Letné zážitky v Prahe

Leto je ideálnym časom na cestovanie a ten, kto zavíta do Prahy, si môže prehliadku jej hlavných turistických lákadiel spestriť osviežením pri vode či aktivitami, ktoré sú typické pre toto ročné obdobie.

Predpovede počasia sľubujú horúce leto, našťastie v Prahe nájdete veľa miest, kam sa pred horúcim slnkom ukryť. Máte radi vodné športy, prechádzky, romantické plavby po rieke alebo milujete festivaly? Potom je letná Praha tá pravá destinácia pre vašu dovolenku. A čo vlastne môže byť lepšie ako zažiť leto v stovežatej Prahe?

Praha pri vode

Hoci je Praha veľkomesto, nájdete tu niekoľko kúpalísk, kde vám aj pri horúcich letných dňoch bude príjemne. Biotopové kúpalisko v Radotíne na juhozápadnom okraji Prahy je síce umelá vodná nádrž, ale jej vzhľad je prírodný a navyše sa čistí biologicky – bez chémie, iba pomocou rastlín a ekosystémov vo filtračných lagúnach. Kúpanie tu je tak vhodné nielen pre rodiny s malými deťmi, ale aj pre alergikov.

Ďalšie obľúbené kúpalisko Džbán nájdete na okraji Prahy 6 vedľa prírodnej rezervácie Divoká Šárka. Deň si môžete spestriť zapožičaním loďky a rôznymi športami – plážovým volejbalom, futbalom či frisbee. Bazén v Podolí neďaleko centra je pražská klasika, preto tam býva dosť plno, aj keď sa môžete kúpať v dvoch vonkajších bazénoch.

Neďaleko odtiaľ priamo pri Vltave sú preslávené Žlté kúpele, ktoré slúžia ako relaxačné miesto pre ľudí všetkých vekových kategórií. Okrem kúpania tu nájdete beachvolejbalové kurty, nohejbal, osem ihrísk na pétanque, stolný tenis, loďky, vodné bicykle, dračie lode i obrie šachy. Požičať si tu môžete aj lodičku či vodné bicykle a môžete vyraziť na krásnu plavbu po Vltave. Ak si sami na vodný bicykel netrúfnete, môžete využiť aj pražské sezónne prívozy spájajúce pravý a ľavý breh Vltavy. Stačí vám na to len lístok na MHD a môžete si vychutnať plavbu po Vltave v centre i na okraji Prahy. A až sa doplavíte napríklad na Dvořákovo nábrežie, navštívte loď Pivovar. Ako názov napovedá, táto loď je doslova plná piva. Môžete tu ochutnať nielen vyhlásené české pivo, ale aj vynikajúcu staročeskú kuchyňu.

Praha

Praha na prechádzke

S horúcim slnkom nad hlavou sa po pražských pamiatkach nechodí veľmi komfortne, a preto iste príde vhod prechádzka po pražských ostrovoch. S deťmi sa určite vyberte na Detský ostrov. Ako názov napovedá, na ostrove sa nachádza komplex detských ihrísk.

Slovanský ostrov neďaleko Národného divadla zase láka do legendárnej výstavnej siene Mánes, prípadne si tu môžete prezrieť vodárenskú vežu.

Strelecký ostrov a Kampa sú ako stvorené na romantické prechádzky. Oázou pokoja a relaxácie je Kráľovská obora, ľudovo park Stromovka v susedstve holešovického Výstaviska. Je to najväčší pražský mestský park a okrem množstva cestičiek tu nájdete päť rybníkov a náučný chodník. Detskými ihriskami sa môžu pochváliť Riegrove sady na Vinohradoch.

Praha

Praha v akcii

Praha je v lete plná podujatí a bola by škoda nejaké z nich nenavštíviť. Až do začiatku septembra bude žiť Anežský kláštor v Starom Meste umením, hudbou, filmom, divadlom i netradičnými športovými aktivitami. Rozmanitý program letnej sezóny Anežka LIVE! otvára revitalizované záhrady najstaršej budovy Národnej galérie v Prahe, Kláštora sv. Anežky Českej.

  • Vaše kroky by mali zamieriť aj na festival Letní Letná (15. 8. - 2. 9.), ktorý pravidelne priváža do Prahy zahraničné i domáce súbory, ktoré divákov zoznámia s najnovšími trendmi nového cirkusu.

Po celé leto budete mať tiež jedinečnú šancu nahliadnuť do miest, kde sa stretávajú významné osobnosti českej i svetovej politickej scény – do Kramářovej vily, kde sídlia českí premiéri. Tešiť sa môžete na prehliadku interiérov i rozsiahle záhrady s vyhliadkou. Vila bude sprístupnená od apríla do októbra každú sobotu v čase od 9.00 do 16.00 hodiny (okrem 7. júla a 27. októbra) a počas štátnych sviatkov v nedeľu 28. októbra a v sobotu 17. novembra.

Objavujte Česko a vyberte si z viac ako 60 000 možností, kde v Česku stráviť víkend alebo dovolenku. Inšpirujte sa na stránke www.kudyznudy.cz