Sichuan - domov pánd a štiplavého tofu

Čína je rozdelená na 23 provincií, 4 samosprávne mestá, 5 autonómnych regiónov a 2 oblasti so špeciálnou správou. Je to tak obrovské územie, že vybrať si miesta, ktoré navštíviš, je celkom náročné. Pri druhej návšteve Číny sme vybrali menej miest, kde sme radšej strávili viac času.

Sichuan je provincia na juhozápade Číny. Väčšine je ľuďom známa kvôli pandám, ktoré tu majú svoj prirodzený habitat v bambusových lesoch. Ale je tu toho omnoho viac! My sme tu strávili týždeň, a pokojne by sme mohli aj dlhšie.

Hlavné mesto provincie a aj našou základňou bolo mesto Chengdu. Menšie ako Peking alebo Šanghaj, ale v posledných rokoch sa stalo významným dopravným uzlom, a dokonca sem lieta pravidelná linka z Prahy. Mesto je samo o sebe zaujímavé pre milovníkov histórie, gastronómie a samozrejme pánd.

Kungfu pandy naživo

Pandy sú jedny z najrozkošnejších zvierat na planéte, aj keď miestami nemotorné a keď sa najedia, tak už len spia. Takže keď pôjdeš do pandária na severe Chengdu, choď tam ráno pred kŕmením, lebo po zvyšok dňa už len budeš sledovať, ako pandy tlačia bambusy alebo chillujú na stromoch. Zoo nepodporujem, a čínske zoo sú rovnako kruté ako tie európske, ale panda, ako symbol čínskej soft power má medzi zvieratami výsostné práva. A aj preto je toto pandárium absolútna bambusová oáza, pandy majú obrovské výbehy, dokonca červené pandy môžeš pozorovať úplne z blízka vo "voľnej" prírode. Súčasťou je aj bambusový háj, ktorý je možno trochu lepší ako ten v Kyote. Ak chceš splynúť s čínskymi turistami, tak si nezabudni kúpiť čelenku s pandími uškami, a bez ostychu potom s ňou pobehuj aj po meste. Nikomu to nebude pripadať čudné.

Najväčší buddha na svete

V Číne sú doslova posadnutí sochami buddhov a na rôznych miestach v krajine nájdeš impozantné sochy. No tzv. Giant Buddha v meste Leshan je najväčším buddhom na svete vytesaným do skaly. Pozrieť buddhu je ideálnym jednodňovým výletom z Chengdu, najpohodlnejšie je autobusom, pričom cesta trvá minimálne 2 hod. Keďže má prívlastok "naj", nebudeš tu nikdy sám. Vždy tu budú davy turistov, ktorí si túto dychberúcu sochu budú chcieť obzrieť. My sme spravili tú chybu, že sme boli pri hlave sochy, a dole k nohám bolo treba čakať v rade minimálne 2 hodiny, nedalo sa to nijako preskočiť. Až neskôr sme prišli na to, že bola pravdepodobne možnosť sa len odviesť loďkou po rieke a pozerať sa na neho len zospodu.

Mapo tofu - najštipľavejšie tofu

Sichuan je typický aj svojou pikantnou kuchyňou. Ale nie je štipľavé ako štipľavé! Čínske štipľavé - tzv. ma la - by sa dalo opísať ako trpké štipľavé. Nie že ti z úst šľahajú plamene, ale tŕpnu ti všetky časti úst, kde sa ti to dotklo. A medzi najznámejšie jedlá oblasti patrí mapo tofu, hot pot a kungpao chicken. Ak si vieš vychutnať dobré jedlo, a baví ťa objavovať aj táto časť kultúry, určite sa prihlás na kurz varenia tradičného jedla! My sme na jednom boli, organizovanom cez náš hostel, a bol to jeden z najlepších zážitkov výletu. V skupinke nás bolo 6, okrem nás jeden kórejský a jeden americký pár a sprievodkyňa, rodená číňanka s veľmi dobrou angličtinou.

