Knižný turistický sprievodca po Anglicku

Nespútaná krása, podivné festivaly, stredoveké trhové mestá, okázalá architektúra: do Anglicka prúdia davy ľudí obdivovať všetko nové i dávno minulé, čo táto krajina ponúka.

Niekoho lákajú prekrásne scenérie a údolia Jazernej oblasti, iných priťahuje krása schátraných hradov alebo najlepší drobivý syr domácej výroby. Sprievodca vás prevedie cez mokrade porastené vresom aj nehostinné pobrežia, poradia vám, kde majú najlepšie pivo, aká umelecká zbierka sa kde nachádza a kam vyraziť za dobrodružstvom.

Nikto nekritizuje Anglicko s väčšou radosťou než samotní Angličania, avšak nad bežný rámec zdržanlivosti a sebapodceňovanie treba uznať, že pre tento národ je predovšetkým typická schopnosť prekvapovať, očariť a dojať. Anglicko vyniká regionálnou rozmanitosťou - od rozoklaného pobrežia cez prastaré lesy, zelené dediny po postindustriálnej mesta. Avšak najviac návštevníkov sem privádza dlhá história, ktorá ožíva prostredníctvom série úžasných pamiatok a múzeí.

anglie jota

Výsledok hlasovania o brexite síce svedčí o nostalgii za minulosťou, ale väčšina Anglicka zostáva progresívna a dynamická. Národný charakter utvárajú rovnakou mierou multietnické mestskej komunity, medzinárodné festivaly umenia, popoludňajší čaj, dramatické hry na BBC a vyprážané ryby s hranolkami.