Mišo Tlelka lovil zážitky až na Kamčatke

Mišo Tlelka je mne osobne štýlom svojho cestovania veľmi sympatický. Ide spontánne, prirodzene a živelne za svojimi snami.  A postupne si ich napĺňa. Nevadí mu fyzická námaha, topánky od blata, spánok v stane alebo pod širákom, ani nepriazeň počasia. Skôr naopak. A tak som s Mišom urobil rozhovor :)

Michal Tlelka

Michal Tlelka

Čav Mišo, medzi tvoje záľuby patrí celkom určite aj cestovanie. Aký spôsob cestovanie preferuješ, všetko vopred detailne plánuješ alebo si dávaš voľnosť a si spontánny?

Ahoj. Moje cestovanie je vždy o úplnej spontánnosti. Neznášam naplánované veci, kedy presne vieš čo v daný deň zažiješ, čo uvidíš. Cestovanie bez plánov má pre mňa obrovské čaro a pevne verím, že ešte pár rokov takto vydržím cestovať. Možno aj navždy.

kamčatka

Dnes je slovíčko "cestovateľ" veľmi obľúbené :) Považuješ sám seba za cestovateľa?

Neviem čo presne znamená slovo cestovateľ. Koľko musí človek cestovať aby sa ním stal? Koľko dní, koľko rokov, koľko prejdených kilometrov? Asi mi to je celkom jedno. Som človek ktorý sa snaží si užívať život a keď sa dá, tak aj za hranicami nášho krásneho Slovenska. Cestovateľom by som sa ale určite nenazval.

Michal tlelka

Veľa ľudí sa pýta, ako zobrať na cestovanie peniaze a čas. Ako to riešiš ty osobne?

Keď viem, že vtedy a vtedy mam voľno snažím sa pozerať letenky aby mi vošli rovno do toho dátumu. Pokiaľ to presne nevychádza, snažím sa presvedčiť zamestnávateľa, aby sa to vošlo ;-) Čo sa týka peňazí, tam to už nie je také ružové, ale nebudem sa sťažovať. V súčastnosti, keď sa človek uskromní pri ubytovaní (stan a spací vak ) a jedle ( varí si sám na cestovnom variči), dá sa cestovať za pár desiatok euro. Tí, ktorí sa sťažujú, že nemajú nato peniaze v skutočnosti len nevedia posunúť svoje pohodlie, ktoré majú na Slovensku nastavené veľmi vysoko.

Kemping

Takže súhlasíš s názorom, že nato, aby si vyrazil spoznávať svet, nemusíš byť boháčom, ale stačí si správne zoradiť priority?

Samozrejme. Vždy je to o tom. Ľudia na Slovensku sa majú až veľmi dobre a nevedia si uprieť veci na ktoré sú striktne zvyknutí. Pekný príklad nám dávajú bratia Česi, tí napečú rezne a idú. Vždy je to o tom rozmýšľať ako sa to dá a nie naopak.

kempovanie

Tvoja posledná cesta bola cez Áziu na Kamčatku. Prezraď o nej niečo viac...

V júli som začal cestu v strednej Ázii. Najprv  Kazachstan a potom Kirgizsko. Po tomto krásnom výlete som sa vrátil si vybaviť expresne víza do Ruska a na začiatku augusta začala cesta Ruskom. Z Bratislavy do Moskvy letecky. Odtiaľ 6 dní vo vlaku do Vladivostoku. Tam sme strávili deň a večer nás čakal let na samotný východ nášho krásneho sveta, až na Kamčatku. Tu sme strávili tri neskutočné týždne plné šialených zážitkov.

Michal Tlelka

Michal Tlelka

Ako dlho si cestu plánoval a ako dlho ste boli mimo Slovenska?

