Mojich 10 novozélandských srdcoviek

Či už sa človek rozhodne pre prieskum Nového Zélandu po súši, z vtáčej perspektívy alebo z vodnej hladiny, jedno je isté, rozmanitosť a krása miestnej prírody ho nenechá chladným. Nový Zéland toho vie na malej ploche ponúknuť naozaj veľa. Tu je mojich 10 NAJ srdcoviek z tejto krásnej krajiny.

Hobitton Movie Set (Matamata)

Fanúšik či nefanúšik, myslím, že táto lokalita nenechá chladného nikoho, je to jednoducho rozprávka naživo. Pre fanúšikov J.R.R. Tolkiena je to úplné „must-see“, krásna ukážka toho, čo môže vzniknúť, keď sa spojí umelecký talent, cit pre detail a veľké odhodlanie. Najlepší čas na návštevu je za pekného slnečného dňa resp. tesne pred západom Slnka (ideálne v kombinácii).

Hobitton Movie Set

Rotorua a okolie

„Mesto síry“ alebo „Vegas“, ako mu zvyknú hovoriť miestni, toho ponúka na malej ploche naozaj veľa... 15 jazier, geotermálne parky v meste, respektíve v jeho okolí, kilometre cyklistických trás pre milovníkov offroadu, kultúrne predstavenia pôvodných obyvateľov krajiny, Maorov, alebo napr. nadzemný chodník, ktorý vás prevedie pomedzi pôsobivé sekvoje.

Rotorua

 Tongariro Alpine Crossing (Národný Park Tongariro)

V národnom parku Tongariro sa nachádzajú tri aktívne sopky a tento veľmi populárny trek vedie rovno okolo dvoch z nich, pričom vrchol jednej je aj súčasťou trasy. Zo sopečného údolia cez mesačnú, vulkanicky aktívnu krajinu, okolo neuveriteľne sfarbených jazier až po zelené kopce. Tento trek ponúka veľmi pestrý a komplexný zážitok pre každého milovníka prírody a turistiky.

Tongariro Alpine Crossing

Národný park Aoraki/Mt Cook

19 štítov s výškou nad 3000 metrov, veľa kratších či dlhších trekov a pekných výhľadov, ale tiež časté straty na životoch spôsobené precenením síl alebo podcenením lavínového rizika. Aj tak by sa dal v skratke charakterizovať národný park pomenovaný po najvyššej hore Nového Zélandu, impozantnom Mount Cook-u, ktorý sa nad parkom, ako jeho strážca, týči do výšky 3 724 metrov.

Národný park Aoraki/Mt Cook

Wanaka a okolie

Príjemné, asi 9 tisícové mestečko, obklopené horami nachádzajúce sa na brehu rovnomenného jazera, ktoré ponúka všetko to, čo by človek od podobnej lokality očakával. Od vodných a adrenalínových športov cez zaujímavé treky v okolí až po široké možnosti ubytovania, reštaurácií a celkového vyžitia. No a samozrejme nemôžem zabudnúť na najfotografovanejší strom v krajine, ikonický „Wanaka Tree“, ktorý sa nachádza priamo v meste.  Na rozdiel od neďalekého Queenstown-u si Wanaka (aspoň zatiaľ) zachováva príjemnú atmosféru, kde na človeka na každom rohu nečíha komercia a davy turistov.

Wanaka

Glenorchy

Asi 45 minút jazdy od rušného a turistami večne preplneného Queenstown-u sa nachádza táto oáza pokoja. Či už si človek chce zajazdiť na koni pod miestnymi horami, vydať sa na niekoľkodňový trek, alebo len hľadá  miesto, kde sa môže v pokoji poprechádzať peknou prírodou, Glenorchy ho určite nesklame.

Glenorchy

Milford Sound (Národný park Fiordland)

Najprístupnejší a zároveň najnavštevovanejší zo 14-tich fjordov v národnom parku Fiordland. Aj keď je to jedna z tých lokalít, kam „idú všetci“, toto miesto má špeciálne čaro, to nemožno poprieť. Východ alebo západ Slnka, pekné slnečné alebo naopak upršané počasie, človeka si podmaní za každých okolností.  Vybrať sa na asi dvojhodinovú plavbu po jeho obvode je potom kapitola sama o sebe. 

Milford Sound

Routeburn Track (Národné parky Fiordland/Mt Aspiring)

So svojimi 32 kilometrami najkratšia z desiatich novozélandských „Great Walks“. Svoju menšiu dĺžku kompenzuje obsahom a celkovou intenzitou, s akou ho návštevníkom servíruje. Malebné jazerá, lesy, majestátne vodopády, sedlá alebo panoramatické výhľady na okolitú krajinu, na Routeburn-e proste nuda nehrozí.

Routeburn Track

Blue Lake (Národný park Nelson Lakes)

Oficiálne najčistejšie jazero na svete, s viditeľnosťou blížiacou sa fyzikálnemu maximu vody ako takej, ukryté hlboko v národnom parku Nelson Lakes. Nevedú k nemu žiadne turistické skratky, kto ho chce vidieť, musí si to poctivo odšľapať. Vítanie nového roka na jeho brehoch radím k najsilnejším zážitkom môjho ročného pobytu v krajine.

Blue Lake

Kaikoura

Neďaleký poloostrov ako aj jeho okolie je domovom širokého spektra živočíchov od albatrosov, tuleňov, delfínov až po vorvane a kosatky, a tak niet divu, že táto lokalita patrí k najobľúbenejším miestam milovníkov morského života. V bezprostrednej blízkosti mestečka sa zároveň nachádzajú majestátne hory, Kaikoura tak má čo ponúknuť nielen z vodnej hladiny, ale aj z brehu. 

Kaikoura

Ak si chcete vypočuť Petrove rozprávanie o Novom Zélande naživo, 13. marca organizujeme s Petrom besedu pod hlavičkou Dobrodruh.sk - 12 mesiacov na tour de Nový Zéland.