Fotografovanie so zrkadlom, či bez zrkadla? Plusy a mínusy

Fotografovanie ako formu masovej zábavy určite neočakávala spoločnosť Kodak a už určite nie páni Niepce či Daguerre. Digitálna technika urobila svoje. Cena vizuálnych výstupov sa stala tak nízkou a tak dostupnou, že nájsť človeka, ktorý za týždeň neurobí aspoň jednu fotografiu, je zriedkavosťou rovnajúcou sa výskytu skutočného UFO. Preskočíme otázku kvality fotografií (pri ich obrovskom množstve sa totiž dostávame k výsledku, že aj najväčší babrák je schopný pri tisíckach a tisíckach cvaknutí, spraviť aspoň jeden výnimočne pekný záber) a môžeme sa začať baviť o fototechnike. Urobme dohodu, vylúčime z hry profesionálne stroje v hodnote tisícok eur a nebudeme rozprávať ani po škatuľkách na mydlo – kompaktných fotoaparátoch určených skôr do rúk detí vo veku do 10 rokov. Súčasnosť nám ponúka dva systémy, ktoré zvládnu obrázky vo výbornej až výnimočne výbornej kvalite. Zrkadlovky a bez zrkadlovky.

Zrkadlo a bez zrkadlo, čože je to za techniku?

Čo sa to vlastne skrýva za týmito dvoma termínmi? Nič viac a nič menej, len to, či sa v tele fotoaparátu ukrýva zrkadlo. Ak fotoaparát má zabudované zrkadlo (skutočne ide o zrkadlo, ktoré sa po stlačení spúšte mechanicky preklopí), fotograf vidí snímaný objekt priamo cez objektív. Ak fotoaparát zrkadlo nemá, snímaný objekt je viditeľný v hľadáčiku. Na starých, analógových fotoaparátoch (stroje, ktoré fotili na film) to bola štvorhranná šachta, ku ktorej fotograf priložil oko a videl malý obraz toho, čo chce fotiť. V prípade elektronických digitálnych strojov sa toho veľa nezmenilo. Dokonca v prípade zrkadloviek prakticky nič. V prípade bezzrkadloviek už nevidíte skutočný obraz, ale obraz zachytený v elektronickom hľadáčiku. Čosi také ako keby ste obraz videli na monitore počítača. Alebo na LCD displeji. Profesionálni fotografi hovoria, že im to nevyhovuje, lebo elektronický obraz údajne unavuje oči. Ibaže elektronický obraz je obrovskou výhodou, ak chcete vopred vidieť, čo naozaj nafotíte.

Pre lepšie pochopenie. Každý fotoaparát ponúka možnosť korekcie obrazu. Aby bol výsledný obraz v sýtejších, alebo svetlejších farbách. Aby bol obraz iba čiernobiely a nie farebný. Aby bol obraz v nádychu „oldies“ teda v odtieňoch označovaných ako sépia (mierne do hneda ladená farba), alebo aby mal výsledný obraz mäkšie, skôr výtvarné podanie. Tých alternatív je veľmi veľa. Pokiaľ držíte v rukách bezzrkadlovku, takýto obraz uvidíte hneď ako priložíte oko k hľadáčiku, alebo sa pozriete na LCD displej. V prípade zrkadlovky uvidíte výsledný obraz aj s korekciami až po stisnutí spúšte.

