S dvoma deťmi do Indie | Morský národný park Mahatma Gandhi

Do národného parku Mahatma Gandhi /Mahatma Gandhi Marine National Park/ sa plastové fľaše nesmú brať. Majú to vymyslené tak, že vo Wandoor, na vstupe do NP vám za 200 rupií požičajú špeciálne nádoby na vodu, do ktorých si môžete preliať vodu zo svojich plastových fliaš. Pri odchode z národného parku treba fľaše vrátiť a zálohu vám vrátia. Dva litre vody sme preliali do dvoch ich nádob, zaplatili zálohu a šli sa postaviť do radu ktorý medzitým narástol a nehýbal sa.

  • Sme s dvoma dcérami, dvojročnou Vivien a päť ročnou Viktóriou v Indii a máme pred sebou ďalší krásny deň.

Plasty nie

Všetkým kontrolovali tašky batožinu, aby do chráneného územia náhodou nezobrali a nevyhodili ta nejaké plastové veci. My, ako jediní zahraniční návštevníci, sme prešli bez kontroly, čo bolo na šťastie, lebo sme brali za sebou rôzne plastové veci, napríklad detskú fľašku s takým špeciálnym cucíkom, cez ktorý dieťa pije. Ďalej sme mali so sebou med, lebo Vikinka má rada chlebík s medom a ten bol tiež v plastovej nádobe. Aj iné plastové veci by sa u nás našli. My sme však nemali v úmysle poškodzovať im prírodu, takže nič tým nestratili. Lodičky tu chodia s kapacitou takých 40-50 miest každá a denne do NP pustia maximálne 200 ľudí. Možno maximálne 200 kvôli tomu aby nebola priveľká záťaž na prírodu, alebo aj tak nemajú väčšiu prepravnú kapacitu.

Plavba národným parkom

Dnes ráno na pobreží bolo skoro by som povedal až zima. Bolo zamračené, občas popŕchalo, mrholilo. Keď sa lodička rozbehla a pofukoval vietor veru Viktória mrzla a sťažovala sa ako jej je zima. Nuž bolo zrána takých 17-20 stupňov a k tomu ten vetrík, na Indiu veľmi príjemná teplota. Človek v Indii počíta s tým že tu bude 30-40 stupňov Celzia, takže dvadsiatka tu je super príjemná

Oproti pobreží pri Wandoore je ostrov Alexandra, ktorý leží 150-200 metrov od pevniny a ťahá sa paralelne s Južným Andamanom niekoľko kilometrov. Vyzerá to, ako by sme sa neplavili na mori, ale pozdĺž rieky. Na oboch brehoch sú zelené, husté nedotknuté džungle s vysokými stromami a musím povedať že tak krásne džungle som už veľmi dávno nevidel, možno v Bolívii na jednom z prítokov Amazonky.

Cesta z Wandoor na Jolly Buoy pomedzi smaragdové, dažďovým pralesom posiate ostrovy je nádherná. Len keby Indovia nevyhadzovali odpadky cez palubu. Je to v skutku smutný pohľad, ako táto najvyššia, najbohatšia a najvzdialenejšia Indická vrstva, ktorá si môže dovoliť prísť až sem, do tejto panenskej prírody, tú prírodu v priamom prenose ničí. Nerozumiem, načo robia Indovia také caviky s plastovými fľašami, keď následne nikto nekontroluje, neupozorňuje a hlavne netrestá a nepokutuje cestujúcich za hádzanie odpadkov cez palubu.

Inštrukcie na cestu

Počas cesty sa pred všetkých cestujúcich na predku lode postavil sprievodca a niečo veľmi dlho vysvetľoval v jazyku Hindi. Nám sa slušne ospravedlnil, že to asi nebudeme rozumieť. Zároveň sa spýtal takej kočky, čo tam sedela a vyzerala ako študentka vzdelaná, že či vie po anglicky a ona že "jasne že vie". Tak jej dal teda za úlohu prekladať. No lenže chlap mlel vkuse 10 min, ona neviem nakoľko vedela anglicky, no nielenže nestíhala prekladať, ale nepreložila dokopy nič. O hádzaní odpadkov evidentne reč nebola.

Po 40 minútach plavby sme dorazili na ostrovček Jolly Buoy.

Jolly Buoy

Jolly Buoy je malý ostrovček podlhovastého, fazuľkovitého tvaru, ktorý má na jednom konci krásnu pláž a veľmi pokojné more. Na druhom konci možno vidieť že je nejaký útes, lámu sa tam vlny a že tam určite bude super podmorský život, snorkelling a potápanie

Šťastne sme dorazili do cieľa. Na ostrovčeku nebolo žiadne mólo a tak sme z lodí vystupovali len na také plávajúce pontónové, improvizované mólo, čo s deťmi a s kočíkom bola celkom výzva.

