Kráter Darvaza - „Brána do pekla“ v Turkménsku, bomba pre lovcov instagramových fotiek

Asi najväčším ťahákom Turkménska je "Brána do pekla". Skutočná bomba pre lovcov instagramových fotiek. Večne horiaci kráter uprostred púšte Karakum, najteplejšieho regiónu v celej Centrálnej Ázii. Vo svete je tento kráter známy ako Darvaza.

Kľudne by som ho označil aj ako jedno z najpodivnejších miest na svete. Keď už pre nič iné, do Turkménska sa oplatí ísť práve kvôli Darvaze. So vznikom tohto miesta sa viaže pikantná história.

Kráter s priemerom 70 metrov a hĺbkou 20 metrov

Darvaza, jama s priemerom približne 70 metrov a hĺbkou 20 metrov vznikla v roku 1971. Sovietska výprava objavila v oblasti obrovské zásoby plynu. Počas ťažby sa však pôda pod vrtnou vežou prepadla a pohltila ju. Aby sa predišlo ekologickej katastrofe, zapálili sovietski inžinieri plyn v kráteri v domnienke, že vyhorí v priebehu týždňa. Horí však dodnes. A to neuveriteľnou intenzitou, keď žiaru v noci vidno na kilometre ďaleko.

Darvaza

Darvaza, Turkmenistan

Po celé roky sa objavovali informácie, že kráter Darvaza bude zasypaný. "Niekoľko rokov dozadu ho chcel nechať  zasypať prezident Berdimuhamedow, vraj je to tu nebezpečné", dozvedal som sa od miestnych šoférov. No dodnes sa tak nestalo a dúfam, že ani nestane. Na mňa totiž Darvaza urobila silný dojem. Asi aj preto, že je skutočne uprostred púšte, kde zatiaľ nevyrástli žiadne hotely, lunaparky ani stánky so suvenírmi.

Pohľad v noci je nezabudnuteľný

Dorazili sme sem na terénnych autách a rozložili na táborisku pod holým nebom. Kto chcel, mohol spať pod širákom alebo v jurte. Nevedie sem žiadna riadne značená ani asfaltová cesta, naokolo bolo iba zopár skupiniek v stanoch. Neďaleko sú menšie kopce, odkiaľ je na kráter monumentálny výhľad. Najmä pohľad v noci je nezabudnuteľný.

Jozef Terem, Darvaza

Jozef Terem, Darvaza

Na nezaplatenie je aj skutočnosť, že tu zatiaľ neexistujú žiadne pravidlá, obmedzenia, ani ploty. Teda presnejšie, je tu malé zábradlie o ktoré sa možno oprieť. Postavili ho vraj pod vplyvom udalostí, keď do krátera spadli väčšinou podgurážení návštevníci.

Domáci večer pri ohni rozpovedali historku, ako do krátera spadol človek a niekoľko hodín sa dokázal udržať na kamennej plošine, z ktorej sa ho podarilo zachrániť. Musel mať obrovské šťastie. Mohol som tak ísť úplne až na okraj krátera a dostal sa tak na dosah spaľujúcej horúčavy. Keď zavial vietor smerom ku mne, skoro mi vlasy oškvarilo.

O našej ceste po Turkménsku si môžeš prečítať v článkoch: 

Darvaza, Turkmenistan

Darvaza, Turkmenistan

Deň Pobedy

Dodnes si pamätám, prišli sme sem presne 8. mája poobede. Deň nato, 9. mája sa totiž v Rusku a jeho satelitoch oslavuje Deň víťazstva. Večer sme posedeli pri ohni, rozprávali zážitky a ako to už býva, degustovali miestny koňak. V skorých hodinách ma zobudil hlasný zvuk autorádia, z ktorého na plne decibeli vyhrávala ruská pesnička "Deň Pobedy" - Deň víťazstva. Šofér sa škeril. Kráter Darvaza bol nezabudnuteľný zážitok.