zážitkom ocitnúť sa v jednej z nich a sledovať dianie okolo seba. Pije sa tu čierny čaj, sladký až presladený a veľmi často sa do neho dáva vetvička mäty.

Káva: Typickým nápojom mnohých Arabov je silná čierna alebo sladká káva. V týchto končinách si do nej veľmi radi pridávajú aj mletý kardamón.

Arak: Hoci je Jordánsko moslimskou krajinou, miestami je liberálnou a dostanete tu aj alkohol. Najtypickejší domáci alkohol je Arak a ak radi ochutnávate, určite si ho nenechajte ujsť.

Čerstvé džúsy: Najlepším nápojom počas horúčav v Jordánsku sú čerstvo vytlačené džúsy z ovocia. Najčastejšie tu nájdete pomaranče, granátové jablká či mrkva alebo melón. Chutia výborne. Ak ste v krajine prvé dni, vyhnite sa ľadu.

jordansky caj

Kde prespať?

Nájsť ubytovanie v Jordánsku nie je žiaden problém a takmer všade v turistických oblastiach nájdete ubytovanie presne podľa vášho budgetu od najlacnejších hostelov, kde zaplatíte rádovo niekoľko eur až po kvalitné hotely, Menšie miesta či miesta mimo turistických trás môžu mať obmedzený výber ubytovania.

Ak si chcete ubytovanie vybrať ešte pred vašou cestou, nie je to dnes žiaden problém a aj priamo na https://www.booking.com/ nájde každý pomerne slušný výber.

Hostel: Lacná forma ubytovania najmä na mieste akým je Jerevan. Tu sa koncentruje najviac turistov a preto majú hostely svoje opodstatnenie. Ak idete len na budget, môžete dokonca spať aj v tzv. dormitory, teda v izbe s viacerými posteľami. Pokojne si však vezmite aj súkromnú izbu, pretože tá vyjde v najlacnejších hosteloch len na niekoľko eur.

V Jordánsku nájdete aj zaujímavé ponuky cez známu stránku Airbnb, tak sa pozrite bližšie sem: https://www.airbnb.com/

Couchsurfing: Ak ste fanúšikom tohto typu ubytovania aj v Jordánsku nájdete niekoľko „gaučov“, ktoré by sa vám hodili:

https://www.couchsurfing.com/

Aj keď nemáte dopredu zabezpečené ubytovanie, stačí sa popýtať v meste alebo sa spýtať taxikára a vždy vás niekde nasmerujú, aby ste sa mohli ísť na ubytovanie pozrieť. Na miestach akým je Wadi Musa, Ammán či Aqaba máte na výber pomerne veľa rôznych druhov ubytovania. Ak si ho objednáte vopred, šetríte čas, niekedy aj peniaze. V lacnejších hosteloch či hoteloch však na recepcii môžete skúsiť zjednávať cenu a veľa krát, najmä mimo sezóny budete úspešní.

Bezpečnosť

Región Blízkeho Východu nemá v našich zemepisných šírkach dobrú povesť a preto sa mnohí obávajú, či ide o bezpečné miesta. Ak sa tu ocitnete sami uvidíte, že ste sa ocitli v príjemnej krajine, kde hrozí nebezpečenstvo asi rovnaké ako v ktorejkoľvek európskej metropole.

Jordánsko je bezpečnou krajinou, no možno stojí za spomenutie to, aby ste sa vyhli pohraničným regiónom so Sýriou alebo Irakom. Je tam zvýšená vojenská prítomnosť a tí by nerozumeli, načo ste sa sem vybrali.

Prechádzanie cez cestu môže byť niekedy problém, pretože chodcov tu málokto rešpektuje a tak sa radšej dva krát pozrite, či môžete pokračovať. Upozornenie sa týka aj šoférovania, kedy najmä v mestách môže prísť neskúsený šofér o nervy.

Ak sa v meste, kde sa nachádzate odohrávajú demonštrácie alebo veľké stretnutia ľudí, netreba sa medzi nich miešať. Neviete prečo sa protestuje, za čo, proti komu a tým pádom neviete odhadnúť možné riziko, ktoré z takýchto udalostí môže plynúť.

Znepríjemniť váš pobyt môžu drobné krádeže na preľudnených miestach či trhoviskách, tak si treba na takýchto miestach dávať väčší pozor. Nie je to vôbec typické pre Jordánsko, ale všade kde je turizmus treba počítať aj takýmito záležitosťami.

