Kazachstan – všetko v kocke pre individuálne cestovanie

Stredná Ázia bola pridlho zahalená rúškom tajomstva, no dnes sa stáva tento región čoraz vyhľadávanejším miestom. Kazachstan sa rozhodol, že otvorí svoje brány, zruší víza a láka svojich návštevníkov na unikátne prírodné krásy, zaujímavé, futuristické hlavné mesto či na stopy Hodvábnej cesty. Krajina, ktorá očarí každého.

Kedy ísť

Najlepším obdobím na návštevu Kazachstanu je jarné a jesenné obdobie. Zima je príliš chladná a leto príliš horúce. Ak máte na výber ktorýkoľvek mesiac, vyberte sa sem v máji alebo medzi septembrom – októbrom.

- Jar je v Kazachstane krásna, pretože stále máte okolo seba nádherne zasnežené vrcholky hôr, krajina má nádych zelenej farby a môžete tu stretnúť často kvitnúce maky či iné kvety, ktoré dodávajú krajine fotogenickosť. Nie sú horúčavy a tak bude prechádzka Astanou či Almaty stále príjemnou záležitosťou.

- Leto je na mnohých miestach priveľmi horúce. Južný Kazachstan, kde leží Šimkent môže mať v tomto období pokojne cez 40 stupňov a prehliadky ruín Hodvábnej cesty si neužijete tak, ako by ste chceli. Naopak, ak sa vyberiete do hôr, leto bude tým pravým obdobím, kedy vyraziť.

- Jeseň patrí k najpríjemnejším mesiacom, hoci vizuálne nebude tak fotogenická a farebná ako jar. Čo sa týka teplôt, tak je to vhodná doba na cestovanie Kazachstanom ak máte na svojej ceste naplánované historické miesta, mestá či skôr kultúrne zaujímavosti krajiny.

- Zima môže byť v Kazachstane pomerne krutá. Krajinu tvorí predovšetkým step a tá je zvyknutá na extrémne teploty či vysoké výkyvy. V Astane môže padnúť teplota pokojne na –20 stupňov a v Almaty bude síce teplejšie, no sneh tu nie je prekvapením. Niektoré cesty južného Kazachstanu v spojitosti s horami môžu byť neprejazdné.

Kazachstan Astana

Vízum alebo ako sa do Kazachstanu dostať?

Kazachstan pre občanov Slovenska a Českej Republiky zrušil od 1.1.2017 vízovú povinnosť a značne tak uľahčil vstup na svoje územie. Na vstup do Kazachstanu tak dnes stačí platný cestovný pas a po vstupe môžete zostať v krajine 30 dní.

Pri vstupe do krajiny vypisujete vstupnú kartičku, ktorú si treba odložiť a nestratiť ju.

Objavujú sa aj záležitosti ohľadom registrácie, kde sa názory rôznia, ale v zásade platí fakt, že ak máte vstupnú kartičku opečiatkovanú dvomi pečiatkami, tak v tom prípade, netreba riešiť žiadnu registráciu. Ak prilietate do Astany, tak máte pečiatky vždy dve a nikto kto sa ocitne na letisku v Astane nemusí registráciu riešiť. Ak ste v Kazachstane menej ako 5 dní, neriešite vôbec nič.

Ak sa nejakým nedopatrením stane, že sa musíte registrovať, informujte sa ohľadom toho vo vašom hoteli, kde by mali prípadnú registráciu spraviť za vás.

Ako do Kazachstanu?

Letecky

Najrýchlejším a najpohodlnejším spôsobom ako sa dostať do Kazachstanu je letecká preprava. Medzinárodných letísk je v krajine viacero, no najčastejšie sa vašou vstupnou bránou stan hlavné mesto Astana alebo bývalé hlavné mesto Almaty na juhu Kazachstanu.

Najlepším a často aj najlacnejším spojením z nášho priestoru je letecká spoločnosť WIZZAR (www.wizzair.com), ktorá má pravidelné lety na linke Budapešť – Astana. Let bez medzipristátia trvá cca 5 hodín.

