Prežite s nami ešte raz dobrodružnú výpravu džípom po horách Kirgizska a Tadžikistanu

Janka a Roman Hromníkovci z webu jeeping.sk sa rozhodli vydať na expedíciu cez krajiny, ktoré nie sú najtradičnejšími turistickými destináciami. Prečítajte si ich zážitky, ktoré im priniesla expedícia cez Kirgizsko a Tadžikistan, na ktorú sa vystrojili vo výbave BUSHMAN.

Namáhavé kopce Kirgizska

Túlame sa Kirgizskom. Nechali sme za chrbtom ruch miest a vyrazili sme do končín, kde nám spoločnosť robia iba stáda pasúcich sa koní, oviec a kráv, nad hlavami nám lietajú orly a my sa nevieme vynadívať na tú nádheru všade okolo nás.

Hromnikovci
Janka a Roman majú na sebe obľúbený model bundy BUSHMAN DETROIT. Kúpiť si ju môžete v našom e-shope.

 

Fotky sú z horského prechodu Pereval Tossor. Je to jeden z najťažších horských prechodov v Kirgizsku a i keď sme sa trochu potrápili, nakoniec sme sa cezeň bez komplikácií dostali.

Hromnikovci

Jazero Kel Suu je ukryté vysoko v horách, takmer na hraniciach s Čínou. Vedie k nemu dlhá cesta a je potrebné špeciálne povolenie na vstup do hraničnej zóny, ale tá námaha a vybavovačky nakoniec stoja za to. 

Monumentálne štíty Tadžikistanu

Do Tadžikistanu vstupujeme cez autonómnu oblasť Gorno Badskshan (GBAO). Práve tu sa nám odkrývajú hory Pamíru. Z Pamír Highway odbočujeme najskôr k jazeru Jashikul. Je to zatiaľ najkrajšie miesto, aké sme tu videli. Ale len kým odbočíme na juh do Wakan koridoru.

Štíty Pamíru, Karakoramu a Hindúkušu pred nami vytvárajú monumentálnu scenériu. Je to nevýslovná nádhera, ľudia sú tu veľmi milí, všetci nám mávajú a vítajú nás vo svojej krajine.

Do tejto časti Tadžikistanu je okrem klasických víz potrebné aj špeciálne vízum pre GBAO. Všetko sa to dá vybaviť pohodlne cez web, tak ako aj elektronické víza.

Hromnikovci

Slnko zapadá nad priehradou Toktogul a my si uvedomujeme, že naša cesta sa chýli ku koncu. Sme plní pozitívnych dojmov. Kirgizsko aj Tadžikistan ostanú hlboko v našich srdciach.

Neskutočné bohatstvo týchto krajín spočíva v nádhernej pokojnej prírode a vždy usmiatych ľuďoch. Ešte aj na raňajky nám vykúzlili úsmev na tanier. Každý na nás máva a pýta sa nás, či sa nám v ich krajine páči. Veru, páči.

Hromnikovci

Za 17 dní sme prešli celkom 4 633 kilometrov, zažili nádherné stretnutia a videli obrovský kus mocnej matky prírody. Už teraz sa tešíme na našu ďalšiu expedíciu. Koncom augusta vyrážame na Korziku! Naše expedície môžete sledovať na jeeping.sk.