Kráľovstvo Jordánske za 5 dní. Čo, kde, koľko a za koľko?

Ahojte, takže môj druhý blogočlánok z cestovania s tipmi a infoškami, ktoré by som sám uvítal mať pred cestou do Jordánska, tak dúfam že bude užitočný :) Je to hlavne technický článok, čiže o súradniciach, cenách, recenziách a iných informáciách, keďže článkov o tom ako je tam pekne tu je zaiste dosť :) Takže nech sa páči, tu sú moje skúsenosti z cestovania po Jordánsku

V prvom rade treba počítať s tým, že je to arabská kultúra. Snažte sa zapadnúť a dodržiavať zvyky a zákony, vyhnete sa problémom. My sme teda našťastie žiadne nemali. Šoférovanie je tam skôr ako v GTA. Každý si viac menej robí čo chce, ale semafory rešpektujú. Keď sa preraďujú z pravého do ľavého pruhu tak trúbia. Keď vás predbiehajú večer na diaľnici, NEpoužívajú smerovky ale zablikajú vám diaľkovými svetlami. Ak vaše auto náhodou idú zastaviť policajti, a z diaľky zbadajú že ste turisti väčšinou vám rovno ukážu že máte ísť ďalej bez zastavenia. Nás z asi 6 prípadov úplne zastavili asi len 2x, privítali na výlete po Jordánsku, spýtali sa kam ideme, zaželali šťastnú cestu a poslali preč. 

Z Ammanu na juh môžete ísť dvomi cestami buď diaľnicou alebo tzv. Kráľovskou cestou. My sme si vybrali Kráľovskú cestu, lebo samozrejme som v cudzej krajine a chcem vidieť všetko čo sa dá, a nie vyhnúť sa všetkému čo sa dá. To robíme dosť na Slovensku. Je tam síce veľmi veľa spomaľovačov, ale určite je to v rámci cestovania a spoznávania logická voľba. Ceny benzínu si už nepamätám ale boli dosť podobné tým našim.

jordansko

Väčšina nechce vedieť to zlé, ale treba aj to. Je tam bordel. Fľaše, plasty, pneumatiky, oni proste vyhadzujú bordel z auta za jazdy, a neboja sa kvôli tomu prejsť do protismeru cez dvojitú plnú čiaru, vyhodiť fľašu a vrátiť sa naspäť.

  • Vstuné na rôzne "atrakcie" sme neplatili na mieste ale mali sme Jordanpass, kde bola väčšina už zahrnutá. Čo je super je, že ak ste v Jordánsku minimálne 3 noci/4 dni, Jordanpass vám pokrýva aj VÍZA! A viete týmto aj dosť ušetriť, takže to je docela must have.

To je asi všetko k takému intru, poďme k nášmu itineráru.

1. deň - Amman

Prvý deň sme mali krátky, keďže sme prileteli do Ammanu s meškaním (áno Laudamotion :D) a potom sme asi pól hodinu hľadali na letisku chlapíka, ktorý nám mal odovzdať auto z požičovne.

  • Auto sme mali objednané z požičovne Monte Carlo za 130 JOD aj s úplným poistením (poistenie si určite dajte), a platili sme ešte depozit 100JOD ktoré nám vrátili pri odovzdaní auta. Noc sme trávili v hoteli Al-Houriat hotel za 40 JOD na noc pre 4 osoby, ktorý sa nachádza v centre kúsok od najstaršej reštaurácie v Ammane, Hashem Restaurant (asi 10 minút), čistý street food.

V tej sme si dali nejaké "meníčko" mix, čo obsahovalo veľké porcie humusu, fazuliek, falafel a neviem ešte čo všetko tam bolo a plus čaj, čo nás vyšlo okolo 30 JOD.

