Prehliadka pivovaru Plzeňský Prazdroj, Mekky všetkých pivárov

Zaujíma vás, ako vzniklo pivo, ktoré ovplyvnilo svet? Ako sa vyrábalo v čase svojho vzniku v roku 1842 a ako prebieha jeho výroba dnes? Mňa áno, už dlho. Tak som sa vybral do Plzne. Pozývam vás, poďte so mnou na virtuálnu prehliadku do pivovaru Plzeňský Prazdroj, rád sa s vami podelím o zážitky a dojmy.

Ak sa vydáte navštíviť západ Českej republiky, nemali by ste vynechať mesto Plzeň, ktoré je štvrté najväčšie v krajine. Po prehliadke historického centra by ste rozhodne mali zavítať do svetovo presláveného pivovaru Plzeňský Prazdroj. V podstate navštíviť Plzeň a vynechať pivovar je niečo ako túlať sa po Paríži a nepozrieť si katedrálu Notre-Dame.  

Pivovar Plzeňský Prazdroj ponúka prehliadky, pri ktorých si zgustne nielen pivár. Prezriete si autentické miesta, kde sa od roku 1842 varí legendárne pivo Pilsner Urquell. A zároveň aj miesta, kde príbeh tohto chuťovo jedinečného piva dodnes pokračuje. Rozhodne sa bude na čo sa pozerať.

pivovar Plzensky Prazdroj

Kam vás prehliadka zavedie?

Prehliadka, ktorá je doslova plná zaujímavostí, poteší nielen pivárov, ale aj milovníkov histórie alebo techniky. Nemožno sa teda čudovať, že prehliadková trasa pivovaru Plzeňský Prazdroj, patrí medzi najlepšie hodnotené turistické atrakcie v Plzni. Na prehliadke, ktorá je dlhá približne 70 minút máte možnosť spoznať históriu výroby piva Pilsner Urquell od jeho úplných počiatkov, keď bol v roku 1842 povolaný do Plzne z Bavorska prvý sládek pivovaru Josef Groll.

Začala sa tak písať história najslávnejšej pivnej značky. Časom sa dokonca začali objavovať snahy o jej napodobňovanie. V roku 1859 tak nechal pivovar zapísať svoju prvú ochrannú známku "Pilsner Bier", čiže Plzeňské pivo a v roku 1896 dokonca pritvrdili na "Original Pilsnej Bier" - Pravé plzeňské pivo. Na odlíšenie od iných pivovarov v Plzni, ktoré tam začali postupne vznikať bol prijatý názov - "Pilsner Urquell", čiže Plzeňský Prazdroj, ktorým je pivo po celom svete známe dodnes.

Jubilejní brána v Plzni

Prehliadka pivovaru začína vlastne už pri samotnom vstupe do pivovaru cez Jubilejní bránu, ktorá je dnes jedným zo symbolov Plzne. Jubilejní bránu začali stavať v roku 1892, pri príležitosti 50. výročia založenia pivovaru. Ďalej to už išlo ako po masle. Pokračoval som do návštevníckeho centra, kde si možno kúpiť lístky a tu aj začína prehliadka.

Jubilejní brána pivovar Plzensky prazdroj

pivovar Plzensky Prazdroj

 

Už v samotnom návštevníckom centre sa dozviete informácie o úplných začiatkoch výroby piva Pilsner Urquell. Okrem iného tu máte možnosť vidieť aj originál podpisu cisára Františka Jozefa, v ktorom je chyba. Podľa jednej teórie je chyba preto, že cisár sa pri návšteve Plzne podpísal po česky a pritom bežne sa podpisoval nemeckou verziou mena. A druhá teória hovorí, že už mal v sebe niekoľko pív a triasla sa mu ruka. Možno tu však vidieť aj dobové kresby mapujúce ešte skromnú veľkosť pivovaru v roku 1842, no môžno tu obdivovať napríklad aj motorku, ktorá je celá vo farbách pivovaru...

pivovar Plzensky Prazdroj navstevnicke centrum

pivovar Plzensky Prazdroj navstevnicke centrum

Prehliadka ďalej pokračuje v druhej budove, cestou som videl aj originálny vagón, v ktorom prepravovali v minulosti pivo. Vagón má duté steny, do ktorých sa dával v lete ľad, aby si pivo uchovalo správnu teplotu a v zime sa do nich zase dávala ako izolácia slama.

Panoramatické kino

Najväčším osobným výťahom v Českej republike som sa dostal do unikátneho panoramatického kina. Tu som sa počas filmu dozvedel všetko o jedinečných surovinách, bez ktorých by to nešlo a opäť aj niečo z histórie. A potom už hurá, prehliadka pokračovala smerom do variarne. Je tu aj historická varná panvica, na ktorej vznikla prvá várka plzenského ležiaka.

