Pred dvomi rokmi ho nik nepoznal, dnes o ňom hovorí celý horolezecký svet. Kto je Nirmal „Nims“ Purja?

Netúžil stať sa horolezcom. Hory ho nelákali. Ani v nich nevyrastal. Detstvo strávil v najnižšie položenej časti Nepálu, takmer na úrovni mora. Jediné, o čom Nims ako dieťa sníval, bolo stať sa hrdým Gurkhom rovnako ako sa ním predtým stal jeho otec a bratia.

Prvá skutočná návšteva veľhôr v ňom však zapálila nový oheň. Obrovské skalné steny týčiace sa ponad oblaky ho úplne opantali. Z mimoriadne cieľavedomého a tvrdo pracujúceho vojaka sa tak v krátkom čase stal horolezec. Ešte cieľavedomejší a usilovnejší, ochotný vzdať sa všetkého, čo v živote dokázal len aby počúvol volanie svojho srdca...

Mladý Gurkha

Nimsov detský sen o vojenskej kariére sa naplnil, keď mal 18. Do armády vstúpil na druhý pokus. Tvrdú fyzickú prípravu však začal o pár rokov skôr. Už v 15-tich rokoch vyrážal o tretej ráno so závažiami na nohách na svoj pravidelný beh, aby bol o piatej späť v posteli. Akoby sa nič nestalo.

  • Gurkhovia - vojaci nepálskej národnosti sú najímaní Britskou, Indickou alebo Nepálskou armádou, slúžia aj v špeciálnych jednotkách Singapurskej polície a v špeciálnej elitnej stráži v Bruneji. Stať sa Gurkhom nie je jednoduché. Napríklad na 300 miest v Britskej armáde sa každoročne hlási okolo 30 000 záujemcov.

Vychovávaný v skromných podmienkach, s nohami pevne na zemi a hlavou vysoko v oblakoch túžil však Nims dosiahnuť ešte viac. Mysliac pritom na pokoru, disciplínu a tvrdú prácu sa ako prvý Gurkha dostal o 6 rokov neskôr do elitných špeciálnych jednotiek Kráľovského námorníctva (SBS – Special Boat Service).

Osudový rok 2012

Jeho vášeň pre hory vzplanula v roku 2012. Počas dovolenky v elitných jednotkách sa ako 27 ročný vybral na trek do základného tábora pod Everestom. V pláne nebol žiadny výstup. Nims však horám okamžite prepadol a presvedčil svojho sprievodcu, aby mu ukázal ako sa lezie. Krátko na to úspešne zdolal svoj prvý vrchol – Lobuse East (6119 m. n. m.). Už o dva roky neskôr zdolal svoju prvú osemtisícovku – Dhaulágirí. Celý výstup mu trval len 14 dní. Zdalo sa akoby jeho telo bolo stvorené na vysoké nadmorské výšky, akoby ani nepotreboval aklimatizáciu.

Svoje limity však spoznal v roku 2016 pod Everestom. Prípravu na výstup, ktorá zvyčajne trvá 6 týždňov, zvládol za 5 dní. Aspoň si to myslel. Až kým nedostal pľúcny edém. Pre niekoho neuvážené konanie bolo pre Nirmala len jednoduchým poznaním, kde sú jeho hranice.

 

V roku 2017 sa pod Everest vrátil znova

Tentokrát plánoval výstup spolu so skupinou ďalších Gurkhov na počesť výročia – 200 rokov služieb britskej kráľovskej korune. Nepriaznivé počasie však expedíciu ohrozilo. Tím, ktorý mal za úlohu osadiť fixné laná, sa na vrchol nedostal. Pre Nimsovu skupinu by bol takýto neúspech zlyhaním. Veď odvážni, nebojácni Gurkhovia nemôžu predsa pred ničím cúvnuť. Nims sa teda rozhodol stať sa lídrom skupiny, ktorá laná osadí a vystúpi na vrchol. Podarilo sa. Pre neznámeho Nepálčana akoby neexistovali prekážky. Ľudia v base campe len neveriacky krútili hlavami.

Následne sa po týždni osláv v hlavnom meste Nepálu pod najvyššiu horu sveta opäť vrátil. Tentokrát si doprial lahôdku v podobe výstupu na Everest, Lhotse a Makalu a to všetko za 5 dní vrátane 2 dní osláv. Normálka, no nie? Pre Nimsa asi áno.

