Maldivy | Šesť dní v skutočnom raji

Chcela som vypadnúť z nekončiacej šedivej zimy do trópov. Mojím snom bola Srí Lanka. A keby sa k tomu náhodou pritrafila letenka na neďaleké Maldivy, bolo by to ideálne. Samozrejme, bez cestovky a tisícok eur.

Pozbieralo sa nás šesť, ochotných vyraziť za dobrodružstvom. Stačilo len číhať na výhodné letenky. Podarilo sa, našli sme letenky za 600 eur s perfektnou spoločnosťou Qatar Airways a pokračovaním s tiež nie najhoršími Sri Lankan Airlines. Vybrali sme si to v kombinácii s neďalekými Maldivami. Po kúpe pre šesť ľudí sa začalo veľké plánovanie, rozpísanie itinerára, pozeranie ubytiek a množstva recenzií. Príjemná časť, aspoň pre mňa, keďže milujem plánovanie a zariaďovanie. :)

Prvá chvíľa neistoty nastala pri prezretí letenky na Maldivy. Musím sa priznať, že tie som nemala až tak naštudované dopredu. Miesto, kde sme mali letieť, bolo 500 km vzdialené od hlavného mesta Male, kde je veľké množstvo guesthouse-ov pre obyčajných smrteľníkov. A o ostrove Gan nebolo veľa blogov, keďže donedávna tam lietali len vnútroštátne lety.

  • Popravde, na Maldivy som sa nejako netešila a po prečítaní niektorých blogov o tom, aké sú špinavé a o ničom s výnimkou drahého rezortu na súkromnom ostrove, moje očakávania boli ešte menšie.

Našli sme však rezort (Equator Village) neďaleko maličkého letiska na lokálnom ostrove, na ktorý neboli zlé recenzie a cena bola prijateľná.

Cesta s príjemným medzipristátím v Dohe

Cestovali sme z Budapešti, kde sme strávili jednu noc neďaleko centra a prezreli si aj mesto. Po piatich hodinách v lietadle, s dobrým jedlom a príjemnou obsluhou, sme pristáli v Dohe. Vítala nás jar, teplomer ukazoval okolo 20 stupňov. Do nasledujúceho letu šme mali čas 6 hodín a batožina nám šla priamo na Gan, tak sme stihli trojhodinovú tour po Dohe. Vyšlo to približne 9 eur na osobu.

  • Doha je krásne, bohaté mesto, ale tri hodiny naň určite nestačili. Na trhu Souq Waqif sme mali 20 minút času a tak sme si užili pravú arabskú atmosféru.

Potom nasledoval nočný let do Colomba so Sri Lankan Airlines a odtiaľ sme sa prepravili za necelé 2 hodiny na Maldivy. Pri výstupe z lietadla ma horúce slnko ma úplne oslepilo, no bol to úžasný pocit. Po prechode bezpečnostnou kontrolu, kde nám odobrali odtlačky prstov a odovzdali sme papiere (základné údaje a názov ubytovania, neplatili sme nič), ktoré sme vyplnili po prílete v letiskovej hale, sme uvideli začiatok raja. Už pred letiskom nás vítal krásny pohľad na šíre more a palmy.

Rezort sa nachádza asi 15 minút pešej chôdze od letiska. Dalo sa doň prepraviť aj za 6 dolárov na osobu, ale po hodinách sedenia v lietadle sme menšiu prechádzku uvítali. V rezorte nás milo privítali, odovzdali certifikát prekročenia rovníka (nachádzali sme sa tesne pod ním), a dali si welcome drink. Ubytovali sme sa v domčekoch vedľa seba. Všade to krásne voňalo. A potom sa začalo užívať. Výhľad na nekonečný oceán, kúpanie v bazéne. Nedokázala som uveriť, že to je skutočnosť.

Skvelé jedlo v rezorte, alkohol a slabá reštika

Jedlo bolo super, mali sme na výber zo švédskych stolov aj európsku kuchyňu, a samozrejme vždy boli v ponuke nejaké ich špecialitky. Ryby na rôzne spôsoby sme jedli každý deň. Najprv sme mali zaplatenú len polpenziu, ale po prepočítaní výhod spojených s all inclusive (výlety, nápoje, požičanie bicyklov) bolo výhodnejšie dokúpiť si all inclusive (20eur na deň/osoba).

  • Čo sa týka alkoholu, bol dostupný, keďže to bol rezort. Maldivčania kvôli vierovyznaniu nemôžu alkohol ani nalievať a preto pri bare väčšinou robia Srí Lančania.

