Renovácia rachotín alebo ako dvaja chlapíci z Anglicka začali vracať lesk starým autám

Keď sa Gus Gregory a Will Trickett rozhodli, že odídu z práce, aby sa mohli na plný úväzok venovať renováciám rachotín, ľudia okolo nich si len ťukali na čelo. Avšak oni šli za svojim snom. Došlo to až tak ďaleko, že o nich natočili dokumentárny seriál.

Obaja mali našetrených 15 tisíc libier, za ktoré nakúpili 13 starých aut na prerábku. Aby zaplatili náklady a investovaný čas, museli z každej preinvestovanej libry urobiť aspoň dve. A otočiť jedno auto za týždeň.

viasat

Nešlo im len o zisk. Stále častejšie sa hovorí o tom, že dnešné autá, na rozdiel od tých starších, nemajú dušu. Že sú to len približovadlá, ktoré za päť rokov vymeníme za nové, a okrem zvýšenej miery pohodlia, nám toho moc nepovedia. Že také kvalitné a spoľahlivé autá, aké sa vyrábali medzi 60. a 90. rokmi 20. storočia, sa už nevyrábajú a bohužiaľ najskôr sa ani vyrábať nebudú. S tým sa Will a Gus nechceli zmieriť a okrem zisku ich motivuje aj návrat zašlej slávy strojom, ktoré pomaly miznú z ciest, napriek tomu, že ešte pred takými desiatimi, pätnástimi rokmi boli bežnou súčasťou koloritu. Hodiť takéto vozy na vrakovisko je pochopiteľne jednoduchšie riešenie, pretože za bežných podmienok sa ich často neoplatí opravovať, ale pokiaľ máte elán a dáte do toho srdce, dokážete obdivuhodné veci.

Vyššie uvedení chlapíci, ktorým chýba vôňa benzínu a ruky zamastené od oleja, patria práve k takým srdciarom s elánom, a tak sa znovu vracajú v druhej sérií dokumentárneho seriálu Renovácia rachotín (v angličtine Flipping Bangers), v ktorej sa im darí privádzať späť do života autá, ktorých sa uľútostnili.  

Našincov môže potešiť automobil Škoda Estelle, vývozova verzia „stopäťky“, ktorá v ich podobe  vyzerá naozaj famózne. Okrem toho tu máme pár čisto britských záležitostí, ku ktorým patria dvojice strojov u nás takmer neznámej značky Reliant (Kitten a Scimitar GT), MG MGB, Morris Minor, Rover Maestro či Rover 200 Coupé. A nakoniec európske záležitosti typu Audi, BMW, Citroënu XM, VW Chrobáka alebo Saaba.

viasat

V poslednej dobe sa často hovorí o ekológií. K tej je však možné mať niekoľko rôznych prístupov, a jedným z tých rozumnejších je využitie princípu  reuse (opätovného použitia), na ktorý sa často zabúda. Obnova starých vecí však nie je len ekologická (tým, že sa nemusia vyrábať nové veci, sa ušetrí veľa energie), ale tiež akosi  historicky uvedomelá. Renováciou starých vecí totiž dokazujeme, že si vážime práce našich predkov. A to by nás na tom všetkom, okrem dobrého pocitu z vykonanej práce, malo tešiť najviac.

Gusa Gregoryho a Willa Tricketta toto bezpochyby teší. A radi sa o svoje pocity podelia s ostatnými v seriáli Renovácia rachotín, ktorý si fanúšikovia môžu pozrieť na televíznej stanici Viasat Explore od pondelka 3. júna o 21.00 hod