Šumava - najväčšia zalesnená plocha v strednej Európe a ideálne miesto na aktívnu dovolenku

Šumava je jedno z najväčších horských pásiem v Českej republike a patrí medzi najnavštevovanejšie miesta v krajine. Väčšina pohoria je súčasťou chránených oblastí a je tiež domovom najväčšieho národného parku v Čechách. Rozkladá sa na území troch štátov a je to najväčšia zalesnená plocha v strednej Európe. A v čom spočíva jej čaro a prečo sa sem oplatí vyraziť? Príťažlivosť Šumavy spočíva v symbióze rôznych zaujímavostí vytvorených ľuďmi a krásnej chránenej prírody.

Šumava

sumava

Šumava ponúka niečo pre každého, od divokých lesov po lyžiarske svahy. Možnosti sú naozaj široké.

Sieť turistických chodníkov a cyklistických trás je veľmi hustá a rôznorodá. Niekoľko ciest vedie po bývalých hraničných pásmach, ktoré boli miestami niekoľko kilometrov dokonale rovné.

  • Jedna takáto cesta vedie od Čierneho jazera, asi najznámejšej lokality na Šumave, na vrch Špičák.

Čierne a Čertovo jazero

Na Šumave sa nachádza niekoľko ľadovcových jazier, napríklad spomínané Čierne alebo blízke Čertovo jazero. Tieto jazerá si zachovali svoj romantický ráz, napriek tomu že sa nachádzajú len asi hodinu chôdze od najbližšieho parkoviska.

Čierne a Čertovo jazero

Špičák -  dráha pre downhillové bicykle

Dojem trochu pokazia, komerčné turistické vláčiky, ktoré tam pravidelne premávajú a je pre ne postavená asfaltová cesta. Pár minút chôdze od Čierneho jazera je vrch Špičák, ktorý v zime slúži ako lyžiarsky svah. Na jeho vrchole je novo postavená vyhliadková veža, ktorá ponúka veľmi peknú panorámu celého pohoria a okolitých jazier. Za jasného dňa je z nej možné uvidieť aj vrcholky Álp.

Na Špičáku je tiež vybudovaná veľmi dobre premyslená zjazdová dráha pre downhillové bicykle - Bikepark Špičák. Lanovka premáva aj v lete a je možné si na nej vyniesť bicykel. Táto dráha je veľmi populárna, navštevovaná je nadšencami tohto športu, hlavne z Nemecka.

Trate:

  • Freeriding - dve freeridové trate strednej obtiažnosti veľmi plynulé a hravé. Nájdete tu klopenky, skoky, lávky, wallride, step up a mnoho ďalšieho. Jedna DH trať pre expertov. Prevýšenie: 336 m, celková dĺžka: 6500 m
  • Dirtjump Park - skoková sekcia, ktorá nadväzuje na trate vedúce z vrcholu. Sú tu 4 skoky strednej obtiažnosti umiestnené v lese v spodnej časti parku.
  • Skillcenter - miesto pre nácvik základných zručností a pre deti. Nájdete tu hojdačky, mostíky, skoky.
  • XC - Šumava ponúka nespočetné množstvo značených cyklotrás s napojením aj na trasy v Nemecku.
  • Sleeping Snake - trasa roka 2014 vedie od Špičáckého sedla cez Jazerní cestu k lanovke. Širokú, pohodlnú a nenáročnú cyklotrasu zvládnu všetci cyklisti vrátane začiatočníkov.
bikepark spicak
copyright Kudy z nudy

Ski areál Špičák

V zime Ski areál Špičák ponúka celkovo päť zjazdových tratí a ďalšie cvičné a detská lyžiarske svahy. Prepravu lyžiarov zabezpečuje štvorsedačková lanová dráha a 10 vlekov, celková prepravná kapacita je 5500 osôb / hodinu. 6,7km, tj. 80%, zjazdových tratí je umelo zasnežovaných. Snowpark ponúka raily aj skoky pre začínajúcich i pokročilých riderov. Takže, určite si tu prídete na svoje aj počas zimy.

Rozhledna šumavský Špičák

Rozhľadňa postavená roku 2014 na šumavskom Špičáku meria 26,5 metra a na jej vrchol vedie celkom 135 schodov. Svojou výškou prevyšuje všetky okolité stromy a ponúka tak jedinečný výhľad na Šumavu z oboch strán, za jasného počasia možno dohliadnuť aj Dachsteinské Alpy.

Počas letnej sezóny je rozhľadňa otvorená od pondelka do piatku od 9 do 17 hodíny, cez víkendy o hodinu dlhšie, do 18 hodín. Vstupné sa neplatí, pričom na rozhľadňu sa podľa prevádzkovateľov zmestí až 60 turistov naraz.

rozhledna Spičák
copyright Kudy z Nudy

Túra do Luzenského údolia a malá Alijaška

Milovníci cykloturistiky si prídu na svoje napríklad na trase popri riečke Modrava, ktorá tečie do Luzenského údolia. Túto časť miestni volajú malá Alijaška a skutočne ju výrazne pripomína. Na viacerých miestach popri trase môžeme vidieť prirodzenú obnovu lesa, kde mladé stromy pomaly nahrádzajú staré mŕtve kmene vystupujúce ponad porast. Na celom území parku je zakázané drevo ťažiť, les sa obnovuje sám a je ponechaný prirodzeným procesom.

Luzenske údolie

luzenske udolie

Cez Luzenské údolie na nemeckú stranu je momentálne cesta uzavretá, patrí totiž do prísne chráneného územia, vytvoreného k ochrane ohrozeného tetrova. Zástupcovia obcí na oboch stranách hranice však rokujú s parkom o znovuotvorení tejto cesty. Avšak, aj to, čo je z údolia prístupné, je skutočne krásne. Naozaj sa môžete miestami cítiť ako v knihe od Jack Londona.

Hájovňa Brežník s výhľadom na vrch Luzný

Je to tiež aj jedno z najstudenejších miest v Čechách a v zime býva tiež najviac zasnežené. Na jeho začiatku, priamo nad cyklistickou trasou sa nachádza Brežník, bývalá hájovňa a miesto známe z románu Karla Klostermanna, Ze světa lesních samot. Dnes sa v ňom nachádza pekná reštaurácia s úchvatným výhľadom na Luzenské údolie a samotný vrch Luzný, ktorý so svojou výškou 1373 metrov dominuje krajine.

hajovna Brežník sumava

vrch Luzny sumava

Šumava patrí medzi najkrajšie miesta v Českej republike. Nie nadarmo bola inšpiráciou mnohých spisovateľov a básnikov. Je veľmi dobre prístupná a k dispozícii sú všetky služby, ktoré by ste mohli potrebovať. Od lanoviek, informačných tabúľ po požičovne bicyklov. Ak máte záujem skôr o dobrodružnejšie cesty divokou prírodou, na Šumave nájdete aj to. Pre každého milovníka prírody na Slovensku by mala byť relatívne blízka a stále tak trochu domovská Šumava povinnou jazdou.

- článok napísaný v spolupráci s CzechTourism.