Päť extrémnych svetových road tripov pre najnáročnejších

Adrenalínové podmienky na cestovanie nájdete v Pakistane, Bolívii, Indii či Nigérii.

Diaľnica Manali-Leh

Ak hľadáte extrémy, v Indii sa na ne môžete spoľahnúť. Cestovateľov, ktorí hľadajú nadštandardné a extrémne zážitky, nadchne aj diaľnica Manali-Leh v Indii, ktorá meria približne 490 kilometrov.

Tiahne sa regiónmi Himachal, Pradesh a Ladakh a patrí k najkrajším v Indii. Pri jej prechádzaní sa pripravte na nervy drásajúce okusovanie nechtov počas prechody úzkymi cestičkami zoči-voči strmým zrazom, ktoré dopĺňajú ohromujúce výhľady na zasnežené vrcholy hôr.

manal lech

Počas road tripu sa dostanete aj na ne a môžete sledovať topiace sa horské ľadovce, dokonca aj lavíny. No ocitnete sa aj na nekonečných suchých vysokohorských planinách.

Táto cesta je o prudkom stúpaní až do výšky 5420 metrov n. m. a následne o nekonečnom klesaní do horských priesmykov, kde sa počas topania snehu na jar budete brodiť potokmi vody.

manali lech

manal lech

Transsaharská magistrála

Magistrála dlhá 4500 kilometrov vedie cez Alžírsko, Niger a Nigériu, najväčšou púšťou na svete. Jej prechod je testom odvahy, vytrtvalosti a odhodlania. Ale určite aj dobrej prípravy.

Najväčšie riziko absolvovania tohto road tripu spočíva v prechádzaní veľmi nehostinným prírodným prostredím. Sahara však má niečo do seba, preto ide o vyhľadávanú trasu, aj keď často absolvovanú len po kúskoch.

Cesty sú však dnes v pomerne dobrej kondícii, v Alžírsku aj v Nigérii je prechod bez väčších komplikácii. V Nigeri narazíte na približne 150 kilometrov dlhú časť cesty, ktorá nie je natoľko obstaraná a vyžaduje si opatrnejšiu jazdu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#transaharienne #Algérie #sahara #desertalgerien

Príspevok, ktorý zdieľa Yennayer Tafsuth (@tafsuthyennayer), 9 Júl 2018 o 11:56 PDT

Karakoram

Diaľnica Karakoram, ktorá vedie cez Pakistan a Čínu je najvyššou diaľnicou na svete. Na tejto ceste si ako dobrodružní motoristi prídete na svoje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

What could be better than having a cloudy #KKH drive? Recent boost to tourism attracted as many as 2million tourists to the northern areas of Pakistan. Home to the highest mountain ranges in the world, Gilgit Baltistan is also the home to the national animal of Pakistan, Markhor. Aswell as 200-300 snow leopards wander on the hills close to Khunjerab pass. You might be lucky enough to get a peek of one of these magnificent creatures during the colder months. #northpakistan #gilgitbaltistan #karakoram #karakoramhighway #himalayas #hindukush #tourist #nature #naturelovers #adventure #clouds #dawndotcom #etribune #dawninfluencer #travelwithmoon #blog #blogger

Príspevok, ktorý zdieľa Mamoon Arshad Kayani️️ (@mamoonarshadkayani), 21 Sep 2019 o 12:54 PDT

Kedysi bola súčasťou obchodnej Hodvábnej cesty. Tvorená je z viacerých povrchov a má dĺžku 1200 kilometrov a vedie cez body, ktoré poskytujú výhľad na najikonickejšie hory sveta. Počas jej konštrukcie však zomrelo viac ako 1000 ľudí a tak je po celej dĺžke akýmsi veľkým pomníkom.

Vedie z pakistanského mesta Abbottabad, blízko Islamabádu, do Kašgaru v Číne. Ideálne je absolvovať cestu na jar alebo na prelome jari a leta či počas skorej jesene. Počas zimy sú časti cesty uzatvorené kvôli lavínam, v lete zas pre monzúny.

Canning Stock Route

Kamenisté a pieskové cesty Austrálie a nekonečná rovina sú cieľom mnohých cestovateľov. Najzaujímavejšia cesta ideálna na road trip sa tiahne západom kontinentu a volá sa Canning Stock Route.

Jedna z najväčších cestných vzdialeností na svete meria presne 1 850 kilometrov medzi mestami Wiluna a Halls Creek. Na trase však stretnete aj miestnych obyvateľov, kmene a komunity Tjurabalan, Ngurrara, Martu a Birriliburu. Nebránia sa interakcii.

Pre návštevníkov dokonca majú pripravené prezentácie umenia vytvoreného na pieskových skalách starých tisícky rokov. Cesta naprieč Canning Rock Route je teda spojená aj so spoznávaním originálnej austrálskej a aborigénskej kultúry.

Camino de la Muerte

V preklade sa cesta v Bolívii volá Cesta smrti. Tento názov nedostala len tak. Je to zmes hrôzy, desu, adrenalínu a vzrušenia. Niečo ako roatripový variant pozerania hororov. Bojíte sa, ale výsledný pocit je priam návykový.

Bolívijský road trip je skutočným orieškom a výzvou, ale aj neskutočným zážitkom. Meria 80 kilometrov a začína v meste La Paz. Vedie k okrajom dažďových pralesov v regióne Yungas.

Typická je ostrými zákrutami, desivými priepasťami a všeobecne náročným terénom. Počet nehôd a obetí tu neustále narastal a tak bolívijská vláda v roku 2007 vykonala niekoľko opatrení, vďaka ktorým boli vybudované nové odbočky. Nimi bolo možné obísť tie najnebezpečnejšie úseky pôvodnej trasy.

Napriek tomu turisti, ktorí bažia po adrenalíne, nové odbočky často ignorujú a na vlastnú päsť sa vyberajú po pôvodnej trase. Keďže nejde o veľmi dlhú trasu, často ju ľudia absolvujú na bicykloch.

Trasa končí v meste Coroico vo výške 1100 metrov n. m. Je to obľúbený východiskový bod, z ktorého turisti vyrážajú za ďalšími dobrodružstvami do bolívijského pralesa.