Najťažší beh do kopca RED BULL 400 začína už o niekoľko dní. Zopár miest je ešte voľných!

Už iba niekoľko dní ostáva do štartu najťažšieho 400-metrového behu. Kto by chcel zdolať slávny skokanský mostík na Štrbskom Plese, má stále šancu prihlásiť sa! 

Mužské registrácie sú síce vypredané, ostáva však pár posledných miest v ženskej kategórii alebo v štafetách. Poďte si vyskúšať výbeh do strmého kopca, ktorý preverí vašu vôľu a odhodlanie.

red bull 400
Dan Vojtech - Red Bull Content Pool

 

Red Bull 400 bude vo Vysokých Tatrách v sobotu 3. augusta 2019. Štrbské Pleso je jednou z dvadsiatich lokalít, v ktorých sa tento rok beží „štyristovka“. Z Liberca v Česku si prvenstvo už odniesol slovenský účastník Jakub Šiarnik a ďalšou zastávkou Red Bull 400, ktorej kraľoval Slovák, bolo Zakopané v Poľsku. Tam si po prvé miesto vybehol minuloročný víťaz zo Štrbského Plesa, Tomáš Čelko. Čelko bude tento rok vo Vysokých Tatrách chýbať, takže Šiarnik si môže polepšiť svoju minuloročnú tretiu priečku.

red bull
Jakub Siarnik by Jan Kasl - Red Bull Content Pool

Na štart sa tento rok premiérovo postavia aj dakarista

Štefan Svitko a tréner Maroš Molnár, snowboardista Zoltán Strcuľa si po minuloročnej štafete vyskúša celú trať sám. NECHAJTE SI PORADIŤ OD ŠESŤNÁSOBNÉHO VÍŤAZA RED BULL 400.

Vo Vysokých Tatrách na vás čaká strmý terén so 125 metrov vysokým mostíkom, ktorý je položený v 1346 m n. m. Trať zodpovedá dĺžke štyroch futbalových ihrísk a výške 40-poschodovej budovy. Tomáš Čelko vám poradí, ako svojich najťažších štyristo metrov zvládnete: „Tieto preteky dokáže odbehnúť každý, kto nemá zdravotné obmedzenia. Tým, že je trať krátka, tak ju vybehnú všetci. Akurát sa na to musíte psychicky pripraviť. Že pôjdete, nezastavíte sa a budete pomaly kráčať až na vrchol kde dostanete medailu. Dôležité je však aj nastavenie v hlave, nie je úplne zaručené, že človek s najlepšou kondíciou tieto preteky aj vyhrá.“

red bull 400
Kin Marcin - Red Bull Content Pool

 

Do štartu pretekov ostáva niečo vyše týždňa, takže stále máte priestor na prípravu. Tomáš prezradí pár tipov, ako na to: „Ak ešte máte čas na tréning a nie je sobota ráno tesne pred behom, tak si to určite niekde vyskúšajte. Hocijaký strmý kopec, alebo aspoň doskočisko pod mostíkom. Skúste si to rýchlejšie, alebo naplno vybehnúť. Zhruba 50 až 100 metrov. Aby ste vedeli, do čoho idete a ako to bude bolieť. Skúste si to dva až trikrát v tréningu, potom môžete pridať dlhší tréning na zjazdovke, napríklad na Solisku. Alebo inú dlhšiu túru, kde si pridáte aj nejaké dva až tri výbehy, 10 až 15-minútové. V strmom kopci bežte vkuse desať minút tak, aby ste sa nezastavili a dali to na jeden šup.“

A na záver trocha motivácie od Slováka, ktorý už má doma zbierku šiestich trofejí z pretekov Red Bull 400: „Treba si to upratať v hlave, pripraviť sa na to, že to bude aj bolieť a že to nebude jednoduché. Povedzte si však, že to chcete dokončiť, že to chcete dobehnúť!“

Čo je to RED BULL 400?

Red Bull 400 je svetová séria najťažších behov na strmých skokanských mostíkoch. Lokality, v ktorých sa preteky organizujú, podliehajú jedinému pravidlu - „štyristovka“ sa môže uskutočniť iba na kopcoch určených k zoskokom na lyžiach alebo na samotných výškových skokanských mostíkoch.

V roku 2018 sa premiérovo podarilo preteky priniesť aj do Vysokých Tatier a tento rok sa akcia vracia na rovnaké miesto. Na Štrbské Pleso, na mostík K-120 (po novom HS 136). Podujatie organizačne opäť zastreší agentúra BE COOL. Myšlienka využitia letných opustených skokanských mostíkov napadla v roku 2011 Rakúšanovi Andreasovi Bergerovi. Výzva bola jasná, behom čo najrýchlejšie prekonať klasickú atletickú 400-metrovú vzdialenosť na netradičnej trati skokanského mostíka.

Od konca dopadu až po rozjazdovú lávku, s maximálnym uhlom sklonu 37 stupňov (75% prevýšenie). Red Bull 400 sa tak stal najkratším a najextrémnejším globálnym 400-metrovým behom. Séria sa postupne rozšírila do celého sveta a tento rok má až 20 zastávok v 17 krajinách. Okrem Slovenska aj v Česku, Taliansku, Fínsku či v Južnej Kórei.