Kúpele Korytnica sú dnes miestom duchov a ideálnym cieľom pre milovníkov URBEXu

Mnohí si ešte pamätáte kúpele Korytnica, ktoré sa nachádzajú na frekventovanej ceste medzi Ružomberkom a horských priechodom Donovaly. V súčasnosti kúpele roky chátrajú. No vďaka tomu, že to v nich vyzerá, akoby ľudia vymreli zo dňa na deň, stávajú sa kúpele Korytnica čoraz častejším cieľom návštev najmä milovníkov URBEXu

kupele korytnica

kupele korytnica

Podobne ako v Černobyle

Dnes to v Korytnici vyzerá podobne ako v Černobyle, akoby tu život zastal zo dňa na deň. Roky starý nápojový lístok je stále na stole, rovnako ako kultúrny program z roku 1996.

Papierové poháre odložené na parapete okna, fľaša od koly na barovom pulte, slávna kaviareň s názvom Espresso akoby čakala na hostí... Vyzerá to tu tak, že ľudia narýchlo miesto opustili a už sa viac nikto nevrátil. Dnes sú kúpele Korytnica mestom duchov. 

kupele korytnica

kupele korytnica

kupele korytnica

kupele korytnica

Zašlú slávu tohto miesta pripomínajú dodnes aspoň pramene minerálnej vody, ktorú si možno načapovať do fliaš. Túto možnosť hojne využívajú najmä obyvatelia z okolia. Inak, obnova kúpeľov je zrejme v nedohľadne. Budovy sú schátrané, na ich záchranu je pravdepodobne už neskoro. Zároveň sú však chránené, čím vzniká zamotaná situácia. 

Aj na tomto mieste sa však nachádza oáza, kde sa môžete najesť a ubytovať - penzión Svätopluk. Penzión poskytuje ubytovanie až pre 148 osôb. A dokonca, popri izbách s vlastnou kúpeľňou je k dispozícii aj 28-lôžková turistická časť!

Viac informácii na: https://hotelkorytnica.sk/

penzion svatopluk

kupele korytnica

Čo je to URBEX?

Treba upozorniť, že vstup do schátraných objektov je na vlastnú zodpovednosť. Trámy sú prehnité, hrozí nebezpečenstvo úrazu.  A na záver ešte pripomeňme, čo je to vlastne URBEX. 

Tu je stručná charakteristika, ktorú sme čerpali zo stránky nahrane.org:

"Urban exploration (skrátene urbex) je pojem, ktorý označuje súkromný prieskum verejne alebo oficiálne neprístupných objektov a zariadení vytvorených ľuďmi najmä v mestách. Je prienikom medzi „archeológiou“, fotografovaním interiérov nevyužívanej architektúry, zábavou, či adrenalínovým športom. Medzi skúmané objekty patria najmä katakomby, staré nepoužívané budovy, kanalizácia, staré továrne, strechy, kostoly, nemocnice, tunely, mosty a podobne."

  • Za fotky ďakujeme: Michal Bednárik

kupele korytnica

kupele korytnica