Očkovanie, zdravie

Do Jordánska, podobne ako do celého regiónu Blízkeho Východu netreba riešiť žiadne špeciálne, povinné očkovanie, ale odporúča sa, aby ste boli zaočkovaní proti hepatitíde A a B. Týmto očkovaním skutočne nič nepokazíte a určite si svoju cestu užijete bez podvedomého strachu.

  • Neodporúča sa piť vodu z vodovodu, tak si ju radšej kupujte balenú.

Počas horúcich mesiacov (máj-september) si dávajte pozor na úpal pri trekovaní v Petre, na púšti Wadi Rum či v prímorskej Aqabe. Počas najhorúcejšej, letnej sezóny tu teploty bez problémov atakujú štyridsiatky.

Čo si v Jordánsku pozrieť?

V Jordánsku nájdete kopec zaujímavých miest až vás napokon prekvapí ich variabilita, pretože tu objavíte nielen križiacke hrady, púštne pevnosti, biblické miesta, staroveké mestá a ich ruiny, ale aj slávnu Petru, farebnú púšť Wadi Rum, viete sa okúpať v dvoch moriach a môžete sa zatúlať aj do národných parkov.

Ammán

Hlavné mesto Jordánskeho kráľovstva je zaujímavým mestom, ktoré v sebe ukrýva nielen kus histórie, ale aj arabskú dušu. Nie je prešpikované pamiatkami, ale Ammán je najmä o atmosfére a dobrom jedle. Mesto postavané na pahorkoch ako staroveký Rím je skvelým miestom, kde začať spoznávať krajinu

  • Citadela (Jebel al-Qalaa) – Najznámejšie miesto Ammánu leží na pahorku nad mestom kam sa oplatí ísť už len kvôli panoráme. Tu na Citadele sa po zaplatení vstupného ocitnete na najhistorickejšom mieste celého Ammánu. Stopy dejín tu majú viac než 3000 rokov a okrem iného tu objavíte rímsky Heraklov chrám, ruiny byzantských kostolov či umajovský palác z ranne islamského obdobia. Súčasťou Citadely je aj múzeum plné vzácnych archeologických nálezov.

  • Rímske divadlo – Leží v centre starého Ammánu a je dominantou centra mesta. Postavili ho Rimania ešte v 2.storočí a vchádza sa do neho cez priestranné námestie s niekoľkými stĺpmi. Kedysi na tomto mieste stálo rímske Fórum. Divadlo má v sebe malé múzeum, ale zaujímavejšie je vyliezť na jeho vrchol, sadnúť si a sledovať mesto.

  • Nymfeum – Rímska pamiatka leží neďaleko divadla a na prahu ammánskeho souku. Podobne ako divadlo aj nymfeum, alebo teda niekdajšia rímska fontána pochádza z 2.storočia. Dnes je z nej ruiny, ale fotogenická.

  • Souk – V centre mesta, ktoré aj miestni volajú Downtown alebo arabsky Balad, leží orientálne trhovisko s uličkami naplnenými tovarom od ovocia cez zeleninu, mäso, oriešky či oblečenie. Nie je veľký, ale má atmosféru.

  • Rainbow street – Hovorí sa o nej ako o najznámejšej ulici celého Ammánu. Je to miesto s príjemnou atmosférou, kde nájdete niekoľko reštaurácii či podnikov a dá sa tu celkom pekne a nerušene túlať.

  • Mešita kráľa Abdulláha I. – Mešita dokončená len v roku 1989 patrí k symbolom Ammánu vďaka jej zaujímavej tyrkysovej kupole a dvom minaretom. Dovnútra sa zmestí cca 3000 veriacich.

  • Mešita Abu Darwish – Najkrajšiu mešitu celého Ammánu dokončili ešte v roku 1961 a tým, že neleží v centre mesta, tak ju turisti veľmi nenavštevujú. Nájdete ju v oblasti Jebel al-Ashrafiyeh a jej fasáda je v znamení striedania bielej a čiernej farby. Je mimoriadne fotogenická.

amman

Jerash (Džaraš)

Rímsky poklad na severe Jordánska leží len cca hodinu cesty od Ammánu. Ak by Jordánsko nemalo Petru, tak Jerash by bol jednotkou v krajine. Nájdete tu dokonalé ruiny mesta, ktoré svoj zlatý vek zažilo v 2.storočí a dnes vás víta nielen oblúkmi, obrovským Hippodromom, chrámami či divadlami, ale aj unikátnou atmosférou cestovania v čase. Jerash má prezývku „jordánske Pompeje“ a to hovorí za všetko.

jerash

Pella

Ďalším rímskym mestom severného Jordánska je Pella, no toto miesto je menej známe než Jerash a tak sem príde len minimum turistov. Kedysi patrila Pella do slávneho spolku zvaného Dekapolis, ktoré združovalo najdôležitejšie mestá Blízkeho Východu v rímskej epoche. Dnes tu nájdete pôsobivé vykopávky chrámov, ulíc a domov.

