Ostrovy jedovatých drakov - Komodské ostrovy

Indonézia je najväčšie súostrovie na svete, ktorému zároveň patrí výše 17 000 ostrovov z čoho len 6 000 je obývaných. Je to veľmi pestrá krajina plná kontrastov. Nájdete tu ryžové polia, krásne pláže, vodopády, jazerá, chrámy, cibetkové plantáže aj sopky. Ľudia sú tu veľmi milí, zdvorilí, usmievaví a pokorní. Ľudia, ktorí na teba kývajú a volajú ťa k nim domov, aby ťa ponúkli tým všemožným, čo vypestujú – od kávy, kukurice, ryže, až po kokosové orechy a množstvo druhov ovocia.

Indonézia je 4. najľudnatejšia krajina na svete s najväčším počtom moslimov. Islam je teda najrozšírenejší, vyskytuje sa samozrejme aj hinduizmus, z veľmi malej časti kresťanstvo či budhizmus. Zažila som rôzne zvyky a ceremónie, videla som ako sa ľudia správajú počas ramadanu, zažila som balijské obrady po pochovaní zosnulého. Ľudia tu žijú inak ako my, majú iné hodnoty, postoje, priority a mentalitu. Nežijú príliš konzumne a možno práve to ich robí šťastnejšími.

Nachádza sa v oblasti Ohnivý kruh, čo znamená, že sú tu časté zemetrasenia a vulkanická aktivita. Indonézia je multikultúrna, pretože tu žije približne 300 etnických skupín používajúcich vyše 500 jazykov a nárečí.

Komodské ostrovy

Jeden z týchto ostrovov je ostrov Komodo, ktorý sa bezpochyby radí medzi novodobé divy sveta a niet sa čo čudovať. Ostrovy Komodo (Komodo, Rinča, Padar) sú národným parkom, kde môžeme nájsť najväčšieho jaštera na svete Varana komodského.

V posledných rokoch sa Komodo stalo veľmi populárnym aj keď stále je veľmi málo objaveným ostrovom. K popularite prispelo posilnenie leteckých liniek a otváranie hotelov na neďalekom ostrove Flores.

Najideálnejšie je okolie preskúmať loďou a vidieť viac priľahlých ostrovov, okrem pozorovania varanov sa tu dá plávať s mantami a korytnačkami či šnorchlovať pri krásnych koralových útesoch. Tak sme sa rozhodli aj my a prenajali si loď na tri dni s kapitánom a jedlom na palube.

Hlavným programom výletu bol Národný park Komodo, kde je vstup povolený len s lokálnym sprievodcom. S nami išli dvaja a porozprávali nám zaujímavé informácie o endemických zvieratách – varanoch komodských, tiež nazývanými drakmi komodskými. Vydávame sa teda na dvojhodinovú túru v nádeji, že tieto gigantické jaštery uvidíme voľne v prírode. Držíme sa tesne pri sprievodcoch, ktorí majú dlhú palicu zakončenú vidličkou. Zastavujeme aj pri hniezdach, kde sa malé varany liahnu. Kráčame hodnú chvíľu a stále nič. Až nakoniec to prišlo. Blížime sa k jednému nehybne ležiacemu a k pár mláďatám. Podídeme bližšie a každý sa s ním, samozrejme, odfotíme. Poriadny vypasený, s hrubými záhybmi na šupinatej  dosiva sfarbenej koži. Povinný odstup od varana sú dva metre. Pozorne počúvame našich sprievodcov a zapisujeme si o nich najdôležitejšie informácie.

Varany komodské

Jaštery alebo takzvané varany pochádzajú z rodiny dinosaurov, keďže posledné dinosaury žili práve tu. Varany sa dožívajú 50 rokov, do 25 vyzerajú ešte celkom fajn a normálne, okolo 30 zvráskavejú. Všetky sú mäsožravé a dorastú do 3,5 metra. Ich priemerná hmotnosť je 100 kilogramov, no rekordná váha je až 166 kilogramov. V Národnom parku ich odhadom žije 4 – 5 tisíc.