Hashem Restaurant

Následne sme sa prešli jednou či dvomi uličkami kúpili nejaké magnetky a vrátili sa na hotel a oslávili potajme fľašou rumu z Viedenského duty-free shopu, o ktorom mám pochybnosti, že je úplne duty-free. Hotel sa tiež nachádza hneď vedľa Rímskej fontány z 2. storočia a Rímske divadlo je asi 10 minút peši od hotela, tam sme sa my žiaľ nedostali. 

jordansko

Personál hotela bol príjemný. Keď sme sa spýtali, kde sa da kúpiť čistá voda, vybehol z hotela a za chvíľu bol späť aj s celým balíkom balenej vody, ktorú nám len tak dal. Jediné čo sa mi nepáčilo bolo, že tam fajčili aj vo vnútri v hoteli, ale to tam asi nikto z domácich nerieši, tak treba počítať že sa s tým budete stretávať (aj na letisku). Dokonca nám v tom hoteli aj peniaze zamenil, s celkom dobrým kurzom, takže nakoniec to celkom dobre vyvážilo.

2. deň - Mt. Nebo a Kerak Castle

Na ďalší deň sme vyrazili asi o hodinu neskôr na Mount Nebo ako sme plánovali, asi o 8:00. Tam sme strávili asi hodinu. Prešli sme si mozaiky, Mojžišovu baziliku a výhľad na “Zasľúbenú Zem” ale z tej sme moc nevideli pretože bol opar :-/ Prihadzujem súradnice k Mt. Nebo.

Suradnice Mt. Nebo

Ďalej sme pokračovali na zrúcaninu templárskeho hradu Kerak v meste Al Karak. Predstavte si úzke uličky LTT na jedno auto, s chodníkmi kde sú obchody, trhy a ľudia čo behajú kade tade bez ohľadu či ide auto alebo nie, koniec koncov ako v celom Jordánsku. Takýmito uličkami sme sa posúvali ďalej nevediac či si z nás navigácia (Waze) robí srandu alebo to myslí vážne. Nakoniec sme to ale dali a dorazili sme k hradu. Tam sme strávili asi 45 minút, ale kvalitných 45 minút, stojí to za to naozaj. It's so huge! Katakomby, väzenie a iné časti pôsobia úžasne.

Al Kerak Castle

Z hradu sme sa presunuli k mŕtvemu moru, kde sme boli ubytovaný v hoteli Holiday Inn. Hotel sme mali zadarmo lebo sme zneužili vernostné body nazbierané zo služobiek jednej členky našej výpravy. Tak nezabúdajte, ak veľa cestujete či už pracovne alebo súkromne, zbierať body sa oplatí (viem viem, zniem ako nejaký obchoďák) :D Ale späť k článku.

kerak

Pôvodne sme sa chceli ísť kúpať ešte v ten deň ale nestihli sme to, lebo pláže zatvárajú po západe slnka, a preto sme trochu zmenili plány a presunuli návštevu Petry o jeden deň. Síce nám to skráti čas na jej preskúmanie, ale aj to k tomu patrí.

3. deň - Mŕtve more a Hot Springs (Wadi Bin Hammad)

Ďalší deň ráno sme sa teda šli okúpať do mŕtveho mora. Nič podobné som nezažil. Byť vo vode, kde sa človek nedokáže utopiť je haluz. Plávali sme na hladine ako bójky. Nech som robil čo som chcel, proste som sa nedokázal ponoriť. Dosť to štípe keď sa vám voda dostane na pery, takže si nechcem predstaviť aké to musí byť ak vám náhodou kvapka frkne do oka, tak na to pozor. Odporúčanie: neholiť sa aspoň 2 dni pred návštevou Mŕtveho Mora, oceníte to :D

Po kúpaní sme sa zbalili a pokračovali ďalej, keďže sme Petru presunuli tak sme zmenili plán trasy a išli sme do Wadi Bin Hammad. Cesta je tam neuveriteľná, cez tak strmé cesty a zrázy vedľa cesty som ešte nešiel, miestami mi bolo dosť divne z toho ako giganticky pôsobili niektoré skaly hneď vedľa cesty. Nachádzajú sa tam totiž tzv. Hot springs, voľne tečúca tepla voda. Chvíľu sme sa tam pomotali, pokecali s domácimi, ktorí tam chodia pravidelne stanovať a vraj sa aj liečiť tou vodou. Začalo sa stmievať, tak bol čas vyraziť smer Petra. Hlavne som nechcel absolvovať tú spiatočnú cestu po tme :D My sme sa ale žiaľ nedostali až na koniec kde je to najlepšie, lebo sme nevedeli. Takže ak tam pôjdete, aj keď sa Vám cesta bude zdať zvláštna a že to nie je cesta, pokračujte ďalej ;) Keď v Jordánsku je niekde cesta, tak na jej konci vždy niečo je :D