V lete som bol len 4 dni doma, čiže okrem týchto dní som bol dva mesiace na cestách po Ázií. Plánoval? Ja neplánujem. Keď natrafím na dobrú letenku, tak ju kúpim a basta. Potom sa uvidí čo sa tam stane.

kamčatka

Bola Kamčatka zatiaľ tvojim vrcholom, čiže najsilnejším zážitkom v porovnaní s predošlými cestami?

Ak Ti mam pravdu povedať nerád porovnávam krajiny, cesty, výlety. Všetky krajiny, miesta na svete, majú svoju krásnu atmosféru, svoje čaro. Takže neviem povedať či je to vrchol. Čo je najsilnejší zážitok? Pre mňa je to asi ten pocit keď prídem domov, lebo milujem nadovšetko naše krásne Slovensko.

Ak by sa ťa niekto spýtal, či je takáto výprava vhodná aj pre začiatočníkov, čo by si odpovedal?

Nech sa páči, ak máte radi prírodu, určite choďte. Kamčatská príroda Vás prijme s otvorenou náručou, len dávajte si asi aj trochu bacha. Ona vie trestať veľmi kruto aj za malé chyby.

Kamčatka

Tvoj najsilnejší zážitok, najcennejšia skúsenosť a naopak, najväčšie sklamanie na tejto ceste?

Najsilnejší? Tých bolo naozaj neúrekom. Možno aj viac ako na 10. klasických dovolenkách. Z top zážitkov ktoré som zažil na Kamčatke môžem spomenúť: určite zážitok z medveďom. Keď sa pozeráte medveďovi priamo do očí zo vzdialenosti asi 3 metre, je to neskutočné.

Medved Kamčatka

Ďalej  by som určite spomenul surfovanie na Kamčatke. Obrovské vlny a v pozadí zasnežené vulkány. Zrazu som sa ocitol na 2,5 m vysokej vlne. V sekunde ma zomlela a robila to pekne dlho. Vyšiel som z oceánu a spamätával som z toho asi pol hodinu. Surfovanie na Kamčatke to bol pre mňa zážitok z radu tých, o ktorých sa človek bojí aj snívať.

surfovanie kamčatka

surfovanie kamčatka

Nemožno, ale aj vynechať momenty kedy sa ráno zobudíte v stane ďaleko v horách. Vyjdete zo stanu, prejdete 10 metrov a ste v prírodnom termálnom prameni, od ktorého je 2 metre zase studený potok, kde sú stovky lososov. Najprv sa vykúpete v horúcej vode a hneď nato sa hodíte k rybkám.

termalne pramene kamčatka

A skoro som zabudol na jedno nezabudnuteľné stretnutie. Schádzame z hôr a zrazu počujem kamoša Slávka ako hovorí z niekym po slovensky. Bolo mi to veľmi čudné a tak som rýchlo pribehol k nemu, že kto to vlastne je. Nebol to nik iný ako naša zlatá Nasťa Kuzminová. Kecali sme s ňou a jej mužom asi pol hodiny. Celý rozhovor bol veľmi príjemný. Akoby sme sa rozprávali so starými kamarátmi ;-) Preto aj toto stretnutie pokladám za jedno z naj zážitkov na tejto ceste. Tých zážitkov bolo celkovo veľmi veľa. O tých už ale skôr na prednáške "Kamčatka: Ďaleká, nespútaná a neuveriteľná" u vás v klubovni Dobrodruh, tuším 17. októbra :) 

kamčatka nasta kuzminova

A to sklamanie?

Asi to, že opäť a opäť som sa presvedčil o tom, že to aký život žije väčšina ľudí na Slovensku je úplne choré. Nevážia si to čo tu máme a ponáhľajú sa za niečím čo ani sami oni nevedia identifikovať. Veľmi ma mrzí, že v tak krásnej a perspektívnej krajine žije toľko zadubených ľudí do seba. Na čele s tými, ktorí nám aj vládnu.

kamčatka

Čo by si na záver odkázal čitateľom Dobrodruha...

Ak máte sny, choďte za nimi. Život je príliš krátky nato, aby ste ich nechali len tak stratiť sa...