Počas dažďov ich možno nájsť sa vyhrievať na skalách na slnku. Vajíčka kladú v septembri v počte 30 kusov do zeme do hĺbky 2 metrov a malé varany sa rodia niekedy okolo marca. Zachová sa ich len 5, zvyšných 25 zjedia vtáci a hady.

Národný park bol otvorený v roku 1980 v čase, keď zamestnanci parku varany kŕmili mäsom zaveseným na strome. Prestali v roku 1994 a odvtedy si potravu lovia sami. Vždy jeden a s korisťou sa podelia. Po narodení ich matky jedia a práve vďaka ich inštinktu svoje matky opúšťajú a žijú na palme. V slinách majú baktérie, ktoré po uhryznutí vyvolajú do pár dní smrť. To sa stalo aj jednému pánovi zo Singapuru, ktorý si nedal pozor a varan ho napadol.

Varan komodský má približne 60 ostrých zubov a na počkanie vie rozsekať diviaky, jelene či byvoly. Menšie jedince sa živia bezstavovcami, vtákmi a cicavcami. Po takomto zážitku sa presúvame späť na loď, kde nás už čakajú čerstvé ugrilované ryby s ryžou a ananás ako dezert.

Turistika aj šnorchlovačka

Priľahlé ostrovy Komodo majú okrem suchozemských lákadiel aj možnosť menších túr na ikonicky známe view pointy – tzv. miesta s krásnymi výhľadmi. Spomeňme napríklad Kelor Island, kde sme si vyšľapali krásnu cestičku na vrchol a obdivovali všetko, čo naša matka príroda ponúka. Nachádza sa medzi ostrovmi Flores a Rinča obklopený bielymi plážami s kryštálovo čistou vodou. Po výstupe na celkom strmý kopec sa vám naskytne pohľad na okolité ostrovčeky a vrchy.

Zamierime na Manta Point, aby sme si zaplávali s rajami, o ktorých sa hovorí, že majú vtáčiu eleganciu žraločieho potomka. Šnorchlovačka s miernym vlnobitím v zátoke bol ďalší skvelý zážitok.

Ostrov Padar

Ostrov Padar je odľahlejší so silnými prúdmi prichádzajúcimi z Indického oceána. Strmé a suché kopce, útesy padajúce priamo do oceánu, lietajúce morské orly, obrovské zátoky a množstvo neznámych ružových pláží dodáva tomuto miestu jedinečnú atmosféru. Hodinová túra na vrch Padar Kecil vás dovedie k úchvatnej panoráme s výhľadom na Národný park Komodo a západ slnka či meniace sa farby na oblohe sú len dodatkom krásneho dňa.

Netopiere pri západe slnka

Deň završujeme na lodi pri večeri a západe slnka. A keď sa úplne zotmie, obloha sa zaplní desiatkami netopiermi, ktoré prileteli z neďalekého mangrovníkového lesa na ostrove Kalong. Netopiere, v anglickom názve „flying foxes“ alebo lietajúce líšky ich výzor vystihujú úplne presne. Dĺžka ich tela sa pohybuje v rozmedzí od 18 do 24 centimetrov a rozpätie krídel je až 1, 20 metra. Keďže ostrov je bohatý na domáce ovocie, stalo sa hlavným zdrojom potravy týchto obrovských netopierov.

Nezvyčajná pláž

Najznámejšou a bezpochyby najobľúbenejšou plážou je Pink Beach – takzvaná Ružová pláž obmývaná azúrovo sfarbenými vodami. Ružovou ju robia odlomené kúsky odumretých svetločervených koralov a nachádza sa na blízkom ostrove Kanawa.

Ostrov Flores

Ostrov Flores sme zakomponovali do programu na jednu noc – pri odchode v prípade zlého počasia a nutnosti presunúť odchod loďou z ostrova Komodo. Ubytovali sme sa v krásnom hoteli Komodo Lodge a stihli sme preskúmať aj okolie. Zašli sme na chutné národné jedlo či drink, schladiť sa do bazéna, či do prístavu nakúpiť na trhy suveníry. Samotný ostrov Flores je vulkanického pôvodu, okolie zdobia krásne ryžové polia a dedinky hlboké údolia čo tvorí dojem dramatickej scenérie. Na druhý deň sa plní zážitkov zbalíme a vyrazíme na letisko, aby sme preskúmali ďalšie ostrovy – Lombok  a Gili.