Najprv sme išli na miestny trh, kde sme dostali každý úlohu, akú ingredienciu máme na večer kúpiť. Či to bolo tofu, hríby, chilli papričky alebo baijiu - čínsky alkohol. Čínsky trh je svet sám o sebe. Hygienici by možno už nikdy nerozchodili to, čo by tu videli. Mäso len tak vyložené na stoloch, sekané rovnakým sekáčikom a niečo ako hygienické rukavice pri manipulácii neexistuje. Celé kusy ošklbaných kurčiat len tak vystavené, ktoré si ale domáci bez mihnutia oka kupujú. Je fascinujúce sledovať tie rozdiely medzi kultúrami. Pamätám si, že keď som prvýkrát videla ako v Číne narábajú s mäsom, tak som si povedala, že aj keby som nebola vegetarián, to mäso by som tu nejedla. V časti s koreninami sme ovoniavali druhy, ktoré som prvýkrát videla, ale sú základnou ingredienciou čínskej kuchyne. A v stánku s chilli papričkami sme mohli ochutnať aj tie najštiplavejšie, aj také, ktoré neštípali vôbec. V stánku, ktorý hral všetkými farbami a ponúkal nakrájanú zeleninu, tofu a nudle, sme si dali jarné rolky. Vybrali sme si pár základných ingrediencií, tie predavačka dochutila, a naplnila tým rolky. Také čerstvé a chutné rolky som už dávno nejedla! Návšteva takéhoto čínskeho trhu je hotová hodina zoológie - okrem ošklbaných kurčiat tu uvidíš holubov v klietkach, ktorých čaká rovnaký osud. Zajace stiahnuté z kože, živé chobotnice, ryby, mušle, kraby, a pre Sichuan typické salamandre, úhory a žaby. Ale nie také malé milé žabky, ale obrovské ropuchy, ktoré vyzerajú, že už rezignovali na život. O číňanoch sa hovorí, že zjedia “všetko čo lieta a nie je to lietadlo, všetko čo chodí po zemi a nie je to auto, a všetko čo pláva vo vode a nie je to loď”. Jeden výlet na miestny trh a hneď je ti jasné, že to je pravda.

Po úspešnom zohnatí všetkých ingrediencií sme išli do kuchárskej školy, kde nás už čakal kuchár, aby nás naučil variť čínske jedlá. My ako vegetariáni sme robili mapo tofu, baklažán a kapustu, a mäsožraví namiesto kapusty robili kungpao chicken. Na prípravu sme mali každý vlastné miesto, ale potom sme varili po dvojiciach. Mapo tofu je tradične tofu s mletým mäsom, ale my sme ho pripravovali bez. Baklažán je medzi mäsožravcami prehliadané jedlo, ale nikdy som nejedla taký, ako ho pripravujú číňania. Keď sa správne pripraví, je nasladlý, stratí gumovitosť a šupka zmäkne. Nakoniec sme si spoločne sadli k stolu, jedli jedlá čo sme uvarili a zapíjali s baijiu, ktoré je bez brzdy tak príšerné, že to nikomu nechutilo. Našťastie sme mali aj ryžové víno, a to bolo hneď o inom!  

V Chengdu nájdeš aj reštauráciu - Chen Mapo Tofu Restaurant - ktorá je ževraj prvá reštaurácia na svete, ktorá takéto tofu servírovala. Bežne štipľavé jedlá ako tak zvládam, ale pri tomto som sa potila nielen ja, ale ako som sa tak rozhliadla po reštaurácii, takmer každý človek si z čela utieral pot. A nie preto, že by nefungovala klimatizácia. Ale stálo to za to!

 

Ak pôjdeš do Sichuanu, nevynechaj výstup na horu Emei, čajové plantáže alebo sochy vytesané do skál v Dazu. Výlet do Číny je jedno obrovské vystúpenie z komfortnej zóny, angličtinu veľmi nevyužiješ, za to všetkých šesť zmyslov dostane poriadne zabrať. Ale odnesieš si so sebou zážitky na celý život.