Katshki Pillar v Gruzínsku – netradičný kostolík na strmej skale

,,Kaukaz - to sú dejiny Bohov a ľudí“, známe kaukazské príslovie. Po potulkách za kaukazským Gruzínskom môžete naraziť na mnohé zaujímavé a netradičné miesta. Medzi ne patrí aj kostolík Katshki Pillar na strmej vápencovej skale vo výške 40 metrov podobajúci sa gréckemu kláštoru Meteora. Pokiaľ milujete dobrodružstvo, adrenalín, výšku a Boha môžete sa k nemu vyšplhať a dotknúť sa hviezd.

Toto netradičné miesto sa nachádza v dedine Katskhi, ktorá je v blízkosti baníckeho mestečka Chiatura. Približne 182 km od hlavného mesta Tbilisi. To je známe aj pre svoje unikátne starodávne lanovky zo Stalinských dôb, ktoré pomaly a iste budú nahrádzať nové a moderné, a taktiež pre najväčšiu zásobu mangánu na svete.

Katshki Pillar, kostolík s príbehom

Kresťania sa odjakživa snažili priblížiť k Bohu. Odhaduje sa, že kostolík bol postavený približne v 9.storočí a patrí ku gruzínskej ortodoxnej cirkvi. Okolo roku 1400 bol kompletne opustený. Až v roku 1944 vyliezli na jeho vrchol výskumníci, ktorí chceli pozostatky kláštorných ruín preskúmať a odhaliť, či sa v nich neukrýva niečo cenného.

Náboženská aktivita sa do kláštora vrátila až po r. 1990, kedy sa mních Maxime Qavtaradze vyšplhal na vrchol skalného piliera, aby sa mohol v tichosti a izolácii od okolitého sveta venovať modlitbe. Mních žil dlho v ruinách, kostolík bol za štátny grant opravený medzi rokmi 2005 a 2009.

Tento postarší tamojší mních má za sebou zaujímavú a pestrú minulosť. Ako mladý pil, predával drogy a iné veci. Ocitol sa vo väzení, po návrate na slobodu sa rozhodol zmeniť svoj život. ,,Potrebujem mlčanie. Je to práve tu, v tichu, kde môžete cítiť Božiu prítomnosť.“

Katshki Pillar

Ako sa mu žije v tichosti a v božej prítomnosti? Jedlo a zásoby mu posielajú na lane, používajú pritom železný rebrík prichytený do skaly. V minulosti sem mohli mužský návštevníci zavítať, kedy len chceli. Dnes majú pútnici, ako aj miestni smolu. Do kláštora sa môžu pozrieť len vtedy, keď sú mníchom pozvaní. Návštevníci si môžu aspoň vychutnať pohľad na kláštor z matky zeme. Pri úpätí skaly je novo vybudovaný kostol, ktorí je pre návštevníkov bežne prístupným.

Ako sa k nemu dostať?

Záleží na tom, kde sa v Gruzínsku nachádzate. Môžete zvoliť cestovanie maršrutkou, taxíkom, poprípade využiť miestnych, či certifikovaných sprievodcov, kľudne aj česky hovoriacich. Domáci určite ochotne pomôžu.

Každému odporúčam toto unikátne miesto navštíviť pre jeho špecifickú atmosféru a Božiu prítomnosť v lone prekrásnej gruzínskej prírody.