Podarí sa Jost Kobusch-ovi historicky prvý zimný sólo výstup bez kyslíka na Mount Everest?

Mladý nemecký horolezec Jost Kobusch strávi tohtoročné Vianoce vskutku netradične. Rozhodol sa uskutočniť zimný sólo výstup bez prídavného kyslíka na najvyššiu horu sveta po Západnom hrebeni (West Ridge). Práve Západný hrebeň sa 27-ročnému horolezcovi pozdáva ako najschodnejší. Vďaka vetru nie je v nižších častiach pokrytý snehom ale ľadom, čo by mu malo umožniť rýchlejší postup. Vo vyššej technickej časti ho zase bude pred nepríjemným vetrom a extrémnym chladom chrániť úzka roklina Hornbein.

3 mesiace v Nepále na aklimatizáciu

Jost je kvôli dostatočnej aklimatizácii v Nepále už od 22. septembra. Počas nasledujúcich troch mesiacov plánuje uskutočniť napríklad okruh okolo Annapurny. Chcel by sa však pokúsiť aj o novú trasu na niektorý z himalájskych vrcholov.

Začiatok výstupu má naplánovaný na 22. decembra. V base campe ho budú čakať kuchár s pomocníkom a fotograf. Jost sa chcel vyhnúť akejkoľvek podpore avšak minimálnou požiadavkou je mať tím aspoň v spomínanom base campe.

 

Druhá 8-tisícovka v živote

Doteraz vyliezol mladý horolezec len jednu 8-tisíckovku – Annapurnu. Ani pri tomto výstupe nevyužil pomoc šerpov a nepoužil kyslík. Svoj výstup však nepovažuje za sólo, keďže v tom čase liezlo na vrchol ďalších 18 horolezcov. Aj preto sa rozhodol uskutočniť výstup na Everest mimo hlavnej sezóny.

Mnohí považujú jeho pokus o zdolanie najvyššej hory sveta za bláznivý. Jost je však odhodlaný skúsiť to. Možno nie na prvý krát. No každá skúsenosť môže byť cennou lekciou do budúcna. Držme mu palce.

Zdroj foto: Wikimedia commons