K2 je posledná osemtisícovka nezdolaná v zime. O zimný prvovýstup sa pokúsi niekoľko tímov

Človek zrejme ako jediný živý tvor túži neustále prekonávať hranice. Túži byť rýchlejší, silnejší, objaviť neobjavené, vyliezť nevylezené, posúvať hranice svojich možností. Keď si zaumieni, dokáže vyvinúť neuveriteľnú silu a vôľu, aby dosiahol svoj cieľ. Častokrát len tak zo zvedavosti, pre vlastné uspokojenie, pre zápis do histórie.

Ľudskej túžbe po neobjavenom neunikli ani tie najvzdialenejšie ostrovy ukryté v nekonečných oceánoch, ani miesta „na konci sveta“. Plavili sme sa do diaľav, prenikali hustou džungľou, kráčali suchou púšťou. Len najvyššie hory nám dokázali odolávať o niečo dlhšie.

Podľa oficiálnych záznamov tento rok ubehlo 70 rokov odkedy vystúpila ľudská noha na prvú osemtisícovku. 3. júna 1950 dosiahli francúzski horolezci Maurice Herzog a Louis Lachenal vrchol Annapurny. Trvalo len ďalších 14 rokov kým sa nám podarilo zdolať aj zvyšných 13 osemtisícoviek a tak opäť prišiel čas na nové výzvy – nové cesty na vrchol, výstupy bez použitia prídavného kyslíka či zimné výstupy. Poslednej spomínanej výzve však jedna osemtisícovka odoláva dodnes. Ani tí najlepší horolezci, ani tá najmodernejšia výstroj ju nedokázali zlomiť. Je vôbec K2 ((8611 m) zdolateľná aj v zime?

„Divoká hora“

K2 prezývaná aj „Divoká hora“ sa nachádza na hraniciach Číny a Pakistanu v pohorí Karakoram. Jej nadmorskú výšku 8 611 m prekonáva len Mt. Everest.

Vrchol hory bol po prvý krát prekonaný v roku 1954 talianskymi horolezcami (Achille Compagnoni, Lino Lacedelli).

Prezývku divoká získala po známej americkej expedícii v roku 1953 vo vyhlásení horolezca Georgea Bella reportérom: „Je to divoká hora, ktorá sa Vás snaží zabiť“. Blízkosť slov k realite potvrdzuje aj vysoká úmrtnosť. Približne 1 zo 4 lezcov výstup neprežije. Hlavnými dôvodmi vysokej úmrtnosti sú počasie a technicky náročný terén. Hora je známa svojimi extrémnymi búrkami trvajúcimi aj niekoľko dní, silným vetrom znižujúcim pocitovú teplotu aj pod 50 °C a vysokým lavínovým nebezpečenstvom.

Napriek snahám K2 nebola v zimnom období dodnes prekonaná. V minulosti sa o výstupy okrem iných pokúsilo aj niekoľko poľských expedícií. Zaujímavosťou je, že Poliakom patrí prvenstvo v zimných prvovýstupoch na osemtisícovky. Nechýbali pri 10 z 13 prvovýstupov.

K2 láka svojich vyzývateľov aj najbližšiu zimnú sezónu. Prekonať divokú horu sa pokúsi niekoľko expedícií.

Expedícia Seven Summit Treks, hviezdny tím šerpov alebo Islanďan John Snorri?

Seven Summit Treks

Zdolať najväčšiu himalájsku výzvu súčasnosti predstavuje veľkú prestíž, o ktorú sa túto zimu pokúsi niekoľko tímov. Momentálne sú známe tri expedície. Nepálska organizácia Seven Summit Treks dodnes potvrdila pre svoju expedíciu niekoľko mien svetového horolezectva. Tímová zostava však ešte nie je uzavretá. K jej oficiálnemu predstaveniu by však malo dôjsť v najbližších týždňoch.

Aktualizácie k výstupu možno sledovať na oficiálnej fb stránke organizácie:

https://www.facebook.com/sevensummittreks

Expedícia Sherpa Winter K2

O úspešné zdolanie K2 sa túto zimu chce pokúsiť aj tím šerpov na čele s Mingma G. Tohtoročná sezóna mala z dôvodu uzavretia krajín kvôli šíreniu covid-19 katastrofálne následky. Mnohí šerpovia a ich rodiny prišli o svoj jediný príjem. Expedícia Sherpa Winter K2 chce vyzdvihnúť prácu šerpov, o ktorých sa príliš nehovorí, ale bez ktorých by expedície len ťažko dosiahli svoje úspechy.

Rizikom expedície Sherpa Winter K2 sú výdavky, ktoré si vyžaduje. Hviezdny tím šerpov však môže ktokoľvek podporiť (https://www.gofundme.com/f/sherpa-on-winter-k2-ascent?fbclid=IwAR2pKGQbzkBGv0ELgBzbd9wZcbcarXalqZGADmTHtsxdpZdM5EEyBXFjVJc).

Najnovšie informácie o pripravovanej expedícii môžno sledovať aj prostredníctvom fb profilu Mingma G:

https://www.facebook.com/climbermingma

Druhý pokus Johna Snorriho

Islanďan John Snorri sa pokúsi zdolať K2 už po druhý krát. Svoj predošlý výstup musel prerušiť po tom, ako sa viacerí členovia tímu rozhodli expedíciu ukončiť. John sa už momentálne nachádza v Pakistane, kde sa s spolu Muhammadom Ali Sadparom a jeho synom Sajidom Ali Asparom pripravuje na výstup.

Video z predošlého výstupu bolo zverejnené aj na youtube:

Oficiálna fb stránka Johna Snorriho:

https://www.facebook.com/johnsnorri

Zima sa pomaly blíži. Či sa podarí niektorej z expedícií zdolať neľútostnú horu K2, zistíme už o pár mesiacov. Držme palce.

Zimné prvovýstupy na osemtisícovky:
  • Mt. Everest – 17. februára 1980 (Krzysztof Wielicki, Leszek Cichy)
  • Annapurna – 3. februára 1987 (Jerzy Kukuczka, Artur Hajzer)
  • Makalu – 9. februára 2009 (Simone Moro, Denis Urubko)
  • Dhaulagiri – 21. januára 1985 (Jerzy Kukuczka, Andrzej Czok)
  • Lhotse – 31. decembra 1988 (Krzysztof Wielicki)
  • Kančendžonga – 11. januára 1986 (Jerzy Kukuczka, Krzysztof Wielicki)
  • Čho Oju – 12. februára 1985 (Maciej Berbeka, Maciej Pawlikowski)
  • Nanga Parbat – 26. februára 2016 (Muhammad Ali Sadpara, Simone Moro, Alex Txikon)
  • Šiša Pangma – 14. januára 2005 (Piotr Morawski, Simone Moro)
  • Gašerbrum I – 9. marca 2012 (Adam Bielecki, Janusz Golab)
  • Gašerbrum II – 2. februára 2011 (Simone Moro, Denis Urubko, Cory Richards)
  • Manaslu – 12. januára 1984 (Maciej Berbeka, Ryszard Gajewski)
  • Broad Peak – 5. marca 2013 (Maciej Berbeka, Adam Bielecki, Tomasz Kowalski, Artur Malek)

 

- Zdroj foto: Wikimedia Commons

- Úvodné foto: Michal Gaboň