Malá ochutnávka čarovného mesta Krakov

4:00 ráno a my štartujeme do Krakova. Uplynulé mrazivé dni priniesli aj sneh. Škoda len, že sa nám akurát počas tohto jednodňového výletu  oteplilo. Tešili sme sa na zasneženú históriu v centre mesta. Ale aspoň sme nezmrzli.

Mesto kráľov i draka

Premávka pred sviatkami býva nevyspytateľná a tak sme dali prednosť pred autom novučičkému autobusu CK DAKA, ktorý vyrazil na svoju premiérovú cestu. Jeho prvým cieľom je práve malebné poľské mesto Krakov.

A sme tu! Prechádzkou po nábreží rieky Visla prichádzame k soche draka chrliaceho skutočný oheň. Podľa jednej z legiend žil na Wawelskom kopci, na ktorom sa dnes týči známy Wawelský hrad. Hrôzovládu draka zastavila až malá lož synov kráľa Kraka - Lecha a Kraka II. Hladnému drakovi podstrčili ovčiu kožu naplnenú sírou. Smäd, ktorý ho prepadol sa snažil uhasiť vodou z rieky. Pil a pil, až mu brucho spálené sírou puklo.

Lech sa však o zásluhy s bratom deliť nechcel a tak ho zabil. Kráľa presvedčil, že za jeho smrť môže drak. Lož však vyšla na povrch a Lech bol z mesta vyhnaný. Na počesť mladšieho brata bolo mesto pomenované na dnešný Krakov.

Krakov drak
Wawelský drak

 

  • Spomínaný hrad Wawel a jeho katedrála sv. Stanislava za návštevu určite stoja. Hrad bol viac ako 500 rokov sídlom poľských kráľov. Symbolom politickej moci a kultúrneho centra ostal ale aj po tom, ako sa hlavým mestom stala Varšava.

Interiér hradu tvorí múzeum s niekoľkými expozíciami. Kráľovské komnaty, zbrojnice, pokladnice či nádherné tapisérie zdobiace steny sú národným bohatstvom. Niet sa čo čudovať, že sa hrad dostal na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO.

Wawel hrad
Wawelský hrad s katedrálou

Tisíce svetielok námestia Rynek Glowny

  • Kráľovskou cestou sa z hradu pomaly presúvame na Hlavné námestie – Rynek Glowny. Ide o najväčie stredoveké námestie v Strednej Európe.

Len čo zapadne slnko a svet sa ponorí do tmy, námestie zažiari tisíckami svetielok (hlavne počas adventu). Uličky pomedzi malebné vianočné stánky pomaly zapĺňajú veľkí i malí.

Vôňu údenín a syrov cítiť už z diaľky. My však máme chuť na čosi sladké. Tentokrát to nie sú typické krowky, ktoré tu samozrejme nesmú chýbať. Láka nás sladká vôňa churros – sladkostí z výprážaného cesta. K tomu karamel, čokoláda či nutela a nám sa hneď zažiada čosi na pitie. Varené vínko? Nie, ja som si tentokrát vybrala iný horúci nápoj. Príjemná chuť silného jablkovo-škoricovo-zázvorového čaju ma dostala. A tak padol aj druhý, tretí, či štvrtý pohár.

Rynek Glowny
Hlavné námestie - Rynek Glowny

 

Grilované mäsové špeciality obchádzame. Hľadáme čosi iné, tradičné, poľské. Kapustová polievka bigos, cviklový vývar či žurek z kvasenej ražnej múky znejú lákavo. K tomu mäsové pirohy a dnes už nemusíme nič jesť.

Námestie však má čo ponúknuť i mimo adventu. V jeho strede sa nachádza renesančná budova Sukienice, ktorá kedysi plnila funkciu tržnice so súknom. Dnes sa v jej interiéri nachádzajú stánky a obchodíky rozmanitých farieb.

Ak túžite len tak kdesi sedieť a nasávať atmosféru, reštaurácie lemujúce námestie sú pre Vás skvelou voľbou. Výhľad na okolité stredoveké domy bohatých mešťanov či gotický Mariánsky kostol s jedinečným vyrezávaným dreveným oltárom Vás na chvíľočku prenesú o pár storočí späť.

Rynek Glowny
Mariánsky kostol

Jeden deň na Krakov nestačí

Krakov to nie je len historické centrum a jeho blízke okolie. Bohatá história mesta sa odzrkadlila aj v množstve múzeí, ktorými je popretkávané. Za zmienku určite stojí napríklad Poľské letecké múzeum pýšiace sa zbierkou viac ako 200 historických lietadiel vrátane veľmi vzácnych kúskov z vojnových čias.

Ak máte chuť na oddych v lone prírody, určite Vás poteší prechádzka v jednom z najväčších Krakowských parkov – Planty park. Na ploche 21 000 m² môžete objavovať krásu až 30tich menších záhrad rôzneho štýlu.

Zaujímavým zážitkom je návšteva soľnej bane. Krakov ponúka hneď dve. Väčšia, známejšia a navštevovanejšia baňa Wieliczka ročne privíta viac ako milión zvedavcov. V rámci okruhu dlhého 3.5 kilometra zdoláta viac ako 800 schodov. Ak túžite aj po troche zábavy, môžete si zaplatiť  tzv. banícku verziu trasy. V špeciálnom baníckom oblečení, s prilbou na hlave a baterkou v ruke Vás do bane zvezie výťah. Späť na povrch už ale musíte po svojich. Cestou nahor si môžete vyskúšať vysekávanie soli z tvrdých skál. Presne tak, ako sa to robilo v minulosti.

Okrem fárania uvidíte v jednotlivých miestnostiach i sochy velikánov poľských dejín, výstavu minerálov a môžete zažiť aj 5D kino.

Wieliczka
Soľná baňa Wieliczka

 

Druhá soľná baňa – Bochnia – vzdialená 40 km od Krakova je o čosi menšia, ale tiež veľmi zaujímavá a ponúka i jazdu banským vláčikom.

Smutnú časť poľských dejín nám pripomína koncentračný tábor Osvienčim postavený v blízkosti mesta. Jeho prehliadkou si môžete pripomenúť históriu, na ktorú by sa nemalo nikdy zabudnúť...

Dôvodov na návštevu Krakova je ozaj veľa. Malý či veľký, mladý či starý, každý si v ňom môže nájsť to svoje. Ak máte s kým, môžete sa vyzbierať do auta a ísť sem individuálne. My sme však s kamarátkou dali tentokrát prednosť pohodliu v rámci výletu do Krakova s CK DAKA za 22 euro, no neber to :)

Naša krátka ochutnávka bola však len akýmsi predjedlom a ďalšiu návštevu si určite nenechám ujsť.