Hmotnosť, čiže váha, ktorá (ne)priťaží

Nakoniec sa pokúsim zhrnúť výhody jedného aj druhého systému do prehľadných bodov. Už teraz prezradím, že výsledok bude smerovať k zisteniu, že bezzrkadlovky ťahajú za kratší koniec. Ibaže ide o „optický“ klam. Preto najskôr niečo málo o tom, kde je favoritom systém bez zrkadla. Nízka hmotnosť, malé rozmery, vysoká kvalita obrazu to sú argumenty, ktoré jednoznačne hovoria: tento stroj ber do hôr, ber na cesty. Je to skutočne pravda. Bezzrkadlovky sa zo všetkého najväčšmi podobajú na staré dobré stroje z 80.-tych rokov 20. storočia. Rozmerovo malé, ľahké, odolné svojou konštrukciou. Zrkadlovky (myslím tým stroje, ktoré sa označujú ako poloprofesionálne, pretože najnižšie triedy nemá význam hodnotiť) sú rozmerovo podstatne väčšie (približne tak o 50 až 75 percent, čo je výhodou najmä pre mužov, ktorí majú väčšie ruky a nemusia sa teteliť s malými  krabicami) a tým aj výrazne ťažšie. Výrazne v tomto prípade znamená, že jedna klasická zrkadlovka s univerzálnym zoom objektívom (napr. 28-200 mm) má hmotnosť ako dve – tri bezzrkadlovky s podobným objektívom. S bezzrkadlovkou teda chrbát bolieť nikoho nebude.

Rýchlosť snímania, spotreba energie

Obmedzením pre zrkadlovku je mechanický pohyb zrkadla. Bezzrkadlovka môže spraviť až 20 obrázkov za sekundu. Buďme však k sebe úprimní, toto je informácia, ktorá sa dobre vyníma v reklamných materiáloch. V praxi sa bežný fotograf skôr stretne s UFO ako by potreboval nasnímať štart raketoplánu, prekročenie bariéry zvuku, kmitanie krídiel kolibríka v režime vysokofrekvenčnej fotografie. Spotreba energie, čiže výdrž batérií je iná šálka kávy. V minulosti jednoznačne viedli zrkadlovky. Z jednoduchého dôvodu. Neboli nútené spotrebovať energiu na prevádzku elektronického hľadáčika, či celého systému. Toto sa zmenilo. Kapacita batérií sa zvýšila, ich hmotnosť je nízka a najmä sú cenovo dostupnejšie (aj v prípade neznačkových výrobkov). Stále platí, že pre fotenie s bezzrkadlovkou je viac menej nutné mať pribalenú nabitú náhradnú batériu, čo v prípade zrkadlovky nie je až taká nutnosť, ale ...kto bude riskovať, že vďaka vybitej batérii príde o najlepší obrázok svojej kariéry! Trochu prihrejem polievočku opäť bezzrkadlovkám. Sú tichšie. Tiché. Keďže chýba mechanický pohyb, neozve sa „klopkanie“ a fotíte ticho bez toho, aby ste na seba upozornili.

Plusy a mínusy, aby to bolo prehľadné

Bezzrkadlovky

Plusy                                                                         Mínusy

Menšie rozmery                                                                     v priemere vyššia cena ako u zrkadloviek

Nízka hmotnosť                                                                     menšia ponuka objektívov

Výsledný obraz viditeľný okamžite                          nižšia výdrž batérií

Vysoká kvalita obrazu aj pri vyššej citlivosti (ISO)

Príjemný retro design                                                v prípade častejšej výmeny objektívov,                         nutnosť priebežne čistiť snímací čip

                                                                                   Snímací čip malých rozmerov

Zrkadlovky

Plusy                                                                         Mínusy

Vďaka rozmerom dobre padnú do ruky                    veľké rozmery

Široká ponuka objektívov a príslušenstva                 vysoká hmotnosť

Dostupnosť aparátov so snímačom full frame          v cenovo nižších triedach aparátov sa objavuje nízka kvalita obrazu pri vyššej citlivosti (ISO)

Nižšia obstarávacia cena                                          

Široká ponuka modelov a značiek

čistenie snímacieho čipu nie je absolútna nutnosť

Záver

Lakonicky by som mohol skonštatovať, kúpte si čo vám padne do ruky. Toto by som však odporúčal len pre začínajúcich fotografov a nižšie vekové kategórie. Môj subjektívny názor a roky praxe  s fotením sa jednoznačne prihovárajú za fotenie s bezzrkadlovkou. Užil som si rôzne modely fotoaparátov - zrkadloviek najmä Nikon a od čias kedy som prešiel na bezzrkadlový Olympus neviem si to vynachváliť. Hoci zvyknúť si na ten malý stroj mi trvalo nejaký ten mesiac.