Potulky po Azorských ostrovoch 2. - ostrov Corvo

Corvo je najmenší z Azorských ostrovov (šírka 4 km, dĺžka 6,3 km). Tvorí ho jediný vyhasnutý stratovulkán (nadmorská výška 720 m n.m.) s obrovskou kalderou (priemer 2,1 km) a jazerom vo vnútri kaldery. Na ostrove sa nachádza jediná dedina Vila do Corvo, kde žije asi 400 obyvateľov.

Ostrov má poľnohospodársky charakter, pestujú sa zemiaky, obilniny, chová dobytok, ovce, majú tu malú fabriku na výrobu syra. Elektrina a telefón tu boli zavedené až v roku 1973 – dovtedy komunikovali so susedným ostrovom pomocou rádiového spojenia alebo dymovými signálmi.

Ako sa dostať na ostrov Corvo

Na ostrov je najlepšie sa dostať zo susedného ostrova Flores motorovým člnom – plavba trvá asi 45 minút. letecky sa sem dostanete leteckou spoločnosťou SATA Air Azores. Na ostrove je aj taxi služba aj požičovňa áut. Treba si však dávať pozor, dobytok má na cestách prednosť ?.

V dedinke sa oplatí navštíviť Kultúrne a environmentálne prezentačné centrum (The Corvo Cultural and Environmental Interpretation Centre), kde sa dá dozvedieť všetko o prírode a histórii ostrova a poskytujú aj sprievodcovské služby po ostrove. Okrem centra tu nájdete obchodík s tradičnými výrobkami, minimúzeum venované lovu veľrýb, kostolík, sú tu aj možnosti ubytovať sa. Treba vyskúšať miestnu krčmu a reštauráciu - určite tu dostanete vynikajúcu kávu a výborné jedlo z rýb. A môžete sa pripojiť k domácim štamgastom, pre ktorých najväčšou dennou atrakciou je prílet, resp. odlet lietadla, ktoré so zatajeným dychom dvakrát denne sledujú.