Wadi Bin Hammad

P.S.: Pri mŕtvom mori je aj najnižší bod na Zemi, 413 metrov pod úrovňou svetového mora. Je tam dokonca aj múzeum. My sme o tomto ale vtedy nevedeli takže sme to obišli, čo nás trochu mrzí. Nespravte tu istú chybu! :D

Lowest point on earth museum

Až pomerne neskoro večer sme dorazili do Wadi Musa AKA Petra. Bolo rušno, ako by sa dalo očakávať. Hotel, Sharah Mountain Hotel, vyzeral na vonok pomerne honosne, o dosť lepšie ako ten v Ammane. Ale ani to najluxusnejšie prostredie nezakryje arogantný prístup. Chápem, že ich kultúra je iná, ale pracujú v cestovnom ruchu a na mieste, kde chodia ročne státisíce turistov. Ja som s nimi nemal problém, ale baby tak povediac trochu áno. Takže ak si žena, alebo idete mix partia radšej by som sa poobzeral po inom hoteli. Izba nebola najväčšia, zakopávali sme o seba, ale tu sme strávili snáď najmenej času tak sme to až tak nevnímali ako fakt, že okná stáli za prd. Výhľad pekný ale cez okná prefukovalo, v lete možno nie až taký problém, ale na konci Februára nič moc, tak sme kúrili klímou keďže ani tu nemajú radiátory. Zahriali sme sa červeným Jordánskym vínkom, ktoré som otváral asi 15 minút v kúpelke kľúčom, perom, ceruzkou, kefkou proste čo bolo po ruke, a išli sme spať.

4. deň - Petra a Wadi Rum

Kvázi posledný deň sme skoro ráno absolvovali Petru, a to z dvoch dôvodov. Mali sme málo času, a chceli sme sa vyhnúť návalu turistov, čo sa nám nakoniec aj podarilo. Kúsok od vstupu sme stretli guida, ktorým sme sa nechali ukecať, že nám ukáže inú cestu než akou chodí väčšina turistov. Zo začiatku sme si síce mysleli že nás vedie niekde, kde má svoje miestečko kde by nás chcel spracovať na kožu pripadne iné polotovary, ale nakoniec všetko dobre dopadlo. Koniec koncov, asi by som to tu nepísal :D Tu je jeho vizitka, kľudne mu volajte, píšte sms, whatsapp a dohodnite sa s ním :)

viyitka guide

Takže nás viedol tajnou cestou, celkom dlhou ale hlavne sme videli parádnu scenériu okolitých skál a krajiny, stálo to za tých 30JOD ktoré si vypýtal (aj sme sa snažili zjednať ale nespustil ani dinár). Stále sme rozmýšľali kde nás táto cesta “vypľuje” ale to kde sme skončili sme nečakali. Vyšli sme na skale nad najznámejším miestom Petry. Pokladnicou. Už automaticky navrhol že nás pofotí. A aj po ceste si nás pár krát poukladal so slovami “nice photo here.” Kúpili sme si nejaké magnetky, ja som si kúpil šatku, nech zapadnem a zaviedol nás cestičkou dolu k pokladnici, kde sme sa rozlúčili a šli obzerať ďalšie lokality Petry. Videli sme len veci relatívne kúsok od seba, čiže amfiteáter, kráľovské hrobky a nejaké obydlia. Monastery sme žiaľ už časovo nestíhali, pretože sme mali objednanú 5 hodinovú tour vo Wadi Rum s prespaním a cesta z Petry bola dlhá.

Petra

Cestou sme videli veterné mlyny. “Nič zaujímavé” poviete si. Bola by to pravda, keby neboli tak obrovské a ešte k tomu vytŕčali spoza kopca, miestami mi to pripomínalo Stranger Things, Thessalhydru. Kto nevie - Google :D

Cesta trvala okolo 1,5 hodiny. Skoro som odtrhol nápravu na jednom z ich úžasných (ne)označených spomaľovačov, a ešte sa schovával v tieni, úžasné combo. Cestou sa nás snažili nalákať samozvaný sprevádzači na tour, na to si dajte pozor. Keď máte objednanú tour popredu a viete kam máte ísť, choďte tam a nenechajte sa zastaviť nikým, budú sa o to snažiť.

