Rakúsko alebo aj sídlo Kaiservilla a Sissi

Rakúsko, náš sused, ktorého často poznáme ako krajinu valčíka a Álp. S troškou tolerancie sa dá povedať, že je pre nás cestovateľky rýchlo dostupné, no málo koho som niekedy počula povedať, že dovolenkoval práve tam. Asi ani ja som si nikdy neuvedomila, čo táto krajina skývy, až kým som "nekopla do motora" a nevydala sa zmapovať tak blízku a tak fascinujúcu krajinu.

Netrvalo dlho, kým mi pípla sms s vítaním v Rakúsku a všetkými potrebnými info o číslach a konzulátoch. No moje cestovateľké kroky som chcela zamerať na iné než veľké mestá, v ktorých sa dá dobre nákupiť. Chcela som sa zamerať na vrchy, ktoré má Rakúsko na rozdávanie, veď až 2/3 tohto územia ležia viac ako 500 metrov nad morom.

rakusko

Úprimne, nie som nadšenec lezení po horách a zdolávaní vysokých kopcov a nízkych údolí, no kedže časť osadenstva v aute bola, musela som sa naladiť na túto vlnu-v tomto prípade horu. Rozhodli sme sa totiž chciac-nechtiac zdolať masív Dachstein, hornatý gigant vápencových Álp je vraj veľmi obľúbený pre turistov a milovníkov zimných športov. Cestou hore po vyznačených trasách, to však nebolo jednotvárne, ako som skepticky očakávala. Vďaka vápencu, je o prírodné javy postarané a s troškou predstavivosti si z tohto výletu urobíte nezabudnuteľný zážitok. Tiež je tu možnosť pozrieť si niektorú z jaskýň napríklad Mammuthöhle a Koppenbrüllerhöhle, alebo ľadovú jaskyňu Rieseneishöhle. Najvyšší bod tohto masívu je Hoher Dachstein, vrchol dosahuje do nadmorskej výšky až 2 995 m a ak si naozaj netrúfate na výstup po chodníčku, môžete zvoliť lanovku. Tá je ľahko dostupná z dedinky Ramsau am Dachstein. Ručím vám za to, že nech zvolíte akúkoľvek cestu, hore budete mať krajinu ako na dlani a do toho pohľadu sa zamilujete.

dachstein

Po prenosovaní v spomínanej malej dedinke pod hornatými kopcami sme sa vydali do klenotu Rakúska, ktorý je označený ako najfotografovanejšie mesto. Volá sa Hallstatt. Keď vojdete do tohto mestečka, máte pocit, že ste vošli do rozprávky, dedinka v údoli pod lesmi, pokoj, atmosféra minimálneho zhonu a chuť schytiť foťák a zmapovať každý meter. Toto mestečko spolu s jazerom Hallstätter See patrí do svetového dedičstva UNESCO a leží na svahu pohoria Dachstein. Kedysi dávnto sa v tomto meste nachádzali baníci a ťažili tu soľ. Zachovná je tu tradičná architektúra domčekov s drevenými trámami či už ide o klasické príbytky alebo hotely, ktorých je tu neúrekom.

hallstatt

Ak si prejdete toto mestečko pešo a chceli by ste mať aj iný pohľad, z kamenného brehu pri jazere môžete nastúpiť na loďku a užiť si pokojnú plavbu po okolí. Nezabudnite tu navštíviť soľné bane Salzwelte, ktorú sú iba kúsok od mesta. Slávne sú hlavne preto, že sú najstaršími soľnými baňami v Európe. Soľ je s týmto miestom veľmi spätá a tak hádajte aké najčastejšie suveníry vám tu budú ponúkať.

Ak vás chytal v baniach mierny klaustrofobický závrat ako mňa, chodte si zlepšiť náladu do jaskyne Mammuthöhle. V preklade to znamená Mamutia jaskyňa a tak je jasné, že si tu užijete priestoru a priestoru.

Z podzemia sme na ďalší deň vyrazili k ďalšiemu extrému a výstupu do hôr. Kedže Hallstatt leží v hlbokom, naozaj hlbokom údolí, príležitostí na turisitku tu je viac než dosť. My sme si nemohli nezapísať do cestovateľských skúseností miesto známe ako "Five fingers"- plošina, ktorá pripomína roztvorenú dlaň a päť rôznych pohľadov na okolie. Ak vás desí výstup, nemusí, ide tam lanovka. Moja rada je však dobre sa oblieť, počasie vie byť zdradné.

Hovorí sa, že to najlepšie príde na koniec. Je ťažké niečo postaviť do tejto pozície, no naše cestovateľské posledné v Rakúsku sa nieslo v znamení Sissi. Navštívili sme sídlo Kaiservilla. František Jozef to tu využíval ako letné sídlo, upravené záhrady a pompéznosť tohto miesta poznačená panovníckou prítomnosťou je cítiť z každého miesta. Hovorí sa, že práve tu sa František zoznámil so Sissi. Aj tento príbeh ponúka žiarlivostnú zápletku. František si totiž mal brať staršiu sestru Sissi, no keď spoznal obe, jeho rozhodnutie bolo jasné. Síce, museli zo začiatku bojovať s nie príliš súhlasným postojom, aj a tu platilo - srdcu nerozkážeš. Náš výlet sme teda zakončili prechádzkou po komnatách a záhradách, kde trávil svoje chvíle aj zamilovaný párik aristorkatov.

kaiservilla

Ak teda nemáte veľký rozpočet na dovolenku, dajte možnosť krajinám a miestam, ktoré sú blízko a skrývajú viac, než by ste si mohli predstaviť. Jednou z nich je určite aj Rakúsko, krajina, ktorej vlajka patrí k najstarším a pochádza odtiaľ najstarší šijací stroj, či ovocné cukríky.