Najkrajšie vyhliadkové vlaky v Európe

Cestovanie vlakom patrí stále k obľúbeným spôsobom prepravy. Hlavne pri dlhších presunoch má množstvo výhod - pohodlnosť jazdy, lôžka na prespatie, možnosť kúpy jedla ale i rýchly presun bez dopravných zápch. Niektoré vlaky či vlakové trate ponúkajú ale ešte čosi navyše. Nádherné výhľady na okolitú krajinu. Tie najkrajšie európske prírodné scenérie máte možnosť zahliadnuť z okien vyhliadkových vlakov na týchto tratiach:

Arlbergline

Jedna z najkrajších trás v Rakúsku vedie srdcom Tirolska z mesta Innsbruck cez Landeck do mesta Bludenz. Prechádza niekoľkými mostami, viaduktami a samozrejme ponúka i nezabudnuteľný výhľad na Alpy.

Arlbergline

Albergline
Údolie Paznaun

Bergen Railway

Z Bergenu až do Osla. Od fjordov po zasnežené vrcholky hôr. Popri zamrznutých jazerách ale i lúkach pokrytých žiarivou zeleňou. Ak dokážete oceniť pohľad na krásy prírody, trasa Bergen Railway v Nórsku bude určite pastvou pre Vaše oči. Jedinou prekážkou vo výhľade budú tunely. Počas 7 hodín jazdy ich prejdete rekordných 183.

Bergen Railway

Bernina Express

4 hodiny neuveriteľnej prírodnej scenérie Álp ale i krásy ľudskej práce. Práve takýto zážitok ponúka Bernina Express zapísaný aj v zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Na dĺžke 122 km prechádza cez 55 tunelov a 196 mostov a viaduktov, pričom zdoláva i nadmorskú výšku viac ako 2250 m. Trasa začína v švajčiarskom meste Chur a končí v talianskom Tirano.

Bernina Express

Bernina Express
Landwasser viadukt, foto: Champer
Bernina Express
Bernina Express, foto: David Gubler

Black Forest Lines

Husté borovicové lesy, skalné steny a rozprávkové dedinky zahliadnete počas jazdy na Black Forest Lines v Nemecku. 150 km dlhá trasa vedie medzi mestami Offenburg a Konstanz v juhozápadnej časti krajiny. Názov linky je odvodený od populárneho národného parku cez ktorý aj prechádza.

Black Forest Railway

Black forest
Black forest (Čierny les)

Centovalli Railway

Keď sa povie Švajčiarsko, pravdepodobne si všetci spomenieme na nádhernú prírodu, kvalitné hodinky či na jazyku sa rozplývajúcu čokoládu. Možno niektorí aj na fialovú kravu Milku :) Prvá spomínaná – príroda – nás svojou krásou opantáva na každom kroku. Ak z nej túžite vidieť čo najviac a nemáte čas na hlbšie spoznávanie, možno práve Vy oceníte výhľady z vlaku. Jednou z trás, na ktorej si ich vychutnáte skutočne mnoho je Centovalli Railway. Vlak na tejto trati spája mestá Locarno a Domodossola a prechádza cez magické “Hundred Valleys” (Sto údolí).

Centovalli Railway

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa RailShop.ie (@railshopireland), 22 Mar 2018 o 7:37 PDT

Flam Railway

Flam Railway Vás prevedie najdlhším a najhlbším fjordom v Nórsku - Sognefjorden. Jazda vlakom trvá 40 minút pričom zahŕňa aj jednu zástavku určenú na fotenie vodopádu Kjosfossen. Trasa začína v stanici Myrdal v nadmorskej výške 867 m. n. m. a končí v dedinke Flåm vo výške 59 m. n. m.

Flam Railway

Flam
Vodopád Kjosfossen
Flam
Flam Railway, foto: Kenny Louie

Glacier Express

Výhľad na majestátny Matterhorn, údolie rieky Rýn zvané aj “Grand Canyon Švajčiarska” i Oberalp Pass s nadmorskou výškou 2033 m. n. m. To najkrajšie zo Švajčiarskych Álp ponúka Glacier Express. Trasa vedie medzi mestami St. Moritz a Zermatt, pričom za 7,5 hodiny môžete obdivovať aj 91 tunelov či 291 mostov.

Glacier Express

Glacier Express
Matterhorn, foto: Andrew Bossi

Golden Pass

Spája centrálne Švajčiarsko so Ženevským jazerom, mestá Luzern a Montreux. Na absolvovanie celej trasy musíte 2 krát prestupovať  a to v mestách Interlaken a Zweisimmen. Z okien týchto vlakov zahliadnete nielen krásu alpských vrcholov a ich zelených úbočí ale i nekonečné údolia posiate vinohradmi.

Golden Pass

Golden Pass
Montreux
Golden Pass
Luzern, foto: Kuhnmi

Gotthard Panorama Express

Gotthard Panorama Express spája vlakom a loďou dve z najkrajších častí Švajčiarska – centrálne Švajčiarsko a Ticino (taliansky región Švajčiarska). Trasa začína v meste Lucerne a končí v Locarno resp. Lugano.

Gotthard Panorama Express

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa secretescapes_españa (@secretescapes_es), 18 Nov 2018 o 4:03 PST

Inlandsbanan

1300 km naprieč Švédskom vedie trasa Inlandsbanan. Ide o sezónny vlak premávajúci od polovice júna do konca augusta. Mimo sezóny jazdí len ako charterový spoj. Začínajúc v meste Kristinehamn na juhu a končiac v Gällivare na severe krajiny prechádza hustými lesmi, lúkami s pasúcimi sa sobmi i popri magických močiaroch.

Inlandsbanan

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Authentic Scandinavia (@authenticscandinavia), 30 Júl 2019 o 4:41 PDT

Rauma Line

Dobite si batériu svojho fotoaparátu a nechajte sa uniesť krásami Nórska. Obdivujte vysoké hory i impozantné mosty, divočinu národného parku Reinheimen i najvyššiu skalnú stenu v Európe – Trollwegen týčiacu sa 1000 metrov nad traťou. Jazda vlakom trvá 1 hodinu 40 minút a vedie medzi mestami Åndalsnes to Dombås.

Rauma Line

Rauma Line
Trollveggen, foto: Simo Räsänen

Rhine Valley Line

Údolím rieky Rýn a krajinou vína Vás prevedie vlak na linke s rovnomenným názvom. Vlak spája mestečká Koblenz a Mainz. Trasa patrí k najkrajším a najobľúbenejším v Nemecku. V niektorých častiach priamo kopíruje rieku Rýn a jej ohyby i zákruty.

Rhine Valley Line

Rhine Valley
Koblenz

Semmering Bahn

Najbližšie pri slovenských hraniciach, v Rakúsku, začína trasa Semmering Bahn. Vyhliadkový vlak jazdí medzi mestami Glognitz a Semmering. Prechádzajúc cez 16 viaduktov a 15 tunelov Vám ponúkne výhľad na krásy rakúskej prírody.

Semmering Bahn

Semmeringbahn
Adlitzgraben viadukt