Existujú samozrejme aj alternatívy:

  • TURKISH AIRLINES (www.thy.com) – Let z Viedne, Košíc či Budapešti do Istanbulu a tam prestúpiť smer Kazachstan (Astana či Almaty). Táto cesta je zaujímavá, ak si chcete dopriať deň či dva priamo v Istanbule ako príjemný stopover
  • AEROFLOT (www.aeroflot.ru) – Podobne ako turecká linka cez Istanbul sa do Kazachstanu viete dostať aj s prestupom cez ruskú Moskvu. Cenovo môže byť táto alternatíva lacnejšia, než Turkish Airlines
  • FLYDUBAI (www.flydubai.com) – Vďaka odletom z Bratislavy do Dubaja môže byť zaujímavou cestou aj let na trase Bratislava – Dubaj – Astana.
  • AIR BALTIC (www.airbaltic.com) – Ak nechcete letieť do Astany, ale radšej preferujete Almaty, tak okrem Turkish Airlines sem viete zaletieť z Viedne aj cez lotyšskú Rigu
  • UKRAINIAN AIRLINES (www.flyuia.com) – Cenovo môže niekedy celkom fajn vystreliť letenka cez ukrajinský Kyjev, odkiaľ lietajú linky priamo do Almaty

Po zemi

Ak máte viac času a máte radi dobrodružstvo, do Kazachstanu sa môžete vybrať aj po zemi a v tomto prípade máte na výber niekoľko zaujímavých ciest.

1.,Severná cesta: Zaujímavou cestou smer Kazachstan je tzv. severná cesta, kedy do krajiny vojdete zo susedného Ruska. Ak si po ceste chcete užiť viac z Ruska, tak môžete vziať cestu na trase Moskva – Nižný Novgorod – Kazan – Jekaterinburg – Ťjumen – Omsk a odtiaľ odbočíte na juh, aby ste prekročili hranicu a pokračujete smer Astana. Takto si viete spojiť aj časť Transsibírskej magistrály s Kazachstanom.

Ruskou cestou vedie aj alternatíva, tá je zaujímavá najmä pre tých, ktorí by radi objavili málo známy západ Kazachstanu na brehu Kaspického mora. Vtedy sa z Moskvy odpútajte na juh sme Volgogorad – Astrachan až po kazašské Atyrau.

2.,Južná cesta: Môže byť komplikovaná kvôli vízam aj času, ale aj sa ňou vyberiete budete kopírovať starobylú Hodvábnu cestu a môže to byť dobrodružstvo vášho života. Odporúčanou a mimoriadne zaujímavou trasou je táto: Istanbul – Ankara – Erzurum – Ararat – Tabríz – Qazvín – Teherán – Mašad – Ašchabad – Merv – Buchara – Samarkand – Taškent. Z uzbeckého Taškentu je to na hranicu len pár kilometrov.

Pozemné hranice s Kazachstanom nie sú problémové a do Kazachstanu sa viete dostať zo všetkých susedných krajín, teda z Ruska, Číny, Kirgizska, Uzbekistanu aj Turkmenistanu.

kazachstan

Ako cestovať po Kazachstane?

Kazachstan je obrovskou krajinou. Je to deviata najväčšia krajina sveta, ktorá je 57x väčšia, než Slovensko a preto sa treba pripraviť na to, že cestovanie po nej môže zhltnúť pomerne veľa času.

Vlak:

Vlak je v Kazachstane najlepší dopravný prostriedok na dlhé trate. Železničná sieť je pomerne hustá a spája takmer všetky významnejšie miesta v krajine, kam by ste sa túžili zatúlať. Niektoré trasy prevádzkujú supermoderné vlaky Talgo, ktoré letia naprieč krajinu a 1200 kilometrovú cestu z Astany do Almaty vedia počas nočného presunu spraviť za 12-13 hodín. Nie všetky vlaky sú však Talgo a môžete sa tu odviesť aj klasickými, starými, ruskými vlakmi.

Vlaky sú výhodné na dlhé presuny či už Astana – Almaty, Almaty – Šimkent, Almaty – Aktobe či Atyrau. Môžete si často vybrať z miest v kupé (2os či 4os) alebo skúsiť typický plackartnij bez kupé no s možnosťou sledovať miestny život.

Autobus:

Alternatívou k vlaku je autobus, hoci na niektorých miestach treba počítať s tým, že cesty mimo väčších miest nemusia byť kvalitné a preto bude cesto o čosi dlhšie trvať. Mnohé autobusy sú staré, nepohodlné, no patria k zážitku z tejto krajiny. Ak máte na výber, určite zvoľte na dlhšie trasy trvajúce niekoľko hodín vlak.