Odchod z armády za odvážnym snom

A teraz si predstavte, že vyrastáte v skromných podmienkach. Vzdelanie získate len vďaka bratom, ktorí vstúpili do armády, aby mohli finančne pomôcť rodine. Chcete im to oplatiť. Chcete pomáhať rodine, komunite, krajine. Tvrdou drinou získate prácu, ktorá vám zabezpečí finančné prostriedky pre všetkých. A jedného dňa sa tejto práce vzdáte. Kvôli snu. Okolie si ťuká po čele. Si blázon – hovoria. Ale vy máte svoj veľký sen, svoj Project Possible.

Začiatkom roka 2019 odišiel Nims z armády. Vzdal sa svojej úspešnej kariéry, aby sa pokúsil zdolať všetky osemtisícovky v rekordne krátkom čase. Predchádzajúci rekord 7 rokov, 10 mesiacov a 6 dní neplánoval skrátiť o pár dní či mesiacov, ale rovno o celých 7 rokov a 3 mesiace. Nielen kvôli sebe, vlastnej sláve, ale aj kvôli svojej krajine. Chcel aby svet konečne videl, že nepálski horolezci patria k najlepším na svete (celý jeho tím bol zložený z Nepálčanov).

„Všetko je možné, ak do toho dáte celé svoje srdce.“

Cesta k samotnému začiatku projektu však bola tŕnistá, možno aj viac ako samotné výstupy. Finančne nákladný projekt nemal sponzorov. Dvere za dverami sa pred Nimsom zatvárali. Nik neznámemu lezcovi neveril. A tak mladý Nepálčan založil svoj vlastný dom, dal dokopy čo sa dalo, no aj napriek tomu mal na začiatku len 5 % z potrebných financií. No nevzdal to a začal liezť. Veľké srdce (Nims so svojim tímom zachránil už počas prvých dvoch výstupov 4 horolezcov) a silný príbeh, ktorý začal pomaly plniť stránky svetových médií napokon pritiahli aj sponzorov. Nims už nebol tým neznámym zasneným bláznom.

29. 10. 2019 sa nemožné stalo realitou. „Misia splnená“. Práve tieto slová zazneli v ušiach Nimsovho tímu, keď o 8:58 ráno miestneho času dosiahol po 6 mesiacoch a 6 dňoch vrchol poslednej zo 14-tich osemtisícoviek – Šiša Pangmi. Kritickému oku mnohých horolezcov však neušiel fakt, že Nims sa medzi base campmi presúval aj vrtuľníkom a že použil toľko kritizovaný kyslík. Radosť z čistého lezenia sa tak v očiach mnohých zmenila len na preteky o prvenstvo. Nech už však bola cesta k cieľu akákoľvek, zdolať 14 osemtisícoviek za pol roka je neuveriteľný výkon, ktorý si Nims musel odpracovať, odliezť a odšliapať v prvom rade sám.

Nims sa ku kritike neskôr aj vyjadril. Podľa jeho slov kyslík používal len nad táborom C4. Po spomínaný tábor liezol a osádzal fixné laná bez jeho pomoci. V Pakistane vrtuľník na presuny nepoužil. Všetkých 5 osemtisícoviek pritom zvládol v priebehu 23 dní. Z base campu do base campu sa presúval po vlastných – behom.

Zaujímavosť: Súčasťou Nimsovho lezeckého tímu bol aj Šerpa Mingma David, ktorý sa vo veku 30 rokov a 155 dní stal najmladším držiteľom Koruny Himalájí v histórii.

Historický zimný provýstup na K2

Po dosiahnutí svojho sna sa Nirmal rozhodol pre ďalšiu veľkú výzvu – prvovývstup na zimnú K2. „Divoká hora“ dokázala odolávať pokusom o zimný výstup spomedzi všetkých osemtisícoviek najdlhšie.

Koncom decembra 2020 začal Nims so svojím 5 členným tímom prvý 4 dňový aklimatizačný výstup na horu. Horolezci postupne vyniesli potrebný materiál do tábora C2. 4 z nich sa pre vyčerpanie po dvoch dňoch rozhodli pre zostup do základného tábora. Nims sa spolu s lezcom Mingma Tenzim rozhodol aj napriek hroziacim omrzlinám a nepríjemnému počasiu pokračovať do tábora C3, odkiaľ prišla naliehavá prosba o pomoc s osádzaním fixných lán pre všetky skupiny horolezcov snažiace sa o zimný výstup. Do základného tábora sa napokon vrátili až po 6 dňoch. Nims aj s omrzlinami na prstoch.