Tak sme dorazili do kancelárie kde sme nastúpili na jeep a vyrazili do púšte. Povozili nás po rôznych zaujímavých miestach, čosi nám sprievodca aj porozprával o histórii, ukázal pôvodnú arabčinu a “obrázky” vyryté do skál. Väčšina zastávok je pri “stánkoch” so suvenírmi kde si viete kúpiť mydlá, beduínsky čaj a rôzne iné maličkosti. Absolvovali sme aj sandboarding na čo som sa tešil asi najviac. Videli sme mini ťavy aj úžasný západ slnka. Večer sme mali v kempe kultúru. Typické Beduínske pohostenie, my sme to volali “tela zo zeme”. Čo ma trošku mrzelo bolo to, že sme mali kuracie mäso ale pokiaľ viem, tak typické bolo jahňacie (preto tela). Po večeri nám zaspievali, zatancovali, a aj beduínskeho čaju sme sa mohli prepiť.

wadi rum

Veľmi ale ľutujem že som si nezobral foťák, ktorý mám na nočnú oblohu aj so statívom. Na Slovensku nenájdete miesto kde je taká tma, ako vo Wadi Rum. Ideálne miesto pre fotenie nočnej oblohy, startrails či mliečnej dráhy. Človek by ani nepovedal, že je možné uvidieť voľným okom toľko hviezd ako je vidieť práve tam. Aby som si to trochu vychutnal, tak som si ľahol asi na 15 minút von a len tak pozeral na oblohu. Kemp bol hneď pod niekoľko 100m skalou a mesiac bol za ňou, tak ani ten nerušil tmu. Neponocovali sme dlho, keďže nás čakala dlhá cesta spať do Ammánu. Vyrážali sme asi o 8 z kempu na jeepe, vyplatili sme našich sprievodcov a vyrazili rovno spať. Cesta späť, ako to už býva zvykom, ubehla rýchlejšie. Šli sme priamo do auto požičovne, odovzdali sme auto, odviezli nás na letisko v rámci služieb auto požičovne a tým sa náš výlet skončil. Nakúpili sme nejaké miestne sladkosti v “duty free” shope nech minieme zbytok peňazí, výdavok v dolároch (moje prvé doláre :D ). Ako bonus na rozlúčku, lietadlo meškalo cez 2 hodiny takže krásne ukončenie výletu. Ale aj to asi k tomu patrí. Stálo to za to.

Zhrnutie

Letenka - 75€/osoba cez Laudamotion

Auto - požičovňa Monte Carlo 90 JOD vrátane full insurance na 5 dní a s pristavením na letisku (empty to empty, dostanete auto so skoro prázdnou nádržou a tak aj vrátite, pumpa je kúsok) môžem odporučiť, priateľsky prístup - https://www.montecar.com/jordan/ 

Jordanpass - Sú 3 kategórie, podľa toho čo všetko chcete navštíviť si treba vybrať podľa toho čo obsahuje. Ceny sú 70/75/80 JOD na osobu - https://jordanpass.jo

Ubytovanie

Amman - Al Houriat Hotel - 40JOD, 1 noc/ 4 osoby, za danú cenu celkom fajn, hlavne lokalita zaváži, ohrievače sú tam prenosné ale postačí na prespanie, pesonál príjemný a ochotný, jediné čo mi vadilo je že fajčili vo vnútri - https://bit.ly/2mwsXbY

Petra - Sharah Mountains Hotel - 50JOD, 1 noc/4 osoby. Okná netesnili, vo Februári tam ani nie je zrovna teplo v noci takže nič moc. Mierne arogantný personál k ženám, takže tento hotel osobne moc neodporúčam - http://www.sharahmountains.com/en/

Wadi Rum - Bedouin Traditions Camp - 60JOD/osoba (obsahuje 5 hodinovú tour so zastávkami na POI, prespanie v kempe, obed vo forme balíčku, večera vo forme “teľa/kura zo zeme” čaju koľko len chcete v kempe, ráno odvoz naspäť do mesta k autu) - http://wadirumbedouintraditions.com

Toť vše z mojej stranny, ak ste sa dočítali až sem pecka, ak ste preskočili všetko aj tak dobre :D