Čo sa týka lokálnych reštík, ceny sú porovnateľné so Slovenskom. My sme však dobrú skúsenosť s lokálnou reštauráciou nemali. Odporučil nám ju miestny z obchodu zo suvenírov. Bola poloprázdna a čašník bol milý až do nášho odchodu, kedy sa nedokázal ani len odzdraviť a ignoroval nás. Možno dostal primalý tringelt. Ani jedlo nebolo popravde nič moc. Naozaj sa oplatilo viac stravovať v rezorte.

Výlety na bicykloch, delfíny a opustený ostrov

Nepatríme medzi ľudí, ktorí si predstavujú užívanie dovolenky len ležaním na pláží, popíjaním drinkov a prejedaním sa. A tu bolo možností viac než dosť. Ostrov, na ktorom sme bývali, bol poprepájaný cestou s ďalšími ostrovmi (cca 21km).

  • A tak sme si požičali bicykle a v jeden horúci slnečný deň sme prešli až na najsevernejší ostrov Hithadhoo /Hitadú/.

Videli sme neskutočne nádhernú tyrkysovú vodu, vysoké dokonalé palmy, užívali sme si pohľad na magický oceán. Bohužiaľ, nedalo sa nevšimnúť si smeti pohodené v kríkoch neďaleko dokonalej scenérie... Dokonca sme videli policajta, ktorý z motorky vyhodil vrece plné odpadu do trávy.

Ďalším výletom bol výlet za delfínmi, na ktoré sme sa veľmi tešili. Minimálny počet ľudí na výlet bol šesť, a keďže nás bolo akurát, podarilo sa nám byť na lodi bez cudzích ľudí. Delfíny nás úplne očarili. Hodiny sme si užívali pohľad na ne, vyhrievajúc sa na horúcom slnku.

  • Ale najkrajší zážitok ešte len na nás čakal. Celodenný výlet na lokálny ostrov Meedhoo /Mídú/ a opustený ostrovček, spojený s obedom na ostrove.

Na šíre more sme vyrazili na lodi, za ktorou sme ťahali menší motorový čln. Najprv sme so sprievodkyňou z hotela absolvovali prehliadku ostrova Meedhoo. Videli sme aj cintorín, kde pred mnohými rokmi pochovávali kráľovskú budhistickú rodinu (obyvateľstvo ešte nebolo úplne moslimské). Náhrobné kamene boli rôznej výšky, ich výška závisela od veku, ktorého sa ľudia dožili. Väčšina z nich bola veľmi nízka. Na ostrove panoval pokoj a poriadok.

Potom nasledoval opustený ostrovček. Uprostred mora naša loď zastala a presunuli sme sa do člna, ktorý nás odviezol na ostrov. Voda bola priezračná, voľným okom sme videli plávajúce rybičky. Dokonalé miesto na šnorchlovanie. Na ostrove nám na ohni zohriali výborné jedlo, ktoré sme sediac v piesku zjedli. Pobudli sme tu niekoľko hodín a do rezortu sme sa vrátili až večer.

Pravidlá obliekania a priateľskí ľudia

  • Maldivy majú len jedno náboženstvo. Islam. Pravidlá, ktoré z toho vyplývajú, treba dodržiavať.

Medzi miestnymi ľuďmi by ženy mali mať zahalené ramená a kolená. Niekedy sme sa však vybrali na bicykloch aj v šortkách a nijaký problém to nebol. Na výlete na lokálny ostrov nám sprievodkyňa dokonca odobrila šaty, ktoré boli dosť vysoko nad kolenami. Na prechádzky po dedinách odporúčame ísť podľa ich pravidiel, ušetríte sa nepríjemnému okukávaniu od domácich. Päťkrát do dňa, začínajúc piatou hodinou ráno, sa z blízkej mešity cez reproduktory niesla modlitba. Prvé ráno nás to pekne vyľakalo.

Cez deň, keď praží slnko, je väčšina ľudí schovaných v budovách. Podvečer sme stretávali množstvá bežiacich ľudí, ako aj mužov i žien idúcich si pokojným tempom na motorečkách. Videli sme deti, hrajúce sa futbal, ktoré na nás za tmy z bezpečnej vzdialenosti pokrikovali: „F*ck you white people!“

  • Inak boli Maldivčania celkom milí, ochotní a priateľskí.

Na ostrove sa nachádza pár obchodíkov so suvenírmi so širokou ponukou. Jeden z majiteľov chodil po ostrove na motorke a keď zbadal turistov, lákal ich k nemu nakúpiť. Pozor si treba dávať na doláre, ktoré vám po nákupe vydajú. Roztrhané bankovky nikde neberú, ale vydajú vám ich radi.

Šesť dní ubehlo neuveriteľne rýchlo. Odniesli sme si množstvo zážitkov a krásnych spomienok. Maldivy sú skutočným rajom!