Spoznajte krásnu prírodu Libereckého kraja

Liberecký kraj leží na severe Českej republiky, na hranici so Spolkovou republikou Nemecko a Poľskou republikou. Krajským mestom a súčasne prirodzeným centrom kraja je mesto Liberec. Rozlohou je síce druhým najmenším krajom Českej republiky, avšak v českej histórii zohral veľkú úlohu, najmä pri vytváraní obchodných ciest.

Ide o oblasť s bohatou históriou a veľkým množstvom prírodných, kultúrnych aj historických pamiatok, ktoré sú právom označované ako raj turistov, lyžiarov, milovníkov prírody aj obdivovateľov histórie či vyznávačov regionálnych produktov. Romantické prírodné scenérie skalných miest a hraničné pohoria sú dôvodom, prečo je v tomto kraji najviac chránených prírodných oblastí z celej Českej republiky. Návštevník tu nájde množstvo zaujímavým miest, najmä starobylých hradov a romantických zámkov. Na mnohých miestach sa dochovali unikátne zrubové stavby, ojedinelá je aj sústava kamenných a kovových rozhľadní, ktorá nemá inde v republike obdobu. Jedným z dôvodov pre návštevu Libereckého kraja môže byť aj tunajšie svetoznáme sklo a bižutéria, ktoré majú v tomto regióne naozaj bohatú históriu.

Liberecký kraj, to však nie je len história a kultúra, tento región je tiež ideálnym miestom pre trávenie aktívnej dovolenky. Pre milovníkov športu sú tu ideálne terény pre letné i zimné športy a nechýba ani široká ponuka najrôznejších adrenalínových aktivít. Vďaka rozmanitému terénu aj dobrému technickému zázemiu sa tu organizuje viacero medzinárodných športových podujatí, medzi ktoré patria svetové poháre v klasickom lyžovaní, severskej kombinácii, aj v skokoch na lyžiach či tradičná Jizerská 50.

Spojenie kvalitnej a pestrej ponuky s vynikajúcimi službami, to sú dôvody, prečo je Liberecký kraj každoročne cieľom státisícov turistov z celej Európy. Na území Libereckého kraja sa rozprestiera 5 turistických oblastí – Jizerské hory, Český raj, Lužické hory, Máchův kraj a Krkonoše, ktoré návštevníkom doprajú nekonečné možnosti využitia voľného času.

Liberecký kraj prichádza s produktom „Křišťálové údolí“

Sklárstvo má v českom regióne hlbokú a dávnu tradíciu. Z časti za to Česko vďačí vhodným prírodným podmienkam, ktoré na začiatku poskytovali takmer všetko potrebné pre výrobu skla. Predovšetkým to však bola zručnosť a pracovitosť sklárov, ktorí dodávali svojim výrobkom vynikajúce vlastnosti. Podnikaví obchodníci potom urobili z českého skla celosvetovo známy pojem.

„Křišťálové údolí“ je projekt, ktorého cieľom je vytvoriť podmienky pre využitie potenciálu skla, bižutérie a šperkárstva v Libereckom kraji za účelom vytvorenia atraktívneho produktu. Dôležitou súčasťou zámeru je posilniť význam tradície sklárstva v kraji, prispieť k upevneniu jeho pozície a využiť ho pre celkový rozvoj kraja a prosperitu miestnych obyvateľov. Unikátnosť produktu spočíva v tradičnom odkaze sklárskej, bižutérnej a šperkárskej výroby, ktorá nemá inde v Českej republike obdobu a na možnosti navštíviť priamo prevádzku sklární, vyskúšať si výrobu (fúkanie skla), či sa zúčastniť množstva kreatívnych dielní (bižutérne kurzy). Dôležitosť produktu dopĺňa vysoká koncentrácia sklárskych a bižutérnych múzeí a významné eventy na danú tému (Mezinárodní sklářské sympozium v Novom Bore, Trienále Muzea skla a bižuterie, výstava Křehká krása, Skleněné městečko, atď.