Lovci čiernych dier alebo čierne diery najväčšie záhady vesmíru

Čierne diery zatiaľ nikdy neboli dokonale opísané, pretože na ich popis vedcom skrátka chýbajú slová. Státe tak ide o jedny z najväčších záhad nami známeho vesmíru. 

Možno ste v poslednej dobe zaznamenali situáciu okolo medzinárodného tímu vedcov vedenom čínskymi astronautmi, ktorí mali objaviť čiernu dieru s úplne inými vlastnosťami ako majú doposiaľ známe čierne diery.  Ale podľa všetkého sa tento tím len splietol a hmotnejšia čierna diera sa priamo v našej galaxii najskôr nekoná. V samotnej Mliečnej dráhe sa pritom nachádzajú stovky miliónov čiernych dier. Všeobecne sa jedná o hmotný objekt, ktorého gravitačné pole je v určitej oblasti časopriestoru výrazne silnejšie ako u iných objektov. Z tohto dôvodu ju nemôže vôbec nič opustiť a keď píšeme, že nič, myslíme tým doslova nič, ani napríklad svetlo.

Prvá skutočná fotografia čiernej diery sa na svetle sveta objavila len tento rok. Tím expertov ju predstavil na tlačovej konferencii začiatkom apríla. Vďaka záberu, na ktorom sa podieľali astronómovia z celého sveta, sa na tieto objekty „vrhá viac svetla“ a budeme ich môcť konkrétnejšie a detailnejšie skúmať.  Až čas ukáže, aké zaujímavosti sa na túto významnú správu „nalepia“.

black hole

black hole

Medzinárodné vedecké zoskupenie, ktoré fotografiu vytvorilo, sledoval štáb televízie BBC, ktorý mu bol so svojimi kamerami v pätách celé dva roky. Vďaka tomu vznikol unikátny dokumentárny film Lovci čiernych dier (How to See a Black Hole), ktorý  poukazuje na to, o aký technologicky monumentálny počin sa jednalo. K obstaraniu jediného prelomového snímku totiž bolo treba vytvoriť regulačnú globálnu sieť teleskopov pomenovanú ako Event Horizon Telescope, ktorá je tvorená z piatich základných súčastí. Tie sa okrem Havaju a Mexika nachádzajú aj na Južnom póle.

Snímok čiernej diery by mohol prepísať chápanie Einsteinovej teórie relativity. Išlo by o prvé dielo, v ktorom by boli tieto vesmírne objekty teoreticky opísané.

  • Na unikátny projekt o čiernych dierach sa môžete pozrieť v najnovšom dokumentárnom filme Lovci čiernych diel na kanále  Viasat Nature 27.12. o 18:55.