Shared Taxi

Zdieľané autá či taxíky sú v Kazachstane bežnou a pomerne obľúbenou formou prepravy. Dostanú sa takmer všade, sú rýchlejšie, než obyčajné autobusové spojenie. Tento druh dopravy funguje na princípe toho, že keď sa naplní auto pre 4-8 osôb, vtedy šofér štartuje a vyráža na miesto určenia. Výhodou je, že väčšinou nečakáte dlho.

Niekedy si auto môžete prenajať so šoférom aj pre seba, vtedy už funguje na báze klasického taxíka, tie v Kazachstane nie sú veľmi drahé a keby ste chceli prenajať taxi na cca 500 kilometrov tak jeho cena vás vyjde na cca 70-90 dolárov podľa schopnosti zjednávať.

Lietadlo:

Ak nemáte na cestovanie po Kazachstanu veľa času, no chcete stihnúť čo najviac, v ponuke má krajina aj svoje vnútroštátne lety z jednej časti krajiny do druhej. V Kazachstane funguje niekoľko spoločností, no najviac letov existuje medzi mestami ASTANA a ALMATY (1200km).

Najlepšou spoločnosťou v Kazachstane je: AIR ASTANA (www.airastana.com) – Tá lieta do kazašským miest akými sú: Astana, Almaty, Aktobe, Aktau, Atyrau, Karaganda, Kostanay, Kyzylorda, Oral, Oskemen (Ust-Kamenogorsk), Pavlodar, Šimkent či Taraz

Ak hľadáte vnútroštátne linky, pozrite sa aj na iné kazašské spoločnosti:

BEK AIR (www.bekair.com)

SCAT (www.scat.kz)

IRTYSH AIR (www.irtyshair.kz)

Požičané auto:

Segment auto požičovní sa v Kazachstane ešte stále rozvíja, no už v niektorých väčších mestách nie je problém vybaviť požičania vlastného auta. Niektoré renomované požičovne tu už nájdete, ale viete to zistiť aj na mieste cez domácich. Počítajte s tým, že prenájom auta na deň môže vyjsť na 50-80 USD a treba odovzdať pomerne veľký depozit. S požičaním auta a šoférovaním sa spájajú často aj pokuty, tak treba jazdiť predpisovo, hoci ani to vás od pokuty neuchráni, ak vás policajti zastavia. Korupcia je tu stále veľmi silná.

Loď:

Absolútnym dobrodružstvom môže byť aj lodné spojenie, ktoré síce nie je vnútroštátne, ale z Kazachstanu, teda z prístavu Aqtau sa viete dostať loďou do Azerbajdžanu naprieč Kaspickým morom. Loď nemá pevne stanovený odchod, ale zvykne chodiť raz za 4-5 dní. Ak máte nervy a čas, je to výzva. Cesta do azerbajdžanského Baku môže trvať 30 hodín a cenovo to môže vyjsť na cca 70-100 USD.

Peniaze

Oficiálnou menou v Kazachstane je kazašské tenge (KZT). Peniaze vymeníte bez problémov v zmenárňach, ktorých nájdete pomerne veľa. Aj bankomaty bez problémov fungujú, ale kurzy pri výbere sú dokonca o kúsok horšie, než priamo v zmenárni. Kazašské tenge za posledné roky zaznamenal prepad a tak je dnes pre našinca Kazachstan lacnejší, ako kedykoľvek predtým. Ak vám tenge zostali, viete ich vymeniť aj v Kirgizsku, Uzbekistane či v Rusku, ale je lepšie sa ich zbaviť pred tým, než opustíte krajinu.

Za 1 € dostanete v priemere – 390 - 400 KZT

Aktuálny kurz:

https://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=EUR&To=KZT

Ak však chcete kazašské bankovky nájdete ich v nominálnej hodnote 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10000 KZT. Mince v Kazachstane existujú, no využijete najmä tie s vyššou nominálnou hodnotou.

Bankomatové karty viete využiť aj pri platení v obchodoch, potravinách či reštaurácii alebo dokonca aj na niektorých staniciach.

