Lockdown presunul HoryZonty 2020 bližšie k divákom

Vyhlásením výsledkov v sobotu večer vyvrcholil jubilejný 15. ročník Festivalu dobrodružných filmov HoryZonty. Na poslednú chvíľu sa presunul do online prostredia, vďaka čomu si ho po prvýkrát diváci mohli pozrieť priamo v pohodlí svojho domova, a to nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Trojdňový festivalový online program odštartoval vo štvrtok 5. novembra 2020 filmom Rastislava Hatiara „Nechcený autoportrét“ a pokračoval až do neskorého sobotného večera. Celkovo organizátori pripravili päť trojhodinových filmových blokov, v rámci ktorých premietli 18 slovenských a dvanásť zahraničných snímok, tri štúdiové rozhovory s hosťami a „dokrútky“, ktorými oživili filmové projekcie. Vďaka rôznorodosti filmov si na festivale každý divák mohol nájsť ten svoj najlepší. Filmovými hrdinami boli nielen špičkoví športovci, ale aj bežní ľudia, ktorým nechýba odvaha a chuť spoznávať nové miesta a podeliť sa o svoje zážitky a emócie. Vo filmoch rezonovali outdoorové športy – horolezectvo, lyžovanie, horská cyklistika, beh, kaňoning, či slacklining. V improvizovanom festivalovom štúdiu organizátori privítali niekoľko hostí, medzi nimi filmárov Viliama Bendíka a Adama Lisého, ultrabežca Mariána Priadku, cestovateľa a bádateľa Petra Becka Ondrejoviča a trenčianskeho horolezca Jaroslava Dutku.

Do súťaže neprofesionálnych filmov bolo zaslaných rekordných 30 snímok

Filmová porota v zložení Peter Kotrha, Zuzana Burianová a Michal Chmeliar vyberala zo 14-tich snímok, ktoré postúpili do finále. Grand Prix za najlepší festivalový neprofesionálny film získala snímka „Cesta na vrchol“ Petra Lisého. Porotcovia ocenili úprimné zobrazenie veľmi inšpiratívneho príbehu pohodového a skromného ultrabežca Mariána Priadku a jeho až neuveriteľných športových výkonov. Cenu poroty festivalu Horyzonty 2020 si odnáša dokumentárny film Viliama Bendíka „Nájdem odvahu“ za výborné technické a dramaturgické spracovanie témy cesty SNP, ako aj za historické presahy s autentickými výpoveďami súčasníkov SNP. Film Viliama Bendíka svojím spracovaním a posolstvom zarezonoval aj v diváckej obci a na festivale získal aj Cenu divákov. Svojho víťaza našla aj cena Slovensko vo filme. Porota sa ju rozhodla udeliť režisérke Katke Tekeľovej za snímku „Šanca Prežiť“, ktorá pôsobivo zobrazuje emotívne príbehy a vzťahy ľudí a zvierat s posolstvom ochrany slovenskej prírody na záchrannej stanici v Zázrivej.

Fotoporota zasadala po prvýkrát na diaľku

Na HoryZontoch sa opäť oceňovali aj fotografie. Fotoporota v zložení Erika Melišová, Pavol Dian a Zuzana Jargašová vyberala z 230 prijatých fotografií. „Viem, že témou Slovenský živel, sme tento rok obmedzili okruh fotografií, no za daných okolností sme chceli povzbudiť k nájdeniu krásy a dobrodružstva práve z našich končín,“ vysvetľuje zámer súťaže Zuzana Jargašová. Prihliadajúc na tohtoročnú tému porotcovia vybrali 40 snímok. Hlavnú cenu, Grand Prix, získal Filip Hrebenda za snímku "Cesta za svetlom", ktorá podľa poroty nielen lahodí oku, ale aj najviac vystihuje ducha HoryZontov: „Nie je statická, krásne zachytáva pohyb a aj ten "živel",“ zdôvodňuje výber poroty jej členka Erika Melišová. Ďalšie ocenenia si za svoje fotografie z festivalu odnášajú aj Kurt Konrád, Andrej Belovežčík a Vladimíra Mizeráková. Všetky fotografie, ktoré postúpili do finále, sú k dispozícii k nahliadnutiu na stránke festivalu. Súčasťou festivalu bola aj študentská umelecká súťaž, organizovaná v rámci podujatí sekcie Umenie a šport v živote zdravotne postihnutých, z ktorých niektoré sú naplánované po uvoľnení aktuálne platných opatrení.

Festival si pozreli diváci v desiatich krajinách sveta

Festival HoryZonty má za sebou pätnásty ročník. Divácku účasť je možné odhadnúť len ťažko, keďže počet sledujúcich divákov mohol byť vďaka online premietaniu niekoľkonásobne vyšší ako počet predaných lístkov. Hoci organizátorom chýba bezprostredná spätná väzba, ktorú poznajú z projekcií v kinosále, veria, že naplnili očakávania svojich verných, aj úplne nových divákov. „Prvé ohlasy, ktoré dostávame cez internet sú veľmi dobré. Sledovali nás ľudia z rôznych miest Slovenska a Čiech, no festival si pozreli aj v Rakúsku, Švajčiarsku, Belgicku, Francúzsku, Nórsku, na Islande, ba dokonca aj v Austrálii,“ uvádza riaditeľka podujatia Mária Dutková. „Snažili sme sa spraviť maximum toho, čo bolo možné v rýchlo sa meniacej situácii. Lockdown nás prinútil hľadať úplne nové riešenia a zisťovať, aké máme možnosti. Učili sme sa za pochodu, zo dňa na deň sme sa presunuli do improvizovaného nahrávacieho štúdia, veľa sme komunikovali s technikmi... Bolo to rýchle, no veríme, že sa HoryZonty páčili aj v tejto pre nás absolútne novej podobe.“

Dosiaľ posledný, pätnásty ročník Festivalu dobrodružných filmov HoryZonty sa uskutočnil aj vďaka podpore Mesta Trenčín, Trenčianskeho samosprávneho kraja, Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Audiovizuálneho fondu a ďalších partnerov.