Mountains On Stage - francúzsky festival horských filmov už aj na Slovensku

Festival Mountains On Stage sa zrodil v marci 2013. Odvtedy rastie každý rok nielen vo Francúzsku ale aj v Európe. Dvakrát za rok, počas jeho letnej edície v apríli - máji a počas jeho zimnej edície v novembri - decembri prináša Mountains On Stage hory do miest s najlepšími horskými filmami!

Dnes je festival organizovaný v 18 krajinách Európy vo viac ako 120 mestách. Na toto zimné vydanie 2019 očakávame 100 000 divákov. 

Túto zimu uvidíte 5 filmov o lyžovaní, lezení, horolezectve a paraglidingu, ktoré sa odohrávajú od Montblanského masívu cez Himaláje až po kanadský ostrov Baffin. 

Félicité

Autor: Antoine Frioux

Dĺžka: 12 min

Keby hory dokázali hovoriť, čo by asi povedali? Pierre Hourticq, Victor De Le Rue a Jérémie Heitz, ktorí predstavujú elitu súčasného lyžovania a snowboardingu, sa vydali na spoločnú výpravu na strmé svahy Montblanského masívu. Úchvatné zábery nám pomáhajú pochopiť, čo týchto športovcov núti neustále posúvať hranice a preskúmavať hory, ktoré sú krásne a nebezpečné zároveň.

Mountains on stage

Blutch

Autor: Nicolas Alliot

Dĺžka: 37 min

Už ste niekedy počuli o paraglidingovom prelete nad celými Himalájami, ktorý podnikol Jean-Yves Fredriksen? Asi nie, napriek tomu, že je to možno jedno z najpozoruhodnejších dobrodružstiev 21. storočia. Film zachytáva najsilnejšie chvíle tejto štvormesačnej výpravy. Jean-Yves, sám, len v spoločnosti svojho fotoaparátu a huslí, s nami zdieľa svoje radosti, strasti, strach a pochybnosti sprevádzajúce jeho úžasný prelet, počas ktorého musí niekoľkokrát prekonávať nepriazeň osudu. Nádherná krajina, nezabudnuteľné stretnutia, odhodlanie a poézia vytvárajú koktejl, ktorý si musíte vychutnať až do dna.   

Blutch

Coconut Connection

Autor: Sean Villanueva O’Driscoll

Dĺžka: 27 min

Naši najobľúbenejší Belgičania sú späť na plátne s vyváženou kombináciou humoru, lezenia a hudby. Sean Villanueva a Nicolas Favresse sprevádzaní známou alpinistickou skupinou Ragni Di Lecco sa spoločne  vracajú na ostrov Baffin na svoju tretiu expedíciu. Ich cieľom je lezenie nikdy neprelezených viacdĺžkových ciest. Aby sa ale k tým stenám dostali, musia najskôr na lyžiach a kajakoch prekonať zľadovatelé fjordy. Ich spôsob rozprávania vás zaručene pobaví. 

Coconut connection

This Mountain Life

Autor: Grant Baldwin

Dĺžka: 40 min

Prechod Kanady od severu na juh najdrsnejším terénom Severnej Ameriky. Dlhých 2 300 km za šesť mesiacov… Reč nie je o ďalšom senzačnom  počine Mika Horna, ale o dobrodružstve matky s dcérou. Martina a Tania Halik (ktorá na výprave oslávila 60. narodeniny) spoločne vyrazili na obdivuhodnú cestu magickou krajinou. Vďaka tejto neuveriteľnej dvojici môžete očakávať naozaj nevšedný zážitok. Nezabudnuteľné! 

The Mountain Life

Changabang

Režisér: Jean-Pierre Tauvron

Dĺžka: 40 min

Predstavte si, že visíte v cepínach na niekoľkomilimetrovej lište viac ako 1 000 metrov nad zemou na legendárnej hore ležiacej na indickej strane Himaláji. Sébastien Ratel, Léo Billon a Sébastien Moatti z francúzskeho alpinistického spolku GMHM sa vydali po stopách troch legendárnych anglických horolezcov. Počas svojho výstupu alpským štýlom sa s nami podelia o tie najkrajšie horské scenérie, aké sme už dlho nevideli… Snáď nemáte strach z výšok!

Changabang