Jazyk

Oficiálnym jazykom Kazachstanu je kazaština. Patrí do skupiny turkických jazykov kam patrí cela stredná Ázia s výnimkou Tadžikistanu. Je príbuzná kirgizskému jazyku a preto si oba národy medzi sebou rozumejú. Zaujímavosťou kazašského jazyka je aj to, že sa dlhé desaťročia zapisuje azbukou, ktorá bola donedávna aj oficiálnym písmom. V roku 2018 prezident Nazarbajev podpísal dekrét o tom, že sa azbuka opúšťa a v roku 2025 už bude Kazachstan fungovať na latinke.

Druhým najpoužívanejším jazykom a často hlavným dorozumievacím jazykom zostáva ruština. Je tu najviac etnických Rusov a preto je tu tento slovanský jazyk hlboko zakorenený.

Chcete sa pred cestou do Kazachstanu pripraviť? Tu je niekoľko základných slovíčok od pozdravov a poďakovaní:

https://www.omniglot.com/language/phrases/kazakh.php

S angličtinou pochodíte skutočne len na turistických miestach (aj to nie všetkých) a preto zvážte, že sa naučíte aspoň základy ruštiny. Otvára dvere a často máte aj pri zjednávaní lepšiu pozíciu.

Čo ochutnať?

Kazachstan predstavuje typickú stredoázijskú kuchyňu, kde nepoznajú slovíčko vegetarián. Je prevažne mäsová a okrem tradičného mäsa patrí k najobľúbenejším a najvyhľadávanejším konské mäso.

kazachstan jedlo

Bešbarmak: Národné jedlo Kazachstanu predstavuje rezance, ktoré sa podávajú s kúskami konského mäsa alebo konskou klobásou Kazy a k tomu dostanete aj cibuľu a polievkový vývar.

Lagman: Tradičné jedlo strednej Ázie je veľmi obľúbené a ide o ručne robené domáce rezance, ktoré máte buď vo forme výdatnej polievky s kúskami mäsa a zeleninou alebo skúsite verziu, ktorá sa veľmi vzdialene podobá na špagety.

Plov: Stredoázijské rizoto, ktoré sa pripravuje v obrovskom hrnci a obsahuje dusenú zeleninu ako mrkva či cibuľa, jahňacie alebo hovädzie či konské mäso a jeho orientálnu chuť môžu znásobiť hrozienka

Šorpa: Polievkový vývar patrí medzi najbežnejšie polievky v krajine. Nájdete v ňom mrkvu, cibuľu, zemiaky, cícer či kusy mäsa.

Manti: Taštičky plnené mletým, najčastejšie baraním či hovädzím mäsom patria medzi obľúbené kazašské jedlá. Podávajú sa často so smotanou

Šašlík: Šašlík a stredná Ázia ide ruka v ruke. Šašlíky nájdete kdekoľvek v Kazachstane a hneď si ich zamilujete. Nikde na svete nevedia tak dobre pripraviť baraninu ako práve tu. Šašlíky sú najčastejšie z kúskov mäsa, ale viete nájsť aj mleté, tie často volajú Ljule kebab.

Somsa: Ak má Kazachstan svoj streetfood, tak jeho hlavným predstaviteľom je somsa. Predávajú ju takmer všade, no najlepšie chutí priamo vybratá z hlinenej peci. Pripomína pečivo, no dnu nájdete zmes mletého mäsa.

Nápoje

Kumys: Národným nápojom Kazachstanu je známy kumys, fermentované kobylie mlieko, ktoré dostanete v reštaurácii alebo na trhovisku

Šubat: Ak vám fermentované kobylie mlieko nestačí, potom je tu vyšší level a tým je fermentované ťavie mlieko. Pre našinca to nebude najlákavejší nápoj, ale ide o exotiku, nie?

Alkohol: V Kazachstane dostať veľké množstvo alkoholu od najlacnejších vodiek až po zaujímavé, kazašské koňaky, víno či pivo. Práve pivo je veľmi obľúbené a často si viete sadnúť aj na pohár čapovaného, kazašského piva. Veľmi chutnou značkou je Šimkentskoje.

kazachstan

Kde prespať?

Nájsť ubytovanie v Kazachstane nie je žiaden problém a takmer všade v turistických oblastiach nájdete veľa ubytovania presne podľa vášho budgetu od najlacnejších hostelov, kde zaplatíte rádovo niekoľko eur až po kvalitné hotely, kde necháte pokojne aj pár stoviek (najmä v Astane). Menšie miesta či miesta mimo turistických trás môžu mať obmedzený výber ubytovania.

