Potulky Barcelonou

Barcelona. Mesto plné kontroverznosti vďaka politickej odlišnosti obyvateľov, mesto rujnované turistami, no pretkané dychberúcou architektúrou. Rozhodol som sa toto mesto navštíviť mimo hlavnej turistickej sezóny t.j. koncom februára tohto roku a poviem Vám, ani nechcem vedieť čo by to tam bolo v letných mesiacoch. Davy ľudí mi nevadia, ale to, čo sa odohrávalo v Barcelone bolo až príliš. 

Doprava

S Barcelonou je možné letecké spojenie so zvyškom sveta vďaka dvom letiskám. Letisko El Prat, ktoré je priamo napojené na urbanistické centrum mesta Barcelony a letisko v Girone. Keďže ako low-cost cestovateľa ma výhodnejšie vyšla cesta na letisko v Girone, vybral som si túto cestu. treba rátať s tým, že z tohto letiska je to do centra Barcelony cca hodinka cesty, ktorá je však celkom príjemná vďaka pohodlnému autobusu. Pri platení tohto autobusu som si však uvedomil, že by ma možno letecké spojenie na El Prat vyšlo výhodnejšie. Obojsmerný lístok z tohto letiska vyšiel na cca 16 €, čo možno nieje veľa, no chápete low-cost cestovateľ sa snaží cestovať čo najviac ekonomicky. Naopak, za veľmi veľké pozitívum môžem označiť mestskú dopravu. Jeho hlavnou zložkou je metro, ktoré by som prirovnal svojou funkčnosťou a vzhľadom k tomu Viedenskému.Staršie stanice sú krásne zdobené, no pre človeka, ktorý je na tom jazykovo horšie môže byť orientácia v chodbách metra dosť náročná. K metru sú pripojované autobusy a regionálne vlaky, ktoré su s metrom perfektne skonsolidované na prestupných staniciach. Autobusom sa napríklad dostanete k nádhernému bodu Barcelony Tibidabo Funicular, kde Vám toto mesto leží na dlani.

Jedlo

Pri stravovaní môžte rátať s tým, že ak sa chcete najesť v meste, máte síce širokú škálu reštaurácií od talianskych,mexických po francúzske, anglické, no ceny sú mierne vyššie ako na Slovensku. Za porciu kvalitného jedla zaplatíte v priemere 20 €. Potraviny hlbšie v meste by som však označil za cenovo lákavejšie ako potraviny na Slovensku. Jedinou výnimkou sú mliečne výrobky, nedopátral som sa prečo tomu tak je. 

Kontroverzie

Keďže Barcelona je metropolou Katalánska, vzniká tu mnoho protestov a protestov proti týmto protestom. Značná časť obyvateľstva sú hrdí Katalánci, no niektorí sú za zotrvanie v Španielsku. Všimnúť sa to dá na každom obytnom dome tohto mesta, keď sa nikto za svoju príslušnosť nehanbí a vlajku má hrdo vyvesenú z okna. Hanba veru nieje vec, ktorá sa v Barcelone nosí. Toto mesto si dovolím označiť za hlavné mesto LGBTI komunity, minimálne v Španielsku. Na uliciach badať množstvo homosexuálnych párov a ich aktivít, čo na Slovensku nieje zvyčajné, no tu sú ľudia značne tolerantnejší, takže ak patríte ku krajnej pravici, nedoporúčamBarcelonu navštíviť.

Kultúra

Mesto má bohatú kultúrnu históriu, ktorá sa prejavuje najmä v architektúre. V uliciach barcelony je určite čím sa kochať, vypichnem napríklad ulicu Passeig de García, kde sa nachádzajú nádherné bytové domy architekta Gaudího. Na konci, respektíve začiatku tejto ulice sa nachádza námestie Plaça de Catalunya, kde však kochanie mierne narušujú kŕdle holubov, čo je podľa miestnych dlhodobým problémom, pretože turisti naučili týchto operencov na kúsky jedla. Pár stoviek metrov bližšie k pobrežiu môžeme nájsť na jednej ulici doslova kontrastné budovy. Na jej jednom konci sa nachádza jeden z mnoha katolíckych kostolov, ktoré sú tu nesmierne zdobené, čo je pozostatok klasicistickej architekúry, na jej druhom konci sa nachádza múzeum erotiky, ktoré určite taktiež stojí za návštevu. Nesmieme však zabudnúť na dominantu a symbol celej Barcelony a to baziliku Sagrada Família. Večné stavenisko vynímajúce sa nad budovami Barcelony je svetové veľdielo architektúry. Pri tejto budove dokážete sedieť a udivovať sa aj hodiny. Vstup je možný, ale máloktoré dni vstupenky zakúpite priamo na mieste, odporúčam ich zakúpiť vopred na internete, kde sa vyhnete dlhým radom a možno aj neúspechu v podobe vypredania. Vstup je cenovo jedna z tých väčších položiek, nám sa síce neušiel, no predpokladám, že za tú cenu sa vyplatí. 

Zábava

Barcelona nieje to tradičné turistické letovisko, na aké sme my, slováci, zvyknutí. Pri pláži nenájdete takmer žiadne obchody ako je toho zvykom v iných krajinách, zato je tu rozšírený uterákový predaj, kde africkí prisťahovalci predávajú takpovediac všetko na čo si zmyslíte. Takúto dvojkilometrovú promenádu medzi uterákmi natrieskanými všelibárčím nájdete po ceste na hlavnú promenádu vedľa prístavu, ktorý je taktiež jeden z tých krajších , ktoré som kedy videl. Moderné jachty a výletné lode dopľňajú tradičné rybárske a výletné, ktoré vychádzajú z prístavu veľmi často. Ako obohatenie tohto prístavu určite spomeniem posuvný most, ktorý tie menšie loďky vypúšťa na otvorené more. Nočný život je bohatý hlavne na východnej časti pláže, no netreba zabúdať na vec, ktorú som už spomínal a treba si dávať pozor, do akého baru vbehnete páni. Taktiež upozorňujem na veľký výskyt drog, hlavne marihuany. Vstup do klubov je povolený od 21 rokov!

Šport

Určite neodmysliteľnou súčasťou tohto mesta je šport. Samozrejme všetkým napadne futbalový veľkoklub FC Barcelona, ktorý nsídli na najväčšom futbalovom štadióne Európy Nou Campe. Odporúčam prehliadku tohoto štadiónu a so všetkým okolo toho pre všetkých futbalových fanúšikov a to hovorím ako Madridista. :D Pri tomto klube môže byť zabudnutý klub Espanyolu, takisto pôsobiaceho v najvyššej Španielskej lige. Návštevu zápasu tohoto tímu neľutujem, aj keď to bol zápas 14. s poslednou Huescou, no zaujalo ma ako sa tam tento šport robí, keď aj posledné tímy dokážu osloviť v piatkový večer viac ako 40 000 divákov. 

Zhrnutie

Barcelona je krásne mesto s bohatou históriou, kde je veľmi ťažké vidieť všetko behom jedného či dvoch dní. Nachádza sa tu nádherná piesková pláž s pomerne čistou vodou, kde nájdete zmes rôznych kultúr, vierovyznaní a sexuality. Tento výlet hodnotím maximálne pozitívne a určite sa plánujem do Barcelony niekedy vrátiť. V prípade otázok ohľadom tohto mesta ma kontaktujte na môj e-mail [email protected]