Španielska Málaga – mesto ktoré nikdy nespí

„Čo už môže byť na Málage také príťažlivé?“ – hovorím si, keď pozerám na ponuky letov a zájazdov. Som vyberavý a neposedný. Nevydržím tráviť na jednom mieste veľa dní. Na webe som sa začítal do histórie. Málaga má 2800 rokov, čo z neho robí jedno z najstarších miest na svete. Spozornel som. Keďže leží na západnom pobreží Stredozemného mora, vplyv Feničanov, Rimanov, Byzantskej ríše, moslimov, janovských a židovských obchodníkov, katolíckych monarchov, Kastilskej koruny, španielskych komunistov, vojenskej diktatúry a súčasnej kultúry v tom meste na juhu Španielska mohli zanechať svoje stopy. Myslím, že je na čase zbaliť si veci a vyraziť. Nakoľko som na tento výlet nemal parťáka, nakoniec som si vybral z ponuky CK DAKA, pričom svoju rolu zohrala aj dobrá cena.  

Katedrála „La Manquita"

Aj keď starobylú mešitu by som našiel v meste pred rokom 1528, na jej mieste vyrástla obrovská katedrála s tromi loďami. Pôvodne mala mať dve veže, nedostatok finančných prostriedkov spôsobil, že postavená bola iba jedna a neskôr sa druhá už nedobudovala. Symbol mesta sa dodnes volá „La Manquita“ – jednoruká dáma. Katedrála bola budovaná 254 rokov. Za tú dobu sa vystriedalo niekoľko staviteľských štýlov – začala sa budovať v gotike, neskôr plynule prešla do renesancie a na záver v nej nájdete niekoľko barokových prvkov.

  • Lístky je možné zakúpiť priamo pri vstupe a vychádzajú na 6 €.

La Manquita cathedral malaga

Vinárnička El Pimpi

Vychádzame z kostola a po malej prechádzke mestom smerom k múzeu Pabla Picassa sa zastavíme na malé osvieženie vo vinárničke El Pimpi. Vinárničku navštívil aj známy americký herec Antonio Banderas. Málaga je známa svojim sladkým vínom Málaga Virgen. Servíruje sa pri teplote 6 - 8 st. C a na potulkách mestom padne vhod ako malé osvieženie. Cena za pohárik je 2, 60 €.

  • Cena za fľašu otvoreného miestneho vína v El Pimpi je od 15 € do 28 €. Ponúkajú aj reštauračné služby s jedlom od 10 € - 20 € za porciu.

El Pimpi

Taberna Confrade Las Merchanas

Nakuknúť sa oplatí aj do typického tapas baru Taberna Confrade Las Merchanas, za rohom múzea Carmen Thyssen. Z každoročnej oslavy veľkonočného týždňa tu nájdete nejakú pamiatku – predmet. Táto slávnosť je jedným z najdôležitejších sviatkov južného Španielska.

  • Ak hľadáte veľký tapas za prijateľnú cenu, nezabudnite navštíviť túto miestnu krčmu v centre mesta. Ceny tapas začínajú na 2 €.

Po osviežení pokračujeme prechádzkou mestom. Pozrieť si môžete rímske divadlo, na Plazza De La Merced nájdete sochu majstra Pabla Ruiza Picassa sediaceho na lavici, ktorá je vhodným fotografickým objektom. Niekedy sa musíte postaviť do zástupu záujemcov o zvečnenie sa s týmto umelcom. Málaga je jeho rodným mestom, má tu múzeum, rodný dom, aj keď takmer celý svoj život prežil vo Francúzku.

Pablo Picasso malaga

Krásny deň zakončíme prechádzkou po promenáde pozdĺž pobrežia. Cítim more, vidím pláže a maják, deň sa pomaly nakláňa k večeru. Pokukujem po elektrických kolobežkách. Nachádzam hneď troch veľkých prenajímateľov Lime-S , Tier, Wind.

Ďalší deň začíname návštevou miestnej tržnice

Máme šťastie, je sobota a to je jediný čas na čerstvé ryby. Živý ruch, vôňa morských plodov, možnosť ochutnávky olív, mandlí, syrov a salámov z tohto regiónu, to všetko vytvára nezameniteľný zážitok. Kupujem si veľký kelímok pražených mandlí za 6 €, čaká nás výstup ku hradu Gibralfaro. Jabel (arabsky) - Faruk (grécky) v preklade znamená skala s majákom. Na pôvodnom fénickom opevnení vystaval v 14. storočí kráľ Granady Yusuf I. dvojité opevnenie. Z hradu je úžasný výhľad na celé okolie mesta.

Gibralfaro

Po malom občerstvení schádzame späť do mesta a navštevujeme arabskú pevnosť Alcazaba čo v preklade znamená citadela. Budovy, ktoré pochádzajú z moslimského obdobia sa nachádzajú na úpätí kopca Giralfaro, s ktorou je Alcazaba prepojená murovanou chodbou známou ako Coracha. Pevnosť kombinuje obranný účel s peknou charakteristikou arabského paláca. V určitom uhle pohľadu máte sa nám ponúkol pohľad na rímsku, arabskú a renesančnú kultúru vzdialenú od seba len niekoľko metrov.

