Prečo cestovať na Island v zime + itinerár

Lebo to je predsa krajina ohňa a ľadu, lebo uvidíte polárnu žiaru, lebo je všetko lacnejšie, lebo sneh urobí všetko ešte krajšie... a teraz pomaly a postupne.

Island, magický a nespútaný, dych berúci a cestovateľmi milovaný. Dodnes som ho navštívila trikrát. Tento malý ostrov má špeciálne miesto na mojom cestovateľskom zozname a je úplne jedno v akom ročnom období sa sem vydáte, lebo je krásny stále. Ale keby som sa mala rozhodnúť, ktoré ročné obdobie mi učarovalo najviac, tak ten novembrový výlet plný snehu a mrazu bol predsa len niečím štipku výnimočnejší.

  • Možno je to tým, že mám rada zimu, ale dovolím si tvrdiť, že tie zimné farby Islandu predsa len slušia akosi najviac.

Island winter

  • Jeden z príjemných zimných bonusov sú na Islande ceny a turisti. Júl a august sú najdrahšie mesiace čo sa týka ubytovania aj požičania auta. A samozrejme aj najplnšie.

Letné davy na Islande začínajú prekážať domácim aj návštevníkom. Preto sa stále viac hovorí o jari a jeseni, ako ideálnom čase na návštevu a toto môžem potvrdiť. No a zima je v tomto smere ešte výhodnejšia, lebo ľudí podstatne ubudne a ceny sú najprijateľnejšie, ALE

- Určite treba investovať do 4x4 auta (mali sme najpopulárnejšiu Daciu Duster)

- Cesty môžu byť v prípade víchric neprejazdné (http://www.road.is/ a https://en.vedur.is/ treba sledovať priebežne počas dňa a majú to pustené aj na každej pumpe)  

- Počasie je, ako vlastne hociktorý iný čas, nevypočítateľné. Môže byť krásne slnečno, ale aj týždeň v kuse snežiť. Odporúčam riadiť sa lokálnym príslovím „ak sa ti počasie nepáči, počkaj 5 minút“.

Island winter

V zime ulovíte polárnu žiaru a navštívite ľadové jaskyne

  • Sezóna polárnej žiary začína na Islande už na konci augusta a trvá do polovice apríla. Noci sú tmavé a ak sa vydarí počasie, máte celkom slušnú šancu, že toto nebeské divadlo uvidíte.

Pre milovníkov prírody sa od novembra do marca naskytne šanca nazrieť pod najväčší pevninský ľadovec v Európe Vatnajökull a prejsť sa jeho ľadovými jaskyňami.

  • Ice caves boli jeden z dôvodov, prečo sme sa na Island rozhodli vycestovať v zime, a aj keď určite existujú krásne ľudoprázdne jaskyne ako inzerovali na obrázkoch, musím vás vopred varovať.

Bookli sme si tour z Jökulsárlónu, čo bola možno školácka chyba, keďže toto miesto je plné turistov 365 dní v roku. Polhodinka jazdy po ľadovci a ocitli sme sa plní očakávaní pred našou ľadovou jaskyňou. Ukázalo sa však, že pred ňou parkovalo 20 rovnakých superjeepov a jaskyňa bola plná ázijských turistov.

Crystal Ice Caves sa stal obrovský biznis

Neskôr sme sa od lokálnych ľudí dozvedeli, že z Crystal Ice Caves sa stal obrovský biznis. Ceny sú premrštené a turisti odchádzajú sklamaní, lebo obrázky ktoré prezentujú, neodrážajú realitu. Samozrejme, že existujú aj tie krásne modré jaskyne z letákov, ale k tým vás jeep nedovezie. Musíte si objednať súkromný výlet a absolvovať niekoľko hodinový výstup po ľadovci. Ak sa rozhodnete pre návštevu jaskyne, odporúčam informovať sa u malých lokálnych agentúr a vyhnúť sa masovým turistickým spotom.

Zimný Island vás prekvapí scenériou, farbami aj atmosférou. Čierne pláže kontrastujú so zasneženými horami, zo zamrznutých vodopádov stúpajú kryštáliky vody a ligocú sa v mäkkom svetle, gejzír syčí a mení sa na vodnú paru, ktorá pohltí všetkých dookola.

Všetko je kľudnejšie a pomalšie, akoby mrazivý vzduch spomalil aj zážitky-loviacich turistov z celého sveta. Niektoré miesta, ktoré sú v lete preplnené, máte takmer pre seba a aj zvuky akoby pohltila bieloba okolo vás. A keď vám sneh vŕzga pod nohami a z úst stúpajú obláčiky pary, máte chuť sa usmievať. Lebo presne takto by mala vyzerať zima.

Island winter

Nezabudnite si pribaliť plavky 

Áno, plavky v zime na Island. Cestujete totiž do krajiny hot potovtermálnych kúpalísk. Či už uprednostníte bazén alebo prírodný prameň, vaše skrehnuté prsty sa vám po celom dni poďakujú. Vyberať si je naozaj z čoho: https://hotpoticeland.com/ .

Najznámejšia je samozrejme Blue Lagoon, iba pár minút jazdy z letiska. Ak teda čakáte na váš let, pokojne ho prečkajte v teple lagúny uprostred lávových polí. Lákadlom je modrá voda, ktorá je výsledkom neďalekej elektrárne, odradiť vás to však nemusí. A ak vás odradí cena, samotný Reykjavík má hneď niekoľko termálnych kúpalísk, ktoré sú cenovo prístupnejšie.

Po niekoľko týždňovom plánovaní náš zimný itinerár vyzeral nasledovne:

  • Deň 1: Reykjanes Peninsula, most medzi kontinentami, prechádzka okolo Blue Lagoon
  • Deň 2: Zlatý okruh a všetko čo k nemu patrí, noc v mestečku Hella
  • Deň 3: Seljalandsfoss, Skógafoss, Black Sand Beach, Dyrhólaey, mestečko Vík
  • Deň 4: národný park Skaftafell, Svartifoss, Svínafellsjökull, Jökulsárlón
  • Deň 5: snehová búrka..., Vestrahorn a mestečko Höfn
  • Deň 6: Jökulsárlón, Diamond beach a Ice cave tour
  • Deň 7: kaňon Kirkjubæjarklaustur, Reykjadalur hot river a cesta do Reykjavíku
  • Deň 8: Snæfellsnes peninsula, Búðir, Arnarstapi, Kirjkufell, Olafsvík
  • Deň 9: Reykjavík

Island winter

Či si v zime trúfnuť na Ring road (cestu okolo celého ostrova) nechám na vás. Absolvovala som ju pred dvoma rokmi v septembri a spomínam si na prechod cez východné fjordy, kde cesta číslo 1 nebola ani vyasfaltovaná, dedinky boli od seba desiatky kilometrov a široko-ďaleko nikde nikto.

  • K tomu zopár horských prechodov, kde aj v septembri už snežilo. Počas nášho výletu boli cesty na východe 2 týždne úplne uzavreté a neprejazdné, hlásili snehové jazyky a lavíny.

Keď sme prespávali dve noci pri meste Höfn, prišla snehová búrka. Cestu na Reykjavík uzavreli a my sme sa celú noc modlili, aby sme sa stihli dostať naspäť. Do toho sa začali šíriť správy o zvýšenej aktivite najväčšej islandskej sopky Öræfajökull, pod ktorou sme práve nocovali a v médiách sa objavovali plány na evakuáciu v prípade erupcie. Našťastie k ničomu takému nedošlo. Aj takéto dobrodružstvo vie Island prichystať.

Viac fotiek nájdete na Instagrame.