Skoky do vody 120 metrov pod zemou v rumunskej bani Salina Turda

Svetová séria skokov do vody, Red Bull Cliff Diving, je známa krásnymi lokalitami vo všetkých kútoch planéty. Zastávky pravidelne hostí Mostar, Azorské ostrovy, Polignano a Mare či Sydney.

Dvojica skokanských majstrov, Austrálčanka Rhiannan Iffland a Rumun Constantin Popovici, si však chcela vyskúšať netradičný priestor a posunúť tak cliff diving zase o niečo ďalej. Svoju obľúbenú disciplínu preniesli na miesto hlboko pod zemským povrchom a predviedli tam sériu náročných skokov do slaného jazera.

Soľná baňa Salida Turda

Bývalá soľná baňa, Salina Turda, sa nachádza v Rumunsku a patrí medzi najstaršie bane na svete. Soľ sa v nej síce prestala ťažiť už dávno, no toto miesto si získalo pozornosť turistov vďaka jeho sci-fi vzhľadu, tematickému parku a historickému múzeu, ktoré vznikli 120 metrov pod zemským povrchom.

Joerg Mitter - Red Bull Content Pool (1)
Joerg Mitter - Red Bull Content Pool 

 

Rhiannan a Constantinsi ako prví na svete vyskúšali, aké to je skákať do jazera ukrytého v útrobách bane: „Dole v jazere je obrovská tma, ale dopadnúť do vody, ktorá je taká slaná a hneď vás vytlačí na hladinu je skutočne unikátny zážitok,“ hovorí štvornásobná svetová šampiónka Rhiannan Iffland. Constantin Popovici, rodák z Bukurešti, je hrdý, že mohol cliff diving predviesť v tak ikonickej lokalite na domácej pôde: „Bol to nesmierne výnimočný, no zároveň psychicky veľmi náročný projekt, aký sa podarí iba raz život.“

Joerg Mitter - Red Bull Content Pool (1)
Joerg Mitter - Red Bull Content Pool

 

Teplota vody aj vzduchu v bani Salina Turda je 12 stupňov Celzia

Hustota vody v jazere je až o 17 % vyššia ako v mori a okrem umelého osvetlenia nad hladinou je na tomto mieste úplná tma. Najväčšou výzvou pre dvojicu skokanov však bol dopad pri rýchlosti 85 km/h, keďže ich voda pustila iba do hĺbky 2,5 metra, kde ich doslova zabrzdila