Ajloun

Návšteva rímskeho mesta Jerash viete spojiť aj s krátkou zastávkou na križiackom hrade Ajloun, ktorý patrí medzi najväčšie v severnom Jordánsku. Postavili ho v 12.storočí a svoju chvíľku slávy zažil počas križiackych vojen, ktoré sužovali región Blízkeho Východu.

Madaba a Hora Nebo

Dve biblické miesta ležia južne od Ammánu a dostanete za sem za necelú hodinku cesty. Z letiska je to do Madaby dokonca len pár kilometrov. Madaba je miesto, kde sa prelína kresťanský a moslimský element a je príjemne sa tu túlať, no najväčším pokladom je Kostol sv.Juraja, kde sa nachádza na podlahe slávna mozaiková mapa Blízkeho Východu zo 7.storočia. Vďaka nej sa podarilo identifikovať niekoľko biblických, starovekých miest. Približne 10 kilometrov od Madaby nájdete miesto zvané Hora Nebo alebo ak chcete Mount Nebo (lokálny názov je Siyagha). Odtiaľto mal podľa biblickej tradície hľadieť Mojžiš na zasnúbenú zem. Na pahorku nájdete byzantské mozaiky, zrekonštruovaný kostol plný vzácnych mozaík a krásny výhľad na Údolie rieky Jordán aj s Mŕtvym morom a Olivovou horou v Jeruzaleme.

Mŕtve more (Dead Sea)

Hoci sa vám môže s návštevou Mŕtveho mora spájať primárne Izrael, aj Jordánsko vám môže takýto zážitok sprostredkovať. Najjednoduchšia cesta je zastaviť sa v oblasti tzv. Amman Beach, kde leží niekoľko hotelových komplexov a môžete po zaplatení vstupného vojsť na ich hotelovú pláž a teda využiť aj všetky ich výhody od bahna cez sprchu (ktorú budete naozaj po kúpeli potrebovať). Ak tu chcete pobudnúť dlhšie, na výber máte viacero rôznych hotelov, kde viete stráviť niekoľko dní.

mrtve more

Wadi Mujib

To, že je Jordánsko aj o prírode uvidíte na mnohých miestach, ale Wadi Mujib patrí medzi najzaujímavejšie čo krajina ponúka. Leží na polceste medzi Ammánom a Petrou a jeho najkrajším miestom je unikátny kaňon do ktorého sa môžete pozrieť z čoho budete mať pocit, že ste sa ocitli v rozprávke.

Kerak

Spomedzi všetkých pevností a hradov Jordánska je Kerak absolútnou jednotkou. Je najväčším križiackym hradom krajiny a skrýva v sebe dejiny tohto turbulentného obdobia. Dobýval ho dokonca slávny Saladín a neskôr sa stal dôležitým bodom celého Blízkeho Východu. Vychutnajte si na neho panoramatický pohľad dole z mestečka a potom vojdite za jeho hradby a objavte ako vyzerajú jeho ruiny. Toto miesto má naozaj atmosféru a tú si užijete aj vďaka tomu, že sa tu veľa turistov nezastaví.

Dana Reserve

Najväčší prírodný park celého Jordánska nájdete severne od Petry a stále je v rámci krajiny akýmsi nedoceneným klenotom. Objavíte tu granitové, vápencové aj pieskovcové skaly a pre Danu je typická obrovská biodiverzita z hľadiska rastlín či vtáctva. Mnohí sem prichádzajú pozorovať vtákov, ktorých tu žije niečo cez 200 druhov. Žiadna iná časť Jordánska nie je tak bohatá na rôznorodosť stromov či iných rastlín. Môžete sa tu ubytovať aj v kempe a so sprievodcom hľadať zaujímavosti.

