Prachovské skaly sú TOP turistický okruh v Českom raji

"Prišiel som, videl som a s nadšením odišiel!" Najznámejšou časťou Českého raja sú podľa mnohých Prachovské skaly. Raj pre horolezcov, lahôdka pre turistov, chuťovka pre instagramové foto a ľahko dostupné dobrodružstvo pre bežných výletníkov. Určite odporúčam navštíviť. Z hľadiska plánovania nič zložíte. Zaparkujete auto, kúpite vstupné a po pár metroch ste v očarujúcej prírodnej kráse. 

Prachovské skaly - útvary ako z iného sveta

Romantický labyrint pieskovcových štíhlych veží a pilierov, plošín, strží a roklín. S hustou sieťou značených turistických ciest. A najmä, s početnými vyhliadkami na vrcholoch skalných útvarov. Kam sa možno dostať často krkolomnými chodníkmi. Môžem potvrdiť. Na "Vyhlídku Českého ráje" to bol naozaj krkolomný výstup fantastickým kaňonom - Myší dírou medzi skalami. Ide o vôbec najužšiu časť celých Prachovských skál, keď cesta strmo stúpajúca dohora mala miestami možno iba 60 centimetrov. Nado mnou boli kolmé skalné steny a chlad kameňa. Očarujúce, úplne neobvyklé miesto a skvelý zážitok. Dal som to rýchlym tempom a riadne som sa zapotil.

Prachovske skaly

Pripadal som si ako vo filmovej rozprávke, ktorých tu len tak mimochodom bolo nakrútených niekoľko. Napríklad Princ Bajaja, Jak dostat tatínka do polepšovny alebo aj scény z hororového filmu Hellboy.

Medzi tie vôbec najkrajšie miesta Prachovských skal patrí určite:

  • Vyhlídka Českého ráje - vidieť z nej môžete hrad Trosky a najznámejší útvar Prachovských skál - Prachovská jehla
  • Hakenova vyhlídka
  • Císařská chodba - mohutná roklina - kaňon medzi skalami, pomenovaná po cisárovi Františkovi I.
  • Prachovská jehla - 40 m vysoká, štíhla skalné veža
  • Myší díra - úzky priechod skalnou štrbinou

Najideálnejším východiskovým bodom pre návštevu Prachovských skál  je mesto Jičín, ležiace asi 5 až 7 kilometrov ďaleko. Ja som však prišiel autom z mestečka Semily. Úplná pohoda. Vzdialenosti v rámci Českého raja nie sú nijako veľké.

Prachovske skaly, Cisarska chodba

Vybrať si môžete z DVOCH prehliadkových okruhov

1. Veľký okruh - Vás zoznámi s veľkým množstvom zaujímavých miest Prachovských skál a vedie cez najatraktívnejšie a najzaujímavejšie cesty skalnými masívmi.

  • cesta vedie po zelenej značke
  • dĺžka približne 3,5 km
  • približná dĺžka prehliadky: 2 hodiny
  • prehliadka všetkých významných miest
  • detailný popis priamo na prachovskeskaly.com

2. Malý okruh - Pre menej náročnú prehliadku skál vám poslúži kratší Malý okruh, ktorý je dlhý asi 1,5 km. Vedie nádherným prostredím Císařské chodby ale aj Myší dírou a nájdete tu dve vyhliadky (Vyhlídka Českého ráje, Vyhlídka míru).

  • žlté značenie
  • dĺžka približne 1,5 km
  • približná dĺžka prehliadky: 45 minút
  • zbežnej zoznámenie sa s areálom. Ale aj to stačí
  • detailný popis priamo na prachovskeskaly.com

Prachovske skaly

Stredom skál vedie tiež červená turistická značka, ktorá však nie je okružná. Vedie od vstupu do skál pri Dolnej pokladni (centrálne parkovisko a hlavný vstup do skál) pri Turistickej chate a končí pri výstupe zo skál pri Hornej pokladni v dedine Prachov. Prechádza okolo vyhliadok a tiež Cisárskou chodbou.

Prachovske skaly

Zopár užitočných rád

Samotné Prachovské skaly sú prístupné len peším turistom. Cyklistom je vjazd zakázaný. Lokalita je ľahko dostupná autobusom, vlakom a samozrejme tiež autom.

Autobus: Z Jičína linkou Jičín - Holín - Pařezská Lhota  Vlak: Železničná zastávka Jinolice - trať Turnov - Jičín, potom pokračujte po modrom turistickom chodníku až do Prachovských skál, približne 3,5 km dlhá cesta

Kde zaparkovať

Parkovisko pri turistickej chate Prachov Parkovisko priamo pred vstupom Cena za parkovanie sa pohybuje okolo 100 korún na deň za auto

Vstupné do Prachovských skál

Návšteva Prachovských skál je spoplatnená, vstupenky zakúpite pri vstupe do areálu. Aktuálne vstupné si môžete skontrolovať TU: https://prachovskeskaly.com/cs/cenik  Cena: 100 českých korún (rok 2021) Znížená cena: 50 českých korún Rodinné vstupné: 250 českých korún

Prachovské skaly - otváracia doba

Prachovské skaly môžete navštíviť v júli a auguste každý deň od 8 do 18 hodín.  Po zvyšok roka potom od 9 do 17 hodín.

Aktuálnu situáciu pre istotou skontrolujte TU: https://prachovskeskaly.com/cs/kontakt

Obuv

Pre návštevu odporúčam pevnejšiu obuv. V lete sandále určite nie sú dobrá voľba.

Náročnosť

Turistika v Prachovských skalách je vhodná aj pre deti. Na malých úsekoch však bývajú strmé stúpania, čo treba brať do úvahy. Chodníky sú dobre udržiavané, väčšinou sú do skaly vysekané schody, aj namontované zábradlia alebo reťaze. Ležérnym tempom sa všade dostanú aj deti.

Jozef Terem, Prachovske skaly