Vyhliadková veža Devínska Kobyla sa podobá na modlivku

Pre obyvateľov hlavného mesta nie je masív Devínskej Kobyly žiadnou neznámou. S ľahkou dostupnosťou z mestských častí Dúbravka a Devínska Nová Ves ponúka pokojné zelené prostredie mimoriadne bohaté na faunu i flóru. A nádherné výhľady na rieky Dunaj, Morava, hrad Devín a priľahlú časť Rakúska.

Les rozvoniavajúci rozkvitnutým medvedím cesnakom či jarnými kvetmi vyzerá priam rozprávkovo a stojí za návštevu. Do príjemného prostredia pribudla nová vyhliadková veža. Medzi návštevníkmi si už získala obrovskú popularitu a má už aj svoju prezývku "modlivka". Vďaka svojej siluete, ktorá pripomína práve tento hmyz. 

Výhľad až na Zobor

Vyhliadková veže Devínska Kobyla vyrástla v areáli bývalej raketovej základne Devínska kobyla a mala byť pôvodne postavená už pred dvomi rokmi. Nakoniec sa k výstavbe pristúpilo až v apríli roku 2020. Vzhľad veže je inšpirovaný samotnou prírodou. Pripomína modlivku zelenú.

  • Vyhliadková veža Devínska Kobyla má celkovo tri vyhliadkové plošiny, pričom najvyššia je umiestnená vo výške 20 metrov nad okolitým terénom. Za ideálnych podmienok si možno užiť výhľad až na Zobor pri Nitre, ale aj na Viedeň a Alpy.

Vstup na vežu je voľný, neplatíte nič. Najmä cez víkendy sa však pripravte na riadnu tlačenicu. V zime je vstup zakázaný. 

Vyhliadkova veza Devinska Kobyla

Vyhliadkova veza Devinska Kobyla

Prístup z Dúbravky

Prístup k vyhliadkovej veži je najlepší a najpohodlnejší z mestskej častí Dúbravka - Dúbravská hlavica. Tu je môžete aj zaparkovať. Cesta autom na Dúbravskú hlavicu vedie po asfaltke. V minulosti ju využívali vojaci z bývalej raketovej základne. Dostanete sa na ňu od Lidla, ktorý stojí oproti Domu kultúry Dúbravka. Cesta je v mapách označená ako Vojenská cesta. Ide strmú asfaltku pomedzi domčeky. Radšej použite navigáciu. Cestu vám nakoniec prehradí závora, ďalej musíte pokračovať po svojich približne 2 kilometre po červenej turistickej značke. 

POZOR: Najmä počas víkendov hrozí, že nebude kde zaparkovať. 

Odporúčame cestu z Devínskej Novej Vsi - Sandberg

Mne osobne sa najviac páči trasa z Devínskej Novej Vsi, z parkoviska pod Sandbergom. Ide o jednu z najkrajších okružných trás, ktoré môžete v oblasti Devínskej Kobyly podniknúť. Od pieskovcového kopca Sandberg môžete vyraziť po Náučnom chodníku Bratislavské luhy, ktorý začína na ľavej strane Sandbergu po žltej turistickej značke.

Vyhliadkova veza Devinska Kobyla

Po asi 300 metroch do kopca sa na križovatke Lipové stretne žlta značka so zelenou turistickou značkou. A potom už pokračujete po zelenej značke. Idete asi 2 kilometre a pri Devínska Kobyla rázcestie (bývalá útulňa Devínska kobyla) zabočíte doľava strmšie do kopca. Ešte asi 500 metrov a ste na mieste. Celkovo približne 2,5 kilometra. 

Zaujímavosť: V blízkosti dnešnej vyhliadkovej veže Devínska nová ves vraj ešte v 70tych rokoch stála drevená rozhľadňa. Tá padla neskôr za obeť pri výstavbe raketovej základne Devínska Kobyla.