Skvelý víkend plný chutí? Zamierte do severného Chorvátska

Existujú ešte Slováci, ktorí neboli v Chorvátsku? Určite áno, keďže som toho žijúcim príkladom, vlastne už ani nie 😊. Ak aj vy patríte k tej malej skupinke, ktorá ešte do Chorvátska nezavítala, čo tak navštíviť ho napríklad teraz na jeseň? V krajine vegety (Podravky), fíg, vína i voňavých mandarínok toho nájdete oveľa viac ako len more či hluk dovolenkárov, a to len pár hodín jazdy autom, od slovenských hraníc.

vinárstvo Hažič, Chorvátsko

A prečo spomínam práve miestne dobroty? Pretože bez ohľadu na národnosť, pohlavie či rasu sú dobré jedlo a dobroty elementami, ktoré spájajú celý svet, prinášajú hrdosť, tomu kto ich ponúka, rozširujú poznanie, toho, ktorý degustuje a utužujú vzťahy, pretože láska ide cez žalúdok 😊.

Navštívte lokálne vinárstvo,

Spite v prvom vinárskom kempe v Chorvátsku  

Skvelým gastronomickým tipom na príjemne strávený víkend, vie byť napríklad návšteva regiónu, nachádzajúcim sa priamo za hranicami s názvom Međimurje alebo v slovensko prepise, Meďžimurje. Konkrétne, zamierte do rodinného vinárstva Hažič (vinska kuca Hazic). Nachádza sa v malej dedinke Sveti Martin na Muri. Že nie ste, len v tak obyčajnom vinárstve i kraji, pochopíte hneď po príchode.

vinárstvo Hažič, Chorvátsko

Leží v krásnom prostredí, obklopené zeleňou a okrem vína v ňom viete ochutnať aj výbornú jablkovú šťavu z ich vlastných sadov, kde nájdete 18 000 stromov, či šťavu z povestných chorvátskych mandarínok. Tie dovážajú z juhu Chorvátska od overených pestovateľov a vyčarujú z nich doslova zázračný nápoj. Ak prídete na jeseň, môžete priamo zazrieť aj zber voňavých jabĺk a jesenné vône Chorvátska doslova precítiť.

Vo vinárstve viete okrem vína nakúpiť aj jablčný ocot, sušené jablká i ovocné šťavy a ešte sa tak chvíľu po návrate tešiť z tejto jedinečnej návštevy.

vinárstvo Hažič, Chorvátsko

jablká vo vinárstve Hažič, Chorvátsko

Všeobjímajúci vinársky kemp 

A čo by to bolo za vinárstvo, keby nemyslelo na inováciu a ozajstný zážitok i pohodlie svojich hostí? V máji 2021 ako prvé vinárstvo v Chorvátsku otvorili Hažičovci vlastný vinársky kemp (vinski kamp Hazic). Je to unikát svojho druhu a patrí k jediným v Chorvátsku.

vinski kamp hazic vinski kamp hazic

Kemp bez starostí

Hažičovci mysleli doslova na všetko, aj na to, aby ste pri pobyte v kempe nemuseli, napríklad vôbec variť. Lokálne dobroty si viete vychutnať priamo na terase ich vinárstva hľadiac na okolitú vínnu révu, pochutnávajúc si na doma vyrobených syroch, chrumkavom čiernom chlebe, ktorý servírujú s lokálne vyrobeným tekvicovým olejom a nechýbajú ani lokálne údeniny. syr

vinárstvo Hažič, Chorvátsko

Pri pobyte v kempe si hladoši vedia zásoby doplniť napríklad v  lokálnom obchodíku, kde rovnako požičiavajú bicykle a dokonca vedia svoj čerstvý chlieb doviezť do kempu až k vašim dverám. chlieb

Bicyklujte, relaxujte, objavujte

Ak zatúžite po pohybe, za návštevu určite stojí vrch Mađerka, najvyššie položené miesto v tomto kraji. Domáci o ňom hovoria ako o najkrajšom vyhliadkovom bode. Ani nie 15 minút autom od vínneho kempu Hažič, v dedinke Čakovec, nájdete aj povestnú Michelinskú reštauráciu Mala Hiža a ak sa pri dobrom jedle radi kocháte výhľadmi zastavte sa v reštaurácii Terbotz. Nájdete ju len 5 kilometrov od vínneho kempu. Po dni plného objavovania si viete oddýchnuť v povestných kúpeľoch Terme Sveti Martin. Aj tie máte, doslova na skok od vinárstva Hažič. Pred návštevou sa určite informujte o voľných kapacitách, naoľko v kúpeľoch platí pandemický režim. 

Absolvujte cestu vína, za vínom a o víne

A aby ste si vedeli urobiť obraz o kvalite miestneho vína za zváženie stojí aj absolvovanie Međimurskej vínnej cesty. Ide o 30 km dlhú vínnu trasu so zastávkami ochutnávok lokálnych špecialít.

vinárstvo Hažič, Chorvátsko

vinárstvo Hažič, Chorvátsko

Comeback Pušipelu?

Miestni vinári sú extra hrdí na odrodu práve z tohto regiónu, známu ako Pušipel. Pri tejto odrode sa viete stretnúť aj s názvami ako Moslavec či Šipon, ktorým sa Pušipel zvykol označovať v minulosti. Túto odrodu nájdete aj v Maďarsku, pod pojmom Furmint. V Nemecku i Rakúsku ju nazývajú Mosler.

pušipel

Snahou miestneho združenia vinárov a vinohradníkov z Međimurja, ktorí majú svojú révu posadenú na vyše tisícke hektárov, z čoho polovica je práve odroda Pušipel, je urobiť z odrody  Pušipel značku regiónu.

Tak čo už viete čo robíte ďalší víkend?

Viac o vinárstve Hažič nájdete TU