  • Ak si chcete ubytovanie vybrať ešte pred vašou cestou, nie je to dnes žiaden problém a aj priamo na https://www.booking.com/ nájde každý pomerne slušný výber.

Zaujímavou črtou je aj to, že ak prídete trebárs do Almaty či Astany, ale aj iných miest, tak priamo na stanici stretnete ľudí, ktorí ponúkajú svoje byty a viete si priamo s nimi dohodnúť cenu. V Almaty si neďaleko železničnej stanice všimnete viacero ľudí stáť na krajnici s kľúčikmi v ruke a tí všetci prenajímajú izby či celé byty. Nájdete ich tu takmer 24 hodín denne.

Hostel: Lacná forma ubytovania najmä na miestach akými je Astana či Almaty. Tu sa koncentruje najviac turistov a preto majú hostely svoje opodstatnenie. Ak idete len na budget, môžete dokonca spať aj v tzv. dormitory, teda v izbe s viacerými posteľami. Pokojne si však vezmite aj súkromnú izbu, pretože tá vyjde v najlacnejších hosteloch len na niekoľko eur.

V Kazachstane nájdete aj zaujímavé ponuky cez známu stránku Airbnb, tak sa pozrite bližšie sem: https://www.airbnb.com/

Couchsurfing: Ak ste fanúšikom tohto typu ubytovania aj v Kazachstane nájdete niekoľko „gaučov“, ktoré by sa vám hodili:

https://www.couchsurfing.com/

Bezpečnosť

Región strednej Ázie patrí medzi bezpečné oblasti sveta a je tiež turisticky veľmi príťažlivým regiónom. Spomedzi všetkých piatich stredoázijských republík patrí Kazachstan medzi tie najbezpečnejšie. Samozrejme ako všade inde vo svete, aj tu sa treba mať na pozore.

Znepríjemniť váš pobyt môžu drobné krádeže na preľudnených miestach či trhoviskách, tak si treba na takýchto miestach dávať väčší pozor.

Prechádzanie cez cestu môže byť niekedy problém, pretože chodcov tu málokto rešpektuje a tak sa radšej dva krát pozrite, či môžete pokračovať

Časy kedy vás policajti bežne zastavili na ulici a našli „chybu“ vo vašom pase či inom dokumente už sú našťastie takmer preč, ale v prípade, že šoférujete, tak treba si pamätať, že vás kedykoľvek môžu policajti zastaviť a „našiť“ vám pokutu.

kazachstan

Problémom môže byť aj alkohol, najmä sa treba vyvarovať mnohým nočným podnikom, kde sa ako cudzinec viete ľahko zamotať do problémov a v lepšom prípade vyviaznete len s tým, že budete musieť niekomu platiť za niečo čo ste nevypili alebo nespravili. Treba sa vyvarovať aj kontaktom s podnapitými ľuďmi v nočnom meste.

Ak sa chystáte trekovať do kazašskej prírody dobre sa pripravte a zvážte svoje fyzické sily, pretože niektoré treky sú tu pomerne náročné.

Očkovanie, zdravie

Do Kazachstanu, podobne ako do celého regiónu strednej Ázie netreba riešiť žiadne špeciálne, povinné očkovanie, ale odporúča sa, aby ste boli zaočkovaní proti hepatitíde A a B. Týmto očkovaním skutočne nič nepokazíte a určite si svoju cestu užijete bez podvedomého strachu.

Neodporúča sa piť vodu z vodovodu, tak si ju radšej kupujte balenú.

Čo si v Kazachstane pozrieť?

Hoci sa Kazachstan každým rokom otvára svetu, stále je pre mnohých veľkou neznámou a tak má v sebe silu krásne prekvapiť. Má zaujímavé mestá, historické miesta, krásnu prírodu, hory, jazerá či kaňony a tak si tu každý dokáže namiešať vlastný kazašský kokteil.

Astana

Hlavné mesto Kazachstanu sa stáva čoraz obľúbenejšie a priťahuje pozornosť sveta. V roku 2017 ho preslávilo EXPO a dnes ho robí zaujímavým zbierka futuristických budov, ktoré zdobia moderné mesto. Stojí za to pozrieť sa na neho a vidieť ten obrovský kontrast medzi starým a novým mestom. Astana má veľký výber pamiatok, ktoré môžete objaviť.