Ako a kedy najlepšie prísť?

Dovolenku v Indonézii treba prispôsobiť sezóne, ktorá sa v krajine delí na suchú a daždivú. Obdobie sucha je v období od mája do konca októbra, zvyšok roka tu intenzívne prší.

My prichádzame z letiska Denpasar na Bali na letisko Labuan Bajo na ostrove Flores a let trval presne 2 hodiny. Medzi ostrovmi je jednoduché a pohodlné sa prepravovať loďou. K dispozícii je mnoho lokálnych tour operátorov, ktorí vám určite radi pomôžu s organizáciou a prepravou. Z Labuan Bajo sa treba dopraviť do najbližšieho prístavu a presunúť sa na ostrovy Komodo podľa vášho konkrétneho itineráru.

Na letisku vás samozrejme budú naháňať taxikári, my sme mali vopred vybavený odvoz ale v prípade spontánneho výletu a nezorganizovanej dopravy, taxíky určite zjednávajte.

Na spiatočnú cestu sme zvolili tak isto leteckú dopravu. Vo výlete sme pokračovali na ďalších ostrovoch Lombok a Gili. Na Lombok nám cesta trvala 1 hod a 20 minút. Letecké spoločnosti, ktoré medzi ostrovmi operujú sú Wings Air, Lion Air, Garuda Indonesia, Batik Air, NAM AirAirAsia takže určite je z čoho vyberať.

Čo tu ochutnať?

Američania sa po pozdrave bežne pýtajú „how are you?“, Slováci „ahoj, ako?“, v Indonézii je veľmi častá otázka „sudah makan?“ v preklade „už si jedol?“ čím vlastne vystihujú dôležitosť samotnej otázky.

Indonézania sú veľmi šikovní v pestovaní najmä ryže. Na každom kroku sú ryžové polia, takže sa konzumuje ráno, na obed aj večer. Národné jedlo je nasi goreng v preklade pražená ryža, ktorá sa bežne konzumuje s kúskami mäsa a zeleninou alebo volským okom. Satay je ďalšia lokálna pochúťka. Ide o kuracie mäso na špajdlách podávané s ryžou, zeleninou a arašidovou omáčkou.

Gado-gado je vynikajúca voľba pre vegetariánov. Obsahuje šalát zo zeleniny (šalát, paradajka, uhorka, klíčky, zelené fazuľky, zemiaky) podávané s vareným vajíčkom, tofu a tempeh. Mie goreng je to isté ako nasi goreng len namiesto smaženej ryže možno dostať smažené rezance. Existuje aj verzia „special“, ktorá ponúka vajíčko navyše. Indonézia okrem pestovania ryže vyniká v pestovaní kokosových orechov, palmového oleja, sóje, kaučuku, kakaa, cukrovej trstiny, kukurice čaju a množstva druhov ovocia. Najdôležitejšie je spomenúť napríklad sladký rambutan. Ide o malé pichľavé ovocie, ktoré sa otvorí a zje sa biela bobuľa vo vnútri.

Mangosteen alebo takzvaný fialový mangosteen je obľúbeným ovocím juhovýchodnej Ázie najmä vďaka svojej citrónovo-broskyňovej chuti. Ďalšie tropické ovocie oválneho tvaru je jackfruit. Má drsný povrch zelenožltej farby, vo vnútri ktorého je množstvo semien obalených lepkavého obalu, ktoré má osviežujúcu sladkastú chuť. Durian alebo durian zapáchavý je menej obľúbené ovocie, pretože dužina tohto ovocia vydáva charakteristicky silný zápach. Niektorým durian chutí kvôli sladkastej chuti, druhých odrádza intenzívna a odpudzujúca vôňa. Vyzerá ako veľký pichľavý jež s hrubou hnedo-zelenou šupkou so žltou jedlou dužinou vo vnútri.