Rande s plošticou posteľnou v marockom hosteli

Celý deň som včera chodil po Marockom meste Marrakesh a riadne  pálilo slnko. Svrbia ma obe zápästia. Natieram si ich krémom na opaľovanie, lebo iný so sebou nemám a ďalej tomu nevenujem pozornosť. Dnes celý deň jazdím na motorke po horách Vysokého atlasu. Až keď prichádzam podvečer do pobrežného mesta Agadir, uvedomujem si, že ma tie zápästia svrbia stále viac a k tomu tiež krk a tvár.

Po ubytovaní sa v lacnejšom hoteli zisťujem realitu

Už mi je to  jasné. Vracajú sa mi spomienky na detstvo, keď som dostal kiahne a nesmel som si ich škriabať, aby som si nespôsobil infekciu. V priebehu dnešného dňa sa mi vyhodili ďalšie pupence na rukách, tvári, krku a nohách ako po uštipnutí komárom. Svrbenie je oveľa viac intenzívne ako od komára a pupencov po bodnutí je pokope niekoľko desiatok na jednom mieste. Toto mi bol čert dlžen.

Bol som rád, že v Maroku je len minimum otravného, lietajúceho hmyzu, vrátane komárov a múch. Je tu pre nich príliš sucho. V momente ma napadlo, že to čo ma poštípalo, bude pravdepodobne ďalší záludný hmyz, parazitujúci na ľudskej  krvi a to ploštica !!!  Síce som ich naživo nevidel, ale dochádza mi prečo majiteľ hostelu v Marakeshi každé ráno vysával kreslá a gauč v spoločenskej miestnosti.

Ruka

 

Ruka

 

Krk    

Malé zvieratká, nie väčšie ako pár milimetrov, hrdzavo-čiernej farby, bez krídel. Zdržiavajúce sa a útočiace po tme, keď sú si isté, že ich obeť je otupená spánkom. Aj pri najmenšom pohybe spozornejú, prestanú vysávať krv a pokračujú zase až keď je čistý vzduch. Preto po sebe zanechávajú oveľa viac svrbiacich pupencov ako spomínaný komár.

Podobne ako iný hmyz čo sa živí krvou, aj ploštice môžu byť pôvodcami rôznych chorôb prenášaných krvou. Riziko sa samozrejme zvyšuje, keď sa týmto malým upírom naservírujete niekde kde sa premelie hromada ľudí, ako napríklad ja, v Severnej Afrike v lacnom hosteli. Ploštica posteľná znesie za noc až 5 vajíčok, ktoré sú priesvitné a max 1mm veľké. Dospelé jedince vraj dokážu hladovať až 12 mesiacov. Okrem toho, že sa títo paraziti schovávajú v tmavých kútoch izieb, pod matracou, v skrini, či elektrických zásuvkách, nemajú problém zaliezť aj do oblečenia, cestovných kufrov, či knižiek a pricestovať s vami domov, kde si urobia ďalšie hniezdočko lásky vo vašom byte. Už keď sa to stane je veľmi ťažké sa ich zbaviť svojpomocne.

Ploštica Posteľná

Životný cyklus Ploštice Posteľnej

 

Zopár tipov ako sa vyvarovať "kúsancom" ploštice:

  •  Skontrolujte rizikové miesta v hotelových izbách, pred ich využitím. ( Ploštica nie je problémom   len  lacných ubytovacích zariadení ! )
  •  V hoteloch si oblečenie vešajte a kufre neukladajte pod posteľ.
  •  Ostaňte mimo domova, pokiaľ si nebudete istí, že si ich so sebou nevlečiete. ( Pupence už   nesmú  pribúdať. )
  •  Operte si všetko oblečenie na 90°C . ( Ploštice veľmi dobre znášajú extrémne teploty -17°C -   +45°C. )
  •  Veci, čo sa oprať nedajú vyhoďte, alebo zabaľte do igelitových vriec. ( Aspoň na 12mesicov. )
  •  Na svrbivé vyrážky je v lekárni dostupná masť na alergické reakcie.
  •  Na Slovensku je niekoľko špecializovaných firiem, ktoré sa zaoberajú zamoreným prostredím.   (Pripravte si stovky eur.)

Osobne som bol na cestách ďalších 6 týždňov z toho som ešte 10 dní trpel tie svrbivé štípance. V momente keď som sa vrátil domov, vyzliekol som sa na dvore donaha a nahádzal všetko oblečenie do práčky na 90°C. Zvyšok vecí je v karanténe v igelitových vreciach na povale. Zatiaľ sa u mňa doma neobjavil žiaden Plošticový záškodník a dúfam, že to takto aj ostane.