Danakilská púšť – najnehostinnejšie miesto sveta

Extrémne teploty, prírodné javy, katastrofy, následky ľudskej činnosti – to je len niekoľko predpokladov definujúcich nehostinnosť rôznych kútov sveta. Keď sa však spojí hneď viacero zo spomínaných, nehostinnosť nadobudne úplne nový rozmer. A práve ten možno pripísať púšti Danakil.

Peklo na Zemi

Púšť známa aj pod prezývkou „Peklo na Zemi“ sa rozprestiera v severovýchodnej časti Etiópie v blízkosti hraníc s Eritreou. Patrí k najhorúcejším a najsuchším miestam sveta. 100-200 mm zrážok ročne a priemerná ročná teplota 34,4 ˚C však nie sú tým najextrémnejším, čo ponúka.

Danakil

Soľné kryštály, vulkány, lávové jazerá

Nehostinnosť púšte je spôsobená aj činnosťou viac ako 30-tich aktívnych vulkánov a vzduchom nasýteným sýrou a jedovatými plynmi. Zaujímavosťou však je, že pôda presýtená jedmi a soľou nie je úplne bez života. Pre niektoré mikróby nie sú zjavne ani takéto podmienky dostatočne extrémne.

Danakil

Turistická atrakcia

Púšť Danakil je aj napriek svojim extrémnym podmienkam a istej miery nebezpečenstva obľúbená medzi turistami. Do oblasti však môžete cestovať len s vojenskou eskortou, ktorej úlohou je podľa ich slov ochrániť Vás počas cesty od konfliktov s miestnymi.

Foto: Achilli Family