Poďte na výlet do chorvátskeho mesta Varaždin! Len 300 km zo Slovenska

Do Chorvátska na jeseň či v zime? Určite áno, veď jeho severná časť je k slovenským hraniciam neuveriteľne blízko a je v ňom naozaj čo objavovať. Poďte s nami do Varaždinu, bývalého kráľovského hlavného mesta Chorvátska, z čias Márie Terézie.

Mesto, ktoré každý ľúbi a OCEˇŇUJE

Mesto Varaždin, prezývaného aj "Malá Viedeň", je tak ľúbivé, že niet divu, že získalo niekoľko ocenení, ako napríklad ocenenie Forbes ako mesto, kde je v Chorvátsku najlepšia kvalita života, či 12 krát po sebe ocenenie Chorvátskej Národnej Turistickej Rady, ako najlepšie usporiadané a udržiavané mesto na pevnine, až sa predstavenstvo rozhodlo nesúťažiť viac a dať šancu aj iným mestám. Varaždin má okolo 45 tisíc obyvateľov a určite vás poteší aj informácia, že jeho partnerským mestom je mesto Trnava, či v súčasnosti menej obľúbené Čínske mesto, Wuhan.

MIESTO, kde spávajú anjeli

Červené strechy, malebná architektúra, unikátne múzeá a sošky anjelov ukryté v tých najneočakávanejších priestoroch. Aj toto sú prvé dojmy z Varaždinu. Človek si povie ako dobre, že Varaždin už nie je hlavným mestom Chorvátska, pretože sa v ňom zachoval jeho genius loci. A prečo anjeli?

anjel Varaždin varazdin

 

Željko Prstec je miestny umelec, maliar, ktorý poznajúc svoje mesto a množstvo barokových kostolov v ňom, sa rozhodol umiestniť sošky anjelov na neobyčajných miestach, napríklad medzi budovami, či schovať anjelov vo výklenkoch budov i okien a použiť tak priestor mesta ako "plátno". Podľa umelca je Varaždin mestom, kde spávajú anjeli a verí, že anjeli sú niečím, čo spája celý svet. Niet divu, že vo Varaždine preto nájdete aj Múzeum anjelov, kde sa o tvorbe Željka Prstec-a i anjeloch viete dozvedieť oveľa viac. Umelec je jeho zakladateľom, patrónom a spolu so svojou rodinou múzeum aj manažuje.

anjel Varaždin

Hudba, ktorá spája

Genius Loci Varaždinu nás dýcha doslova, zovšadiaľ a miestami máte pocit, že ste v Českom Krumlove. S prepojením s Českým národom nie ste až tak ďaleko od pravdy, pretože Varaždin spája s Českom oveľa viac, ako by ste si mysleli.

Miestni sprievodca vám ako jednu z prvých informácií prezradí, že nie je náhoda, že v ľudovej pesničke o meste Varaždin, Ja jsem Varaždinec,  budete podozrivo počuť nápev českej ľudovej piesne. Dnes už nik nevie povedať, kto sa od koho "inšpiroval", avšak pravdou je, že či v Chorvátsku, tak v Čechách je melódia milovníkom ľudovej hudby, viac ako známa a jednoznačne bez ohľadu na krajinu, zdvihne náladu.

Varaždin LeŽÍ 85 km severozápadne od Záhrebu a LEN 30 km od maďarských hraníc. 

UNESCO ČAKATEĽ Stari Grad

Asi najviac fotenou pamiatkou vo Varaždine je Starý Hrad (Stari Grad Varaždin). Jeho biele hrubé valcové múry a červené striešky lákajú ročne mnohých lovcov Instagramových záberov. Hrad sa nachádza v historickom centre mesta, obklopený je klasickým anglickým parkom a slúžil ako sídlo feudálnej správy. Jeho počiatky siahajú až do 12. storočia. V 16. storočí talianský architekt, Domenico dell’Allio, do jeho pôvodného vzhľadu zasiahol a prestaval ho. Rodina Erdödy následne pokračovala v stavebných úpravách, a preto v ňom dodnes vidieť barokové prvky. V hrade sídli zároveň Varaždinské mestské múzeum a tento objekt od roku 2005 čaká na zaradenie do zoznamu pamiatok UNESCO. 

varazdin castle, Varazdin

NAJKRAJŠIA Výstava hmyzu v európe 

Severné Chorvátsko je povestné jedinečnými múzeami a mesto Varaždin je hrdým prispievateľom k tomuto prívlastku. Okrem Múzea anjelov si svoje obzory viete vo Varaždine rozšíriť aj v Herzerovom paláci, kde nájdete skutočne unikátnu výstavu hmyzu. Autorom entomologickej zbierky je najvýznamnejší varaždínsky prírodovedec, učiteľ, profesor i zakladateľ prírodovedeckej katedry, Franjo Koščec

Franjo Kosec

Výstava patrí k dielam označovaným ako jedna z najkrajších v Európe. Prečo? Pochopíte, až vstúpite. Šikovne a moderne usporiadaná výstava, kde si viete, doslova mikroskopicky, takmer 4500 exponátov pozrieť v šikovných šuflíkoch a vytrínach vás doslova vtiahne do hmyzieho sveta.

hmyz

Tématicky rozdelená výstava vám ukáže ako žije hmyz v lese, pri lese a na lúke, vo vode i pri vode, pod zemou a v noci. Prehliadnuť si môžete aj herbáre a zachované rastlinné exempláre, či dokonca nástroje ktoré si Franjo Koščec sám zmajstroval, aby sa mu hmyz zbieral lepšie.

Súčasťou výstavy je aj jeho pracovňa, vydané publikácie či špeciálne krabičky, do ktorých hmyz zbieral. Ako plus výstavy je časť určená pre nevidomých a slabozrakých ľudí pod názvom Vnímanie dotykom.

hmyz

Či už sa rozhodnete Varaždin navštíviť len ako zastávku smerom do, či zo Záhrebu, určite si na toto malebné mesto vydeľte dostatok času, ideálne celý víkend. Krása tu na vás dýcha na každom kroku. 

kostol varazdin

PREKVAPENIA na každom kroku

Pri prehliadke mesta určite nevynechajte miestne kostoly, kde nájdete nádherné oltáre v barokovom štýle, uličku "remesiel", kde si viete zájsť do Prikratki art gallery (galéria železného šrotu), alebo si na hlavnom námestí v obľúbenej a preslávenej kaviarni vychutnať typický Varaždinský koláč, koláč grófky Marice.

grofica marica kolac Keďže Varaždin je mesto známe aj remeselníkmi a ich zručnosťou, milovníci numizmatiky si vedia odniesť aj pamätnú mincu,tí, ktorí obľubujú barokovú hudbu sem zase vedia zavítať na festival barokovej hudby (Varaždinske barokne večeri), ktorým je mesto Varaždin známe najmä medzinárodne a populárny je aj Špancirfest - letný festival dobrých emócií. Ulice Varaždinu sa počas festivalu zaplnia umelcami, farbenými kostýmami a kultúrou. 

art galery varzdin

razenie minci varazdin