Začiatkom januára sa počasie na K2 zmenilo. Silný vietor a sneženie znemožňovalo akýkoľvek pokus o výstup. Keď sa horolezci o niekoľko dní vrátili do tábora C2, zistili, že mnoho vecí z ich výbavy odfúkol vietor alebo ostali zasypané v snehu. Ani tento moment však expedíciu nezastavil. Nims sa v armáde naučil, že každý záložný plán musí mať záložný plán záložného plánu a tak sa tím vrátil do základného tábora pre rezervný materiál.

13. 1. 2021 sa počasie konečne umúdrilo. Výstup sa mohol začať. Každý horolezec si naložil na chrbát 30 kg výbavy a začali liezť do tábora C2, kde strávili noc. Na druhý deň postupovali vo výstupe do tábora C3 a pred odpočinkom ešte pripravili cestu do C4.

16. 1. 2021 ráno o 2:30 ráno sa otvorili v C3 všetky stany. Teplota vzduchu okolo -60 ᵒC však viacerých unavených členov tímu od pokračovania vo výstupe odrádzala. Nims sa však nevzdával a povzbudzujúcimi slovami zlepšil náladu v tíme.

„Je to náš spoločný cieľ, naša hrdosť. Je to pre Nepál.“

O niekoľko hodín neskôr, za spevu národnej hymny, dosiahol celý tím vrchol K2. Nims ako jediný bez kyslíka. V extrémnych podmienkach na nebezpečnej hore tak svojim výkonom umlčal všetkých kritikov a pochybovačov.

„Sme hrdí na to, že sme sa mohli stať súčasťou histórie a že sme mohli všetkým ukázať ako spolupráca a pozitívne myslenie môžu posunúť ľudské limity až na hranice možného.“

Výnimočný horolezec s veľkým srdcom

Lezenie vo vysokých nadmorských výškach je mimoriadne náročné. Znížený prísun kyslíka zo vzduchu výrazne ovplyvňuje nielen samotný fyzický výkon, ale aj fungovanie mozgu človeka. Nims pri svojich výstupoch neraz dokázal, že aj napriek fyzickému a mentálnemu vyčerpaniu našiel v sebe silu a vôľu pomôcť tým, ktorí sa ocitli na hranici života a smrti.

V roku 2016 počas svojho prvého výstupu na Everest zachránil iného horolezca, ktorý po páde nebol schopný sám pokračovať. Nims mu pomohol dostať sa z výšky 8 450 m. n. m do 7 950 m. n. m. Práve táto udalosť zmenila aj jeho pohľad na lezenie s kyslíkom. Aj napriek tomu, že jeho telo zvláda výstupy aj bez neho, rozhodol sa, že v nadmorskej výške nad 7 500 m. n. m. bude mať pri sebe vždy aj prídavný kyslík (aj keď ho nepoužije), aby v prípade potreby mohol pomôcť so záchranárskymi prácami. Ako sám povedal, do výšky 7 500 m. n. m. má dostatok sily pomôcť so zachraňovaním aj bez neho, no nad túto hranicu už jeho telo nedokáže podať taký fyzický výkon, ktorý by stačil aj na pomoc iným.

No nie je to len o lezení a rekordoch, Nims cíti zodpovednosť a túžbu pomôcť aj svojej krajine, jej ľuďom a okolitej prírode. Založil nadáciu Nimsday Foundation s cieľom finančne podporiť vzdelanie detí, mladé športové talenty ale napríklad i komunitu Šerpov, ktorých negatívne zasiahla pandémia koronavírusu. Najnovšie sa Nims rozhodol uskutočniť projekt The Big Mountain Cleanup, ktorý má pomôcť udržať najvyššie veľhory sveta čisté aj pre ďalšie generácie.

O Nimsovej výnimočnosti a mimoriadnosti niet pochýb. Nepálsky horolezec dokázal, že všetko je možné. Že aj chlapec z chudobnej rodiny môže snívať veľké sny, ak do toho dá celé svoje srdce. Nims je už teraz legendou. Inšpiruje ľudí na celom svete, ale hlavne vo svojej krajine, ktorá svojich hrdinov potrebuje možno ešte o čosi viac...

Tip na knihu: Nirmal Purja vydal pred pár mesiacmi knihu o svojom neuveriteľnom výkone – zdolaní všetkých 8 tisícoviek za menej ako 7 mesiacov. V anglickej verzii ju pod názvom Beyond Possible možno kúpiť už aj na Slovensku.