  • Bayterek – Symbolom Astany je veža ozdobená zlatým vajcom bájneho vtáka Šimorga, kde sa ukrýva panoramatická vyhliadka na celú Astanu a okrem toho tu nájdete aj odtlačok prezidenta, otca Astany, Nursultana Nazarbajeva

  • Nuržol Bulvar – je najdôležitejším bulvárom celého mesta a spája obrovský „stan“ Chan Šatyr, kde je dnes nákupné centrum s prezidentským palácom Ak Orda na opačnej strane, meria cca 1,5 kilometra. Nájdete na ňom niekoľko sôch, dá sa tu posedieť a obdivovať modernú architektúru naokolo

  • Chan Šatyr – ikona Astany, ktorá pripomína stan, aby sa nezabudlo na kazašské tradície. Ide o najväčší stan sveta a dnu sa nachádza nákupné centrum veľké niekoľko poschodí, ale aj kino a na vrchnom podlaží nájdete dokonca umelo vytvorenú pláž s pieskom z Maldív. Čo poviete na osvieženie?

  • Pyramída – Jej celý názov znie Palác mieru a zmierenia a leží na opačnej strane mesta ako Nuržol Bulvár, teda za riekou Išim. Obrovskú 62-metrov vysokú pyramídu projektoval svetoznámy Foster a vo vnútri sa stretávajú lídri svetových náboženstiev. Dnes tu nájdete múzeum

  • Námestie nezávislosti – Monumentálne námestie Astany spája v sebe niekoľko zaujímavostí. Nájdete tu vysoký stĺp Kazach Eli, ktorý meria 100 metrov a na jeho vrchole sedí bájny vták Šimorg. Okrem toho tu stojí aj Národné múzeum plné historických pokladov, Palác nezávislosti a najkrajšia mešita celej Astany mešita menom Hazrat Sultan so štyrmi minaretmi. Mešita patrí k najväčším v celej strednej Ázii.

  • Areál EXPO – leží pár kilometrov mimo centra, no ak ste fanúšikmi modernej či futuristickej architektúry, oplatí sa sem skočiť a pozrieť si ho na vlastné oči

  • Staré mesto – ukrýva sa za riekou Išim a nájdete tu staré domy, socialistickú výstavbu, ale aj život, ktorý v supermodernej Astane chýba. Nechoďte sem za pamiatkami, ale skôr za tým kontrastom aký tu môžete vidieť

Ak Mola (Alzhir)

Ak hľadáte zaujímavý výlet z Astany, tak polhodinku odtiaľto leží neznáme mestečko Ak Mola, kde nájdete pamätník Alzhir (Alžír). Dokumentuje hrôzu sovietskych gulagov, pretože stojí na mieste, kde takýto gulag dlhé roky existoval. Kazachstan mal stovky gulagov, no Alžír vďaka tomu, že tu boli prominentní väzni, patrí k najznámejším

Saryarka

Kazachstan je aj o prírode a práve Saryarka je najdokonalejším príkladom toho, ako vyzerá tradičná, nekonečná kazašská step ozdobená jazerami. Leží západne od Astany a tak sa jej návšteva dá skombinovať s návštevou hlavného mesta. Má niekoľko oblastí a jednou z najobľúbenejších je Korgalzhyn. Saryarka je dokonca pod patronátom UNESCO a nájdete tu niekoľko stoviek druhov vtákov.

Karaganda

Ak si chcete ozvláštniť cestu medzi Astanou a Almaty, tak nevezmite priamy spoj, ale vystúpte v meste Karagande južne od hlavného mesta. Karaganda má smutnú históriu gulagov a zaujímavú mozaiku ľudí. Dnes tu nájdete niekoľko pamätníkov a krásnu, modernú mešitu.

Ust-Kamenogorsk (Oskemen)

Mierite na východ Kazachstanu? Potom sa takmer s určitosťou zastavíte aj v meste menom Ust-Kamenogorsk, kde sa stretávajú rieky Irtyš a Ulba. Ruské, banícke mesto je akoby zaseknuté v čase a nadchne najmä fanúšikov socialistickej výstavby, ktorá je tu ako v živom skanzene. Dá sa však odtiaľto vyraziť aj do známeho miesta Semipalatinsk, kde prebehlo viac než 450 nukleárnych testov. Pozor, miesto, kde sa testy odohrávali leží cca 150 kilometrov od súčasného Semipalatinsku a nájdete ho pod názvom Semipalatinsk-21 alebo Kurčatov.