Wadi Musa

Wadi Musa patrí medzi najnavštevovanejšie mestá celej krajiny. Nie že by očarilo ľudí svojou krásou alebo pamiatkami, ale Wadi Musa ako mestečko je vstupnou bránou do starobylého sveta Petry. Ak idete navštíviť Petru, tak je takmer isté, že budete spať niekde v tomto meste. Nájdete tu kopec reštaurácii (v spodnom meste len turistické, vo vrchnom aj lokálne), ale aj desiatky hotelov, suveníry, hammam či obchodíky. Neďaleko mestečka leží aj pár zaujímavosti ako ruina križiackeho hradu či neolitické ruiny.

Petra

Absolútny klenot Jordánska, ktorý je ikonou nielen krajiny, ale takpovediac aj celého Blízkeho Východu. Ak môžete naplánujte si svoju návštevu pokojne aj na dva dni, nebudete sa musieť naháňať a o to viac si Petru užijete ak si chcete pozrieť aj niektoré menej známe miesta. Ak vám stačí Pokladnica, bude vám samozrejme stačiť aj jeden jediný deň. Často sa z Petry ukazuje práve Pokladnica (al-Khazneh), ale ono je to len malý zlomok z toho čo tu uvidíte. Fantastických miest je tu hneď niekoľko. Najbežnejšia trasa vyzerá takto – vojdete do Petry a kráčate prašnou cestičkou, kde objavíte Egyptskú hrobku a bloky El Djinn. Táto cesta vás privedie ku kaňonu menom Siq a na jeho konci sa objaví najslávnejší pohľad Petry, uvidíte Pokladnicu, ktorá je v skutočnosti hrobkou nabatejského kráľa. Pokračujte ďalej a uvidíte Ulicu fasád, rímske divadlo a potom na kopci nad vami aj niekoľko okázalých, tzv. Kráľovských hrobiek. Od nich pokračujte okolo ruiny byzantského kostola až k Veľkému chrámu a na konci centra mesta nájdete stáť chrám Qsar al-Bint. Tu pokračujte cez 800 schodov a cca 40-60 minútovou prechádzkou až ku kláštoru Ed Deir. Ak budete mať energiu ešte stále sa viete pozrieť na ďalší pahorok s Obetiskom alebo môžete ísť iným smerom na vyhliadku Jebel Khubtha, kde uvidíte Pokladnicu z vtáčej perspektívy. Ak ste tu niekoľko dní, môžete sa vybrať aj na niekoľko hodinový trek k hrobke biblického Árona.

Petra

Wadi Rum

Jordánsko má všetko a preto to chce návštevníkom ukázať. Okrem prírody, kaňonov či mora ponúka aj púšť. Nie hocijakú, ale jednu z najfotogenickejších púšti Blízkeho Východu. Wadi Rum má povesť, že je najfarebnejšou púšťou regiónu, kde sa prelínajú žlté, oranžové a pieskové tóny. Brána k púšti leží pri dedinke Rum. Tu si viete prenajať džíp a vydať sa na spoznávanie celej oblasti. Môžete si do nej len odskočiť na pár hodín, ale ak chcete, viete tu aj prespať a stráviť tu deň aj noc. Wadi Rum sa spája aj so známym Lawrencom z Arábie, ktorý tu tvoril dejiny. Nájdete tu dnes Sedem pilierov múdrosti, skaly, ktoré zdedili Lawrencov názov. V púšti objavte kaňon al-Chazali, pramene, beduínske stany, kde si posedíte na čaji a vylezte na vysoké pieskové duny. Ak by vás toto miesto zaujalo, prečítajte si o ňom viac: https://www.streetfoodhunters.com/wadi-rum-najkrajsia-pust-jordanska/

Aqaba

Aj Jordánsko má prístup k Červenému moru a Aqaba je tým pádom letovisko číslo jedna v celej krajine. Leží na samotnom juhu Jordánska a dnes predstavuje toto miesto relax. Ak chcete, nájdete tu samozrejme aj pevnosť, ruiny starých kostolov či niekoľko vykopávok, ale drvivá väčšina návštevníkov si sem príde užiť krásne Červené more, šnorchlovať sa, hľadať pestrý podmorský život alebo len za príjemnou atmosférou, ktorá tu panuje. Dnes ponúka Aqaba pestrý výber ubytovania a aj samotné mestečko s trhoviskom, kde nakúpite koreniny stojí za to.