  • Kombinované vstupné do Alcazaba aj Gibralfaro je 5,50 € na osobu.

Obed v Taberna – Restaurante La Cueva de 1900. Za stejk so zemiakmi a malým pivom zaplatíte 20 €. Príjemné 3 druhy dochucovadiel – cesnakový dresing, nakladané papričky a paradajky. Viem, nie je to Paella ani Gambas al Pil-Pil, avšak stejk mali vyfotený na pútači a to zabralo.

steak

Museo Picasso Málaga

Prechádzam sa mestom a pomaly mi dochádza význam tohto miesta v Andalúzii. Je čas zoznámiť sa s majstrom Picassom, ktorého repliky rôznych diel zdobia všetky stánky so suvenírmi. Vchádzam do múzea Museo Picasso Málaga, za cenu 8 € získate prístup do základnej kolekcie, ktorú v roku 2017 rozšírili pôžičkami ďalšej majstrovej tvorby, napr. aj z múzea v Madride. Kolekcie sú usporiadané chronologicky. Rozhodne, keď už som si myslel, že jeho tvorbe začínam rozumieť, prišla zmena, ktorá posunula vnímanie priestoru do ďalšej dimenzie.

 

Po celom dni plnom histórie, kultúry, umenia, jedla je čas vyraziť na pláž. V prvom rade som sa bol obliecť na pláž v Centro Comercial Málaga. Nákup plaviek som zvádol, zaujal ma obrovský výber značiek a ceny od 29 € za pánske plavky až po 130 € za plavky so zabudovaným airbagom a EPIRB signálom. Avšak ani jedno ani druhé som v nich nenašiel.

  • Je to neuveriteľné, ako málo ľudí tu hovorí po anglicky. Pri neúspešnom pokuse kúpiť si osušku ma pracovník hypermarketu poslal ku vchodovým dverám, ktoré boli najbližšie pláži. Predsa len pri pláži na ulici 25 Paseo Marítimo Cdad. De Melilla je obchod – Bazar Luis, kde si kúpite všetko potrebné na pláž a za veľmi prijateľné ceny.

Spoznaj Malagu na elektrickej kolobežke

Ak si myslíš, že som deň zakončil oddychom pod palmami, tak sa mýliš. Ešte nie, pustil som sa do testovania elektrických kolobežiek. Najprv overenú klasiku Lime-S a neskôr aj Wind. Obe služby vám ponúkajú za rovnaký peniaz skoro rovnaký zážitok.

  • Za každé zapožičanie skútra zaplatíte jednorázovo 1,50 € a za každú minútu 15 centov. Pozor, platí sa aj za to, keď požičovné prerušíte, avšak ušetríte na jednorázovom poplatku.

Obe služby majú prepracované aplikácie do mobilu, ktorá vám odomkne skúter a ku registrácii potrebujete platobnú kartu. Veľký pozor je potrebné dať na kvalitu skútra, dobre si pozrite, či sú tlačidlá na ovládanie rýchlosti a brzda ľahko stlačiteľné a obratom sa vrátia do svojej polohy. Mesto vydalo nariadenie, ktoré vám prikazuje kolobežku neparkovať na chodníkoch pre chodcov. Taktiež časť centra má zákaz používať el. kolobežky. Každopádne je do zábava, dobré približovadlo, ale tie ceny nie sú práve najnižšie. Avšak na internete nájdete rôzne promo kódy, zľavové kupóny a najmä prvú jazdu ti dá operátor zadarmo. A tak môžeš mať teoreticky až štyri jazdy zadarmo, každú u iného operátora.

Ďalší deň sme sa vybrali do mesta Rondo. Tejto lokalite bude venovaný samostatný článok. Preto sa vyhnem rozpisovaniu sa o býčích zápasoch.

Štvrtý deň je možné navštíviť miestne morské akvárium, stráviť čas na pláži, na obed vyskúšať ďalšiu tavernu, túlať sa mestom fotiť a nakupovať suveníry. Alebo hneď doobeda navštíviť preslávené kúpele Hammam Al Ándalus.

Z flóry určite v máji kvitne ibištek, jazmín, kapary, rozmarín, levanduľa a nájde sa aj eukalyptus, či kaktus.

Keďže celé štyri dni v Bratislave pršalo, bola návšteva Málagy pri svojich 25 °C a slnečnom počasí rozhodne dobrou oddychovou destináciou, ktorej návštevu Vám môžem odporučiť. Teplota stredozemného mora mohla byť v rozmedzí 16 – 18 °C, čo určite poteší milovníkov kúpania.

A ak máte k tejto ceste aj sprievodcu, ako som mal aj ja sprievodcu CK DAKA, ktorý Vás prevedie najznámejšími pamiatkami a poskytne výklad, niet nad lepšie vynaložené úspory. Ak idete na dovolenku so sprievodcom, veľa vecí ide ľahšie.