Almaty

Najpríjemnejšie miesto Kazachstanu bolo dlhé roky hlavným mestom krajiny až kým ho nezosadila spomínaná Astana. Almaty leží pod horami, má bohaté okolie kam sa dá vyraziť na skvelé výlety a skrýva v sebe aj dušu a kus histórie akou sa Astana nemôže pochváliť.

  • Žibek Žoli – hlavná tepna Almaty je po generálnej rekonštrukcii ako nová a tak opäť láka na to, aby ste tu nasali život, sadli si do jedného z barov či reštaurácii a užívali si Almaty

  • Zelený bazár – nájdete ho aj pod názvom Kok Bazar a leží na centrálnom trhovisku. Predávajú v ňom všetko od sušeného ovocia cez syry, jogurty, ovocie, zeleninu, ryby až po všetky druhy mäsa, ktorému dominuje konina. Na trhovisku môžete ochutnať aj kumys či šubat

  • Zenkova katedrála – najkrajší svätostánok mesta leží v Panfilovom parku. Má viac než sto rokov a postavili ju bez jediného klinca. Upúta svojou farebnosťou, atmosférou, ale aj interiérom so zaujímavým ikonostásom. Je to ortodoxná katedrála, ktorú postavil známy architekt Zenkov

  • Panfilov park – najväčší park Almaty v srdci mesta, kam chodia domáci za oddychom. Pri vstupe nájdete niekoľko pamätníkov pre obrancov Moskvy a ústredným motívom parku je spomienka na obete vojen. Nielen 2.svetovej, ale aj občianskej vojny v rokoch 1917-1920. Horí tu večný oheň, nájdete tu pamätníky a priestranné námestie, kde sa konajú spomienkové akcie. Na rohu parku stojí aj drevená budova Zenkovho múzea. Vo vnútri je zbierka tradičných hudobných nástrojov.

  • Námestie republiky – jeho ústredným motívom je vysoký stĺp ozdobený symbolom, ktorý predstavuje Zlatého človeka stojaceho na snežnom leopardovi, symbolom Almaty. Naokolo je niekoľko reliéfov z kazašskej histórie a pod stĺpom otvorená kniha s odtlačkom ruky prezidenta Nazarbajeva. Neďaleko odtiaľto nájdete aj Národné múzeum s množstvom historických objektov.

  • Kok Tobe – atrakciou Almaty je aj „Zelený pahorok“ Kok Tobe nad mestom. Dostanete sa na neho peši, autom alebo štýlovo lanovkou. Pahorok ponúka nielen krásny panoramatický výhľad na okolie a na Almaty, ale aj zábavný park s kolotočmi, sochou The Beatles a viete si tu dať aj perfektný šašlík

  • Baracholka – obrovské trhovisko na periférii Almaty je spleťou tisícok nákladných kontajnerov, kde sa predáva všetko od výmyslu sveta. Ak ste v Almaty dlhšie, stojí to za návštevu, ale ak ste tu len deň či dva, pokojne ho vynechajte.

Okolie Almaty

Almaty si mnohí obľúbili aj kvôli jeho dokonalému okoliu. Ak milujete prírodu, toto miesto je presne pre vás. Prvý zaujímavý výlet si viete spraviť do oblasti zvanej Šimbulak, ktoré leží necelú polhodinku od Almaty. Hore do Šimbulaku vedie lanovka, no môžete pokračovať vyššie, prekročiť hranicu 3000 mnm a ocitnete sa zoči voči ľadovcu, kam sa môžete vydať trekovať. Okrem Šimbulaku nájdete cca hodinku od Almaty tzv. „Veľké almatínske jazero“, nádherné, tyrkysové jazero obklopené horami, ktoré leží len pár kilometrov od Kirgizska.

Šaryn (Čaryn)

Kazašský „Grand Canyon“. Tak znie prezývka kaňonu Šaryn ležiaceho približne 200 kilometrov východne od Almaty. Hlavný kaňon nie je veľký, postačia vám aj tri hodinky času na to aby ste zišli nadol, kráčali k rieke, užili si prechádzku, vyšli nahor a užili si panorámu celého miesta. Šaryn patrí k najväčším prekvapeniam Kazachstanu.