Potom som sa presunul do súčasnosti a obzeral moderné technológie, ktoré síce proces varenia zjednodušujú, no napriek tomu sa postup varenia nemení. V ďalšej expozícii som sa zoznámil s profesiami, ktoré z plzenského ležiaka pomohli vytvoriť legendu. No videl som aj v chránenej banke uložený unikátny kmeň kvasiniek, ktoré robia typickú chuť plzeňského piva Prazdroj. Uložené sú iba na troch miestach na svete: v Plzni, Prahe a Londýne.

pivovar Plzensky Prazdroj

 

pivovar Plzensky Prazdroj

pivovar Plzensky Prazdroj

pivovar Plzensky Prazdroj

Pivné sklepy dlhé 9 kilometrov

Pre mňa TOP zážitkom bola návšteva v pivných sklepoch, ktoré sa rozširovali postupne s pivovarom. Ich dĺžka je 9 kilometrov a sú ručne vysekané. Jednotlivé časti sklepov majú svoje názvy a tie čo sú najďalej sa volajú napríklad Afrika. Tu som mohol vidieť obrovské drevené sudy plné piva, čo je asi vytúžený pohľad pre veľkú skupinu chlapov...

pivovar Plzensky Prazdroj

pivovar Plzensky Prazdroj, Jozef Terem

A viem si predstaviť, že väčšina z nich by chcela v týchto sklepoch zostať zavretá aj niekoľko hodín. Vrátane mňa... Samozrejme, v rámci prehliadky som mal možnosť ochutnať nefiltrované a nepasterizované pivo priamo z dubových sudov. To nikde v obchode nenájdete! Pozor, v pivniciach je chladno, takže by ste si nemali zabudnúť pribaliť aj teplejšie oblečenie. Teplota sa stabilne pohybuje okolo 5 ° C.

  • Ako budete vychádzať zo sklepov, budete míňať pamätné tabule, na ktorých sú zachytení všetci sládkovia, ktorí v pivovare postupne pôsobili od roku 1842.

pivovar Plzensky Prazdroj

Škola čapovania piva

  • Ak vás počas degustácie piva napadne, aké to asi je, postaviť sa na druhú stranu - teda za pípu, stačí si včas zarezervovať a následne absolvovať Školu čapovania piva Pilsner Urquell.

Aj to je možné. Počas dva a pol hodiny trvajúceho programu sa pod vedením skúseného odborníka naučíte čapovať "na hladinku", "čochtana", "šnyt" aj "mlíko" a na pamiatku si odnesiete nielen intenzívne zážitky, ale aj polliter so svojim menom a certifikát o absolvovaní školy čapovania. Tak čo, páči sa vám takýto plán? Všetko sa dozviete na: https://www.prazdrojvisit.cz/

TIP: Vyhliadka z veže sv. Bartolomeja

Ak budete v Plzni, určite sa prejdite aj po starom historickom centre mesta. Môžete obdivovať gotickú katedrálu sv. Bartolomeja, renesančnú radnicu, Veľkú synagogu a veľa starých meštianskych domov, múzeí a galérii. Rovnako je v starom centre množstvo reštaurácii, kde čapujú vynikajúci Plzenský Prazdroj.

Dominantou námestia Republiky v Plzni je celkom určite katedrála sv. Bartolomeja. Chrám je so svojou takmer 103 m vysokou vežou viditeľný už z diaľky. Veža chrámu je vôbec najvyššou kostolnou vežou v Českej republike. K vyhliadkovej terase veže vo výške 62 metrov vedie 301 schodov a za pekného počasia býva z nej vidieť aj 72 kilometrov vzdialená Šumava. Vystúpiť na vežu celkom určite odporúčam, nakoľko je z nej nádherný výhľad na komplet celé mesto a okolie.

Veža je otvorená pre verejnosť od 10.00 do 18.30, posledný vstup o 18.00.

katedrála sv. Bartolomeja Plzen

katedrála sv. Bartolomeja Plzen

Keď už budete v Plzni, odporúčam ešte aj týchto niekoľko zaujímavých miest:

Ubytovanie - Vienna House Easy Pilsen

Ako ubytovanie odporúčam hotel Vienna House Easy Pilsen. Tento moderný a elegantný 4-hviezdičkový hotel sa nachádza v centre Plzne, približne do 10 minút pešo od námestia Republiky. Hotel ma zaujal inovačným a moderným dizajnom v odtieňoch čiernej, červenej, žltej a bielej farby v kombinácii s nábytkom inšpirovaným Ďalekým východom. V takomto prostredí sa cestovatelia cítia určite dobre. A hlavne! Veľmi mi chutili vynikajúce raňajky na trendovom raňajkovom pulte a pivovar Pilsner Urquell je hneď cez cestu... 

Viac informácii o Plzni a Plzenskom kraji TU:

Vienna House Easy Pilsen

Vienna House Easy Pilsen