Našinci, ktorí si získali srdcia Bulharov: bratia Škorpilovci

Mesto Varna je nielen známou dovolenkovou destináciou, mestom romantických prechádzok v Morskej záhrade (Primorskom parku), ale aj  miestom, ukrývajúcim mená českých súrodencov pred ktorými sa skláňajú mnohí Bulhari.

Doma nie je nikto prorokom

Dvojnásobne to platí aj o bratoch Škorpilovcoch. Karel a Hermenegild (alebo aj Herman) Škorpilovci sú v istom slova zmysle "otcami" Bulharskej archeológie i botaniky. Že ste o nich doteraz nepočuli? Potom je načase preskúmať útroby Archeologického múzea vo Varne a ako sa ľudovo hovorí „spadne vám sánka“.

Pre domácich nie sú mená Škorpilovcov ničím neznámym. Títo vzdelanci a bratia prepísali dejiny bulharskej archeológie, podieľali sa na objave mnohých rastlín a svojou usilovnou prácou sa pričinili aj to, že sa si aj dnes vieme na vlastné oči pozrieť poklady civilizácií, ktoré tu žili pred nami.

. Odvážnym šťastie praje

Dobre to vedel aj Karel Škorpil. Do dejín sa zapísal ako muž, ktorý najprv hypoteticky, neskôr aj vykopávkami, dokázal, že prvým Bulharským mestom bolo Pliska, nie Preslav, ako sa pôvodne mylne domnievalo. Rodák z Vysokého Mýta, spolu so svojím bratom Hermenegildom, započal základy bulharskej archeológie, vzdelával, šíril osvetu, prepisoval históriu, založil Archeologickú spoločnosť i Archeologické múzeum vo Varne, ktorému aj riaditeľoval. Mesto Varna si obľúbil natoľko, že sa v ňom natrvalo usadil a zotrval až do svojej smrti.

Hermenegild Škorpil sa do dejín zapísal najmä ako prírodovedec, venujúci sa skúmaniu vegetácie, rastilnstva, nerastného bohatstva a geológie. Ako jeho brat Karel, aj sa výrazne pričinil o rozvoj vied v Bulharsku.  Je po ňom pomenovaných aj niekoľko druhov rastlín.  .

Múzeum, ktoré musíte vidieť

Archeologické múzeum vo Varne sa nachádza asi 20 minút chôdze od Primorskeho Parku a jednoznačne stojí za návštevu. Očarí vás nielen, v lete príjemne vychladenými chodbami, masívnou budovou, pôvodne navrhnutou architektom Petkom Momchilovom ako dievčenskú škola, ale aj pocitom vďačnosti a oslavy práce bratov Škorpilovcov.

Archeologické múzeum Varna Socha bratov Škorpilovcov Spoznajte Odessos

Na jednom mieste získate celkom slušný a chronologicky usporiadaný prehľad o Praveku, Trákoch, Staroveku, Stredoveku, Osmanskom období, Kláštore Aladža (Aladzha) a mnoho iného z oblasti Varny. Špeciálna pozornosť je venovaná histórii mesta Varna, historicky známeho ako Odessos od jeho počiatkov v staroveku až po stredovek.

Odessos mapa osidlovania Rimanmi

S Goddess of Lake V múzeu nájdete aj sekciu venovanú životu a výskumu zakladateľov. Zblízka si tak môžete pozrieť osobnú korešpondenciu, zápisky z výskumov i dobové autentické fotografie.

. Skorpilovci sekcia Pýcha múzea 

Zaiste nevynechajte ani zlatý odev náčelníka, vrátane pokrývky jeho mužskej „pýchy“. Na tento objav hrobky sú miestni extra hrdí,keďže pravdepodobne ide o nález prvej civilizácie na Európskom kontinente. Náčelníka si v podobe figuríny môžete zároveň pozrieť aj v neďalekom Historickom parku.

hrobka nacelnika

Kôň, večný spoločník Bulharov

A čo by to bolo za archeologické múzeum,ak by sa v rôznych podobách a formách neobjavoval kôň? Veselý i smutný, malý i veľký. Snáď všetky jeho podoby i akokeby nálady jeho pána nájdete pri pozornom študovaní mimiky, tohto pre Bulharov, tak významného zvieraťa, spoločníka i symbolu bohatstva.

kôň

kôň

kôň Všetky potrebné informácie o Archeologickom múzeu vo Varne nájdete v angličtine na https://www.archaeo.museumvarna.com/en/

PRECHÁDZKA V MORSKEJ ZÁHRADE

A keď už vo Varne budete určite nevynechajte ani Priromrski park alebo aj Morskú záhradu. Je to najväčší krajinársky park na Balkáne a zároveň Bulharskou národnou pamiatkou. Aj tu nájdete stopy Českého národa. Záhradný architekt a zároveň šéf mestských parkov v meste Tarnovo, Antonín Ján Novák (Anton Novak) mu na pozvanie v roku 1895 vdýchol život a položil jeho základy. Tak ako bratia Škorpilovci aj on sa v Bulharsku usadil a pôsobil až do svojej smrti v roku 1945.