Kaindy a Kolosai

Ak sa rozhodnete spoznávať juhovýchodný Kazachstan a máte cestu do Šarynu, porozmýšľajte, či nebudete pokračovať aj k nádherným jazerám Kaindy či Kolosai. Kaindy je jazero, ktoré patri k najfotogenickejším v krajine, pretože z neho vyrastajú brezy a má unikátnu atmosféru. Ku Kolosai si viac odšliapete po vlastných a viete si tu naplánovať aj zaujímavý trek.

Petroglyfy Tamgaly

Približne 170 kilometrov severne od Almaty natrafíte na neznáme miesto menom Tamgaly, ktoré ukrýva zbierku vzácnych petroglyfov. Je ich tu viac než 5000 a aj toto miesto sa nachádza na zozname UNESCO.

Taraz

Na ceste medzi Almaty a Šimkentom stojí Taraz. Kedysi ním prechádzala Hodvábna cesta a na túto dobu si spomenie ešte niekoľko vzácnych historických mauzóleí z dynastie Karachanidov, ktoré tu stoja dodnes. Ak milujete históriu, oplatí sa tu zastaviť, no mesto akosi nemá atmosféru, ktorá by dokázala každého nadchnúť.

Šimkent

Tretie najväčšie mesto Kazachstanu je úplne odlišné ako Astana či Almaty. Má skôr pokojnejší nádych a zachovala sa tu podstatná časť staršej architektúry. Ťahákom je zaujímavý bazár v centre mesta, ale mnohých pritiahne aj okolie plné historických pokladov Hodvábnej cesty či blízkosť uzbeckých hraníc smer Taškent.

Turkistan

Najhistorickejšie miesto Kazachstanu? Presne to predstavuje starobylý Turikstan ležiaci severne od Šimkentu. Nájdete tu najposvätnejší areál, kde je pochovaný Chodža Ahmet Yasawí, moslimský svätec, učenec a dôležitá postava za ktorou robia domáci púte. V centre Turkistanu leží nádherné mauzóleum, ktoré nechal vybudovať Timur Veľký a preto sa podobá na okázalé samarkandské stavby. Aj toto miesto je pod patronátom UNESCO a okrem krásneho mauzólea tu nájdete aj vykopávky, podzemné mešity, hrobky a zaujímavých ľudí.

Kyzylorda a Bajkonur

Kyzylorda bola kedysi hlavným mestom Kazachstanu, no dnes ju pokryl provinčný prach. Leží okolo 400 kilometrov od Šimkentu a ak sa vyberiete ku Kaspickému moru, tak ju máte po ceste. Kyzylorda môže byť pre vás tiež bodom, odkiaľ sa môžete vybrať na unikátnu návštevu známeho Bajkonuru (leží odtiaľto cca 270 kilometrov). Ak chcete zažiť niečo takéto, myslite na to dopredu, pretože musíte vybaviť potrebné povolenia minimálne 45 dní pred tým, než sa tu vôbec ocitnete

Aralské jazero

Hoci sa chodí na návštevu Aralského jazera najčastejšie z Uzbekistanu aj v Kazachstane viete skúsiť takýto zaujímavý výlet. Vyberte sa do mesta Aral (či Aralsk) a viete sa odtiaľto dostať do oblasti Zhalanash, kde je cintorín lodí (hoci z neho z roka na rok miznú). Výlet vám však ukáže dopad tejto obrovskej ekologickej katastrofy.

Aktau

Aktau sa nachádza na východnom pobreží Kaspického mora v oblasti, ktorú kedysi obývali Skýti. Dnes láka skôr svojou pomalou atmosférou prímorského mesta. Z pamiatok tu objavíte niekoľko vojnových pamätníkov a hoci mesto nemá veľa lákadiel, stále je zaujímavé ak máte cestu okolo.

Atyrau

V porovnaní s Almatou či Astanou je Atyrau poriadne odľahlé miesto, ale zaujme svojou polohou. Leží na brehu Kaspického mora v delte rieky Ural. Založili ho už v 17.storočí. Dlhé roky sa volalo Guryev a zaujímavosťou je, že ak sa rieka Ural berie ako hranica medzi Európou a Áziou, tak je Atyrau rozdelené na dva kontinenty. Dnes patrí medzi hlavné ropné mestá v krajine. V meste nájdete niekoľko chrámov, mešít, palácov.