Podľa informácií z turistického ofisu mal byť nejaký výlet lodičkou so skleneným dňom zahrnutý v cene. Veľmi som sa naň tešil, keďže lodičky som skleným dnom mám rád a je to skvelá vec ako deťom, čo ešte nevedia potápať ani šnorchelovať, ukázať svet pod vodou. Výlet "v cene" žial bol presne taký ako by ste čakali od výletu zdarma. Chlapi nás povozili asi 4 minúty, ukázali Indom zopár korálov a inak sme plávali nad piesočným dnom. Po tejto krátkej demo ukážke všetkým oznámili, že ak chcete vidieť viac, tak si pekne zaplaťte. Čisté sklamanie.

dieta na plazi

Šnorchelovanie po Indicky

Po ostrovčeku Jolly Buoy sa môžte prechádzať. V obmedzenej miere. Chodiť môžte len po krátkom úseku pláže, ktorý je na východnom konci ostrova A po jeho najbližšom okolí. Keby ste chceli zájsť viac ako 50 metrov do vnútrozemia alebo sa jednoducho prejsť po pláži niekde ďalej tak na obidvoch koncoch stoja policajti a ďalej vás nepustia. Veď sme v národnom parku! No India. Odpadky do vody áno, prechádzka nie.

Ešte väčšia komédia je tu s plávaním a šnorchelovaním. Plávať nemôžete hocikde, ale len na presne vymedzenom a bojkami ohradenom úseku o 30 x 15 metroch. Tu sa v plytkej teplej vodičke čvachtajú Indovia. Ženy väčšinou komplet oblečené, muži niektorí v tričkách a šortkách, niektorí odvážnejší bez trička. Keby ste chceli plávať mimo vyznačenej oblasti, policajti vás hneď zaženú.

Plávanie s maskou a rukou je to podobne komické. Šnorchelovať môžte ísť iba so špeciálnym certifikovaným sprievodcom. A môžte zabudnúť na odvážny výlet k útesu. Šnorchluje sa hneď vedľa toho bojkami vyznačeného "bazéniku". Nevadí skúsime. Prvý idem ja, manželka dá zatiaľ pozor na deti a potom sa vystriedame. Certifikovaný sprievodca ma už čaká vo vode. V jednej ruke má plávacie koleso a v druhej plávaciu vestu, žiaľ rovnakú nepohodlnú, ako sme mali na lodi. Moje protesty, že veď som certifikovaný Open Water Diver, tak hádam tu nebudem v šaškovať vo veste, sú zbytočné. Licencovaný sprievodca musí v prvom rade dbať na bezpečnosť svojich klientov. Naťahuje tú oranžovú polystyrénovú obludu na mňa a začíname plávať.

Svet pod vodou na Jolly Buoy

V konečnom dôsledku ma ten polystyrén pod bruchom nadnáša a trochu zjednodušuje plávanie. Jediný problém je, že odiera bradavky. :(, No čo už, mal som plávať vo svetri, ako normálny Indovia ... Na moje príjemné prekvapenie je podmorský svet na Jolly Buoy nádherný, pestrý a môj sprievodca sa ukázal ako celkom dobrý spoločník. Ukazuje mi rôzne veci, ktoré by som si možno bez jeho prítomnosti nevšimol. Je tu veľmi bohatý mikrosvet rôznych farebných korálov a živočíchov. Ukazuje mi asi 5 druhov rybičiek Nemo. Ani som netušil že taká farebná variabilita existuje. Nemovia žijú a ukrývajú sa v sasanke a majú jednu zvláštnu vlastnosť. Keď sa k nim priblížite a ukážete na nich prstom, tak vyrazia oproti prstu v snahe aby ho zahnali. Tí odvážnejší vás do prsta aj ďobnú a následne sa rýchlo schovajú späť do bezpečia. Je tu prekvapivo veľa mäkkých korálov. Ukazuje mi korál, ktorý pri dotyku mení farbu. Wow, to som ešte nikdy nevidel! Sú tu veľké farebné mušle, naše obľúbené a dobre známe z Indonézie, aj také malé rastlinky či živočíchy, ktoré vyzerajú ako vianočný stromček a keď sa k nim priblížite tak sa vcucnú do seba.

Celkovo hodnotím Podmorský svet ostrovčeka Jolly Buoy na výbornú. Dokonca ho môžem zaradiť do prvej štrvorky najlepších snorkellingov svojho života. Patrí sem už ostrovček Kanawa, nachádzajúci sa východne od ostrova Flores v Indonézii a samozrejme Maldivský južný Ari Atol so žralokmi obrovskými a obrovskými rajami. Až budete v Port Blair, morský národný park Mahátma Gándhí určite nevynechajte.

Čo bolo ďalej? Chcete vedieť viac o našej ceste "S dvoma deťmi do Indie“? Kliknite si na náš blog  

Fakty a informácie o Andamanských ostrovoch: doprava, ubytovanie, najkrajšie miesta. Čítajte viac v našom sprievodcovi súostrovím.

Fakty a čísla:
  • Mahatma Gandhi Marine National Park sa nachádza západne od Veľkého Andamanu. Tvorí ho 17 ostrovov, z ktorých sú teoreticky prístupné dva: Red Skin a Jolly Buoy, no prakticky vždy iba jeden z nich.
  • Do národného parku si potrebujete vopred vybaviť povolenie. Vydá vám ho Directorate of tourism v centre Port Blair. Povolenie stojí 500 a doprava loďou 750 indických rupií.
  • Lode na ostrovy národného parku vyrážajú z dedinky Wandoor oficiálne o 7:00, ale reálne až okolo ôsmej. Do Wandoor sa dostanete buď za pár drobných prvým ranným autobusom o 6:00 z Port Blair, alebo taxíkom za 1500 rupií. V